Обезкръвяване на МВР довело до трагедията в Лясковец

Безлов: С годините системата се превърна в слугинажна институция
Обновена: 17 мар 2014 14:05 | 17 мар 2014 10:32, Анисия Иванова
54
Обезкръвяване на МВР довело до трагедията в Лясковец
Операцията в Лясковец. Снимка, Архив: Булфото

Трагедията в Лясковец е в резултат на дългите години обезкръвяване на МВР. Това каза пред БНТ Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията в коментар за спецакцията в града, при която психично болен мъж уби спецполицай и рани трима негови колеги.

Причините за предприетата полицейска акция в петък били непрекъснатите заплахи от страна на 53-годишния Петко Савов към директора на близкото училище заради шума от спортните площадки, когато децата играели. Мъжът бил емоционално неуравновесен и се заканвал, че ще стреля по учениците. Прокуратурата във Велико Търново повдигна обвинение срещу Савов за умишлено убийство на полицай. За това престъпление законът предвижда затвор от 10 до 20 години.

По думите на Безлов  всяко правителство след идването си на власт прави политически чистки в полицията и са уволняват ръководители с опит. Така с годините системата на МВР се превръща в слугинажна институция, смята  Безлов.

Още по темата
Той изброи грешките, които вижда в системата - най-кадърните хора след промяна на политическата власт са сменяни, 50-100 души биват изхвърляни от най-горните етажи. Последиците са налице – малко по-сложна операция, човек с по-малко опит не успява да я сглоби и се стига до това, което се случи в Лясковец – луд застреля 4 барети, което ако не беше тъжно, щеше да е смешно, открои Безлов.

Според експерта по сигурност и антитероризъм Иван Бояджиев конструкцията на МВР е сбъркана, защото министърът прави нормативни актове, сам си ги подписва, уволнява и назначава.

Относно провеждането на акцията той отбеляза, че ранният час на провеждане на спецакцията е основна грешка, понеже  малко след 6 часа е можело да минат деца покрай мястото на събитието и да бъдат ранени, което за щастие не се е случило. Бояджиев посочи, че да се крещи на психично болен “Петко, предай се” и да се очаква адекватна реакция, е недопустимо.

„МВР е действало непрофесионално. Не е било необходимо да се изпраща отряд от барети. Те се обучават за друго“, обясни Бояджиев. Според него могло е по други начини да се обезвреди Савов и да се влезе в дома му.

Натрупани са много грешки с годините, смята той и подчерта, че на Петков е направена психиатрична експертиза през 2012 година и е отчетено, че има проблеми с психиката, но незнайно защо досието е затворено.

Двамата се обединиха около мнението, че трябва да има единен регистър на психично болните хора у нас, както и да се затегнат мерките за издаване на разрешително за оръжие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
3
 
! Отговори
Кака Сийка преди 10 години
Всеки с власт си назначава своите протежета!
40
1
 
7
 
! Отговори
До 46 преди 10 години
От 45. Няма да я закрият тая държава, няма как да стане, много им се иска, но не могат! България ще бъде и пребъде! Ако не вярвах в това нямаше да съм тук! Всички трябва да вярваме! Момчетата са свършили толкова, колкото могат! А това, че толкова могат мисля, че вече не е само техен проблем!
39
1
 
6
 
! Отговори
Ф-1 преди 10 години
ЗА КАКВО СТЕ ПИСАЛИ" КОМЕНТИРАЙ С ЛЕКОТА", КАТО САМО ТРИЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ КОИТО НЕ СА ВИ УДОБНИ ?АМАН ОТ ЧЕРВЕНА ЦЕНЗУРА!
38
2
 
7
 
! Отговори
Анинимен преди 10 години
ОбезКЪРвяване!!! Научете български, че няма една грамотно написана статия. По темата проблемите са навсякъде, нормално е да не подминат и силовите структури в държавата. Кой крив, кой прав, дано не се повтаря случая и лека пръст на момчето.
37
0
 
8
 
! Отговори
Кибик преди 10 години
Нали БГ имаше най-много ушеви на глава от населението, а сега изведнъж - обезкървяване....
36
1
 
9
 
! Отговори
лекар-психиатър преди 10 години
Егати и Държавата щом *** като Йовчев и Лазаров командват МВР. Колкото повече стоят на власт превратаджиите от БСП-ДПС-ДС-Атака-КГБ толкова повече нещастия ще се случват. Това са извратени хора , които за власт и майка си продават.
35
1
 
7
 
! Отговори
до вихър преди 10 години
Да, много по-различни. При Цветанов -- пълен мързел и непукизъм. Сега -- некадърност и неадекватност, когато вече е нямало как да се скатаят. И 9 месеца от както е на власт сегашния министър, и ко? Това е навреме, така ли?
34
8
 
6
 
! Отговори
вихър преди 10 години
Гадният *** Цветанов като един типичен гербер не си е свършил работата ,когато е трябвало и не е взел никакви мерки след като психичноболният Петков е притежавал незаконните оръжия още по времето на Герб ! Сега се реагира на време ,правят се акции ,полицаите жертват живота си в името на професията и стават национални герои ,колко по-различни са нещата в България след акто се смени управлението !
33
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко са професионално добрите полицаи? Те повечето от тях отидоха в частни фирми като охранители. Щом дори баретите се управляват така некадърно, какво да мислим за другите. До там са я докарали БСП и коалиционните й партньори, които са се сменяли през годините, но винаги са били единодушно верни на стремежа да се забогатява по корупционен път. Резилът вече не може да се скрие. Жандармерията "ликвидира" престъпността по селата.:) Следват и градовете. Кой, кой, кой...
32
0
 
18
 
! Отговори
коментатор преди 10 години
И МВР си е чиста проба шуробаджанашко предприятие.Познавам полицаи с две висши образования ,западен език ,стаж като редови ченгета и какво от това,заврели ги някъде по канцелариите да не би случайно да влязат в кадър и да засенчат некадърните парашутисти назначени без конкурс,само с приятелско-роднинска-партийна препоръка.Докато съществува тая практика нищо няма да се промени.
31
0
 
15
 
! Отговори
работещ преди 10 години
Всяко чудо за 3 дни.От сутрин до вечер телевизиите само с това ни занимават.Кой ли не се изказа,какви ли версии не се чуха.Каква е истината-малцина знаят.Всеки дава акъл,но да се замисли дали в своята работа е съвестен,лоялен и дисциплиниран.За съжаление голяма част от българите си гледет през пръсти работата,а после като се обърне каруцата-пътища много.
30
5
 
5
 
! Отговори
Шибан Реалист преди 10 години
Като се има напредвид какво са работели известни "босове на подземния свят" като Златко Баретата..... или пък Братя Галеви.... а и кой знае още колко като тях в миналото си! А именно - били са спец части!..... А и като гледам визията на загиналия командос и жена му - мис-ка..... все ми се струва че това е било една бъдеща "мутра" , ако ли не и сегашна.... обаче облечена в полицейска униформа! Дано греша... но малко ме съмнява - да греша - при положение , че знаем как стоят нещата в Абсурдистан!
29
5
 
14
 
! Отговори
Един преди 10 години
Безлов да си изследва в своя Център демокрацията. Коментират факти хора които хабер си нямат понатие от състоянието на МВР и дейностите и отговорностите и съответните професионални рискове. Все едно пощальон да взема отношение и да учи сърдечен хирург ка се прави сърдечна операция.Крайно време е всеки да си знае мястото и да не бъде на всяка манджа мерудия.
28
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Освен да лапат парите на държавата, нашите милиционери не вършат нищо полезно.Изключвам това, че въртят непрекъснато лични далавери. На България и трябват реално не повече от 15000-20000 , но ПОЛИЦАИ, не МИЛИЦИОНЕРИ, които да си гледат съвестно задълженията.Тогава вече хората ще ги УВАЖАВАТ!!!
27
0
 
14
 
! Отговори
всеки 20-ти - болен преди 10 години
Всеки 20-ти българин с психично заболяване, според една статия горе.ВСЕКИ българин, обаче, страда от синдрома на "експерта след факта". Всеки прекрасно знае какво се е случило, защо се е случило и как може да се реши проблема. Всеки блее да дава акъл. Но странно защо, никой не е направил нищо по въпроса докато не е твърде късно.
26
0
 
22
 
! Отговори
Nev преди 10 години
Командосите се опитали да разбият вратат на домът му, но не са успели! Сега ще видим как адвокатите ще искат оправдателна присъда, защото той не е рзбрал, че са спец части и просто се е уплашил и се е защитил! Оствки в МВР за този ПРОВАЛ няма да има, никой не е виновен, както винаги в БГ, а Петко ще осъди БГ за действията на професионалистите, и БГ данъкоплатеца ще го поеме отново, заради некадърността на полицията!
25
0
 
13
 
! Отговори
тъп овчар преди 10 години
Овцата не вика "беее" с пълна уста. Тревицата е прекалено сочна и вкусна, защото е обилно полята с робска (данъкоплатска) кръв и пот. Пък и за какво да се хаби? Отваря уста само когато има опасност да бъде изведена извън пасбището. Тогава изведнъж става вокална, изразява мнение, колкото да докаже на стадото, че съществува.
24
5
 
6
 
! Отговори
до 666 преди 10 години
ако беше стрелял в ущилището министъра на образованието ли щеше да е виновен
23
8
 
6
 
! Отговори
:) преди 10 години
и кърджали и рязаград искат референдум да се присъединят към манг*алите от анадола ...
22
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кварталният, ако е печен, с папчица, в която има изведена преписка за осивидетелстване на Петков отива, на крак през деня при него, за разяснение по молбите му и го задържа до идване на УАЗ-ката, от дежурната част. От там в изолатора на Психодиспансера. Тези, Овче и Лазо, са искали да си покажат джипчетата.