Андреева: Джипитата имат година да спасят работните си места

"Няма да допусна държавата да остане без общопрактикуващи лекари"
Обновена: 16 фев 2014 21:20 | 16 фев 2014 21:15, Камелия Цветанова
81
Андреева: Джипитата имат година да спасят работните си места
Снимка: Булфото, архив

Общопрактикуващите лекари ще имат още година, за да вземат специалност „Обща медицина” и така да запазят практиките си. Това заяви здравният министър д-р Таня Андреева по bTV.

Още по темата

Съществуваше сериозен риск хиляди граждани да останат без достъп до здравеопазване заради големия брой медици, които имат свои практики, без да са взели нужната специализация. И към момента има много медици, които не са приключили обучението си.

Андреева посочи, че няма да допусне държавата да остане без общопрактикуващи лекари, но в същото време и коментира, че „всеки се възползва от някои вратички в закона, но специалността „Обща медицина” е медицинска специалност и тя трябва да бъде взета”.

Министърът подчерта, че основните приоритети в работата й ще бъдат въвеждането на електронно здравеопазване, реформи в спешната помощ и подготовката на втория стълб за доброволно здравно осигуряване. От думите й стана ясно, че проблемите на здравеопазването у нас са концентрирани основно на две места – в липсата на ефективен контрол и в разрушеното пациентско доверие.

По думите на Андреева, има два основни проблема за работещите в спешната помощ –липсата на възможност за професионална реализация (заради графика, на който им се налага да работят) и ниското заплащане. Здравният министър обяви, че свързването на извънболничната и болничната част от спешната помощ ще позволи на медиците да специализират, а заплатите са вдигнати с 10%.
Андреева изрази надежда, че до края на мандата заплатите в спешната помощ ще са с 50% по-високи.

Здравният министър посочи, че сред големите проблеми на здравната система, които е заварила, не са само фалиралите и закрити болници, но и разрушеното доверие между пациенти и лекари.

Макар да заяви, че събираемостта на здравни осигуровки е добра, д-р Андреева коментира, че с въвеждането на електронно здравеопазване пациентите ще знаят какво точно се случва с парите им и няма да има източвания на системата.

Д-р Таня Андреева изрази мнението, че най-„елегантният” начин за демонополизиране на здравната каса е създаването на втори стълб за доброволно здравно осигуряване, което да покрива медицинските услуги, които не са включени в задължителния пакет.

Тя подчерта, че никой до момента не е казвал на пациентите, че здравните вноски, които плащат, покриват само определени услуги. Според нея липсата на ефективност в сегашния вид на здравната система е доказателство за това, че концентрирането на целия ресурс не е най-добрата идея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
1
 
! Отговори
до 76 преди 10 години
Като се дава за св--ки,трябваше да са я взели вече,защото да лекуват не сме ги видялиАко някой върши работа,то са точно тия, по-будните джипита,които освен да печелят пари, са отделили и някой лев за учебник, та си взеха изпититеЗащо не ги задължат в кабинетите да закачват и дипломште си?Не е тайна, че в районите със смесено население даже и лекари не се мяркат. Братята на А.доган предпочитат едноверци да ги лекуват,па макар и са са фелдшери. А та жени-доктори много рядко имат вяра.
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Който няма акъл да стане специалист-става печалбар-джипиСега ще им подарят и дипломиКак може да работиш 10 години и да не можеш да вземеш един изпит,за което трябват знания на студент 6- ти курс
64
0
 
3
 
! Отговори
Граовец преди 10 години
Човек може да умре и без лекарска намеса.
63
1
 
2
 
! Отговори
? преди 10 години
А защо никой не е написал нищо за джи пи-тата, на които НЕ ИМ Е ДАДЕН изпита с една по-далечна цел - да се УЕДРЯТ практиките и джи пи-тата без специалност да работят за някое джи пи ,,със специалност,, което е в голямата игра, наречена ,,как от човешкото здраве докторите правят пари и други работи,,. И често пъти без специалност остават именно съвестните и по-малко подкупните джи пи-та. Да не говорим, че процедурата ,,вземане на специалност,, отдавна вече е платена и се дава за броя ***.
62
4
 
7
 
! Отговори
то ако преди 10 години
То ако е лесно да заминат щяха да заминат . Заплатата в Англия на един доктор е около 40 -45 хил паунда годишно след данъци. Ама срещу това има точни диагнози и за всяка лекарска грешка има съд, има глоби. Като си платят жилище , училище и т.н. ще им останат ива няма 20 000 лева годишно. Тук от няколко подкупа без данъци , и с няколко далавери са ги вързали. Без грам отговорност. Заминават лекари които немогат да вземат тук подкупи и не са се вързали с доставчиците на лекарства или по здравните
61
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен N 71Те не мерят кръвно налягане изобщо! Ако набереш кураж и поискаш, негодуват: Толкова ли нямаш комшия, който да ти го измери?!. За направления най-често чуваш:Свърших ги, ела другия месец. Е това е почти опит за убийство по небрежност в някои случаи? Напр. пукнат апендикс ще чака ли един месец? Или заразяване на кръвта? И защо да не може болният директно да си отиде при специалиста? Защо е това разтакаване? Да се доразболее или ***, та да останат пари.
60
4
 
13
 
! Отговори
до 69 преди 10 години
До АнонименГоспожо,само вие си мислите,че не сте ходила на лекар.През това време личния ви лекар ви е написал,че страдате от поне 3-4хронични заболявания,отчитал е посещения,лечения и пр.Това е докато нямаме ел.здрлкарта-безбожно източване на касата,както писах в пост 60.Аз,която съм с хипотония при посещение при личния лекар разбрах ,че съм хипертоник и диабетик .За тази анархия говорим,за този безотчетен и ненаказан грабеж.Не е изключено и да сте оперирана и касата да е платила за това
59
1
 
11
 
! Отговори
silance преди 10 години
Ха-ха-ха! Последният абзац е просто бижу! Никой не им казвал,че касата не плащала всичко. Как да имкажат,като от сутрин до вечер плещят за безплатно здравеопазване и плюят по лекарите,че били корумпирани.Когато и слепите видяха,и глухите чуха,че т. нар. каса почти нищо не плаща,заговориха... за още" доброволни",ама задължителни плащания...
58
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При личен лекар се ходи за измерване на кръвното и за направления.Така че е все едно дали имат специализация и дали изобщо имат образование.
57
6
 
6
 
! Отговори
До ако преди 10 години
Не можеш да съдиш държавата. Джипито е ЧАСТНИК търговец ЕТ и работи по Търговския з-н и го контролира Българският лекарскисъюз.БЛС командари здравеопазването в България . Държавата се оттегля от неприсъщи за величието и функции. Явно, здравето на хората е такава. А лекарите не само са забравили наученото, не четат, не са чували новостите, те НЕ ПОМНЯТ И ХИПОКРАТОВАТА КЛЕТВА. Много специалисти от крепостта ДКЦ са същите. Кардиолог от ДКЦ казва на задушаващ се със 140 пулс, излязъл от ритъм от няколко часа, клиент, да извика 112, нямал ПРЕДВАРИТЕЛНО(?!!!) записан час при нея! Лекар!!
56
8
 
6
 
! Отговори
До до 62 преди 10 години
Не образованието, а организацията на здравеопазването и моралът на българските лекари трябва да се оправят. Толкова малко са вече честните, че се просълзяваме, ако се докоснем до тях. Българските лекари с малко работа и НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ вземат огромни пари. Уйдурдисани с държавниците в грабителска мрежа, построиха си за 10-15 години огромни частни болници, дерат свирепо болния народ. Джипи-та изобщо не трябва да има. Пълен нонсенс е частник да преценява какво лечение ми трябва, да ми разрешава специалист, а после го коригира невежо или нарочно...
55
3
 
12
 
! Отговори
ако преди 10 години
Ако ДЖИ ПИ ТО сгреши , може ли да се съди държавата. Защото първо тя ме е задължила да ме прегледа той , и му плаща за това. А всъщност знае , че той е некомпетентен за това за което му плаща. Т.е. напълно умишленно, целно и с ясното съзнаие политиците ни изтребват, натова отгоре ме карат да си платя за това.
54
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Госпожо, не ни трябват ОБЩОпрактикуващи лекари, трябват ни ЛЕКАРИ, НЕ ТЪРГОВЦИ! Извратеният БГ пазарен гений политици-медици-печалбари прекопира само названието General Practiсian но, както във всичко, му имплантира бандитски похвати. Заграбиха вноските, създадоха ***, но користна система, методично отбутваща българина от здравеопазване чрез баскервилското куче ОПЛ на входа. ДЪРЖАВАТА НАСИЛВА болния да иде при търговеца-частник без специалност, та той да го допусне до специалист!Ужасен здравен рекет, законно изсмукващ живота ни с бесни цени и ТРИКОВЕ.
53
3
 
13
 
! Отговори
до 62 преди 10 години
Накарайте невзело изпит дзжи пи да вземе приемен изпит за гимназия.На бас,че ще изпокапят като гнили круши.Едни търгаши,облещили се към левчетата ни и застинали в спомените си от студентството от преди 30-40 год-,неотворили книжка,освен спестовната и съсредоточени в лептата си от пациентите за които НИКОГА не дават касов бон са решаващи за достъпа ни до специалисти на друго ниво.Ако случайно ти дадт талон ,то е с указание в кой кабинет ще идеш,защото ги принуждават да им отчитат пари,иначе не пр
52
0
 
13
 
! Отговори
Димитров преди 10 години
И какво ще направите , че си внесете виетнамци ли ?
51
0
 
15
 
! Отговори
Здравко преди 10 години
Аз да питам министърката, при положение, че се осигурявам в частен фонд, и до сега всичко се плаща от него, трябва ли да се осигурявам във втори стълб, и защо изобщо Ви плащаме осигуровки, като с направление чакам месец, а без него по фонд, още на другия ден имам час! А да и ако искам отивам направо при специалист! Само знаете да крадете! И вие и предните!
50
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да вземат "специалност" "Обща медицина"? Огромна час, от Джи Питата, имат дългогодишен практически опит, а сега Министърката, иска да им вземе едни пари, като ги сложи на чиновете, за да може да намери работа за теоритиците. Както казва народа децата ще учат бащите си как се правят деца.
49
3
 
24
 
! Отговори
kokalala преди 10 години
Значи 20 години са ни лекували неквалифцирани джипита.Няма такава държава.
48
4
 
20
 
! Отговори
защо преди 10 години
Тотално е сбъркана политиката на рааботата и заплащането на джипитата.Станаха търговци и събирачи на мъртви души.Защо месечно се плаща на блой записани пациенти, а не се въведе чаканата ел.здр.карта и не се плаща на преглед ,т.е. на услуга Може десетилетие да неходиш на лекар,но той си получава парите в края на месеца,като ти е написал ,че страдаш от 5 хронични заболявания и го посещаваш през ден.Така се източва касата,че ни е бедна фантазията.Защо алчните докторчета без специалност не си я взех
47
1
 
19
 
! Отговори
е преди 10 години
Всъщност държавата законово позволява , ние да зависим от некомпетентни хора. Наливат се една камапара луди пари за хора работежи по 4 ри часа на ден, с компетентност на обикновен аптекар. Често даже с по-ниска. Редимс е на едни опашки и се губии работно време на данъкоплатците, за едно лошо обслужване