Спряхме нарастването на безработицата, радва се Адемов

Регистрираните безработни намаляват за първи път от девет години
88
Спряхме нарастването на безработицата, радва се Адемов
Хасан Адемов. Снимка: архив, БТА

Правителството успя да спре негативните тенденции към нарастване на безработицата. Доказателство за това е статистиката, че през февруари безработните, регистрирани в бюрата по труда, намаляват за първи път от девет години. Това каза министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов в отговор на депутатски въпрос в Народното събрание.

Резултатите показват, че в политиката работим в правилната посока, посочи министърът. Той заяви, че големият проблем остава „заложената от ГЕРБ бомба на пазара на труда“. По негови думи предходното правителство не е успяло да използва ефективно ресурса на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, по която да квалифицира уязвимите групи, за да се реализират на пазара на труда.

В момента няма пари за справяне с този проблем, уточни Адемов. И допълни, че въпреки това министерството работи в посока на това да се възползва от възможности за авансово изразходване на средства от държавния бюджет за мерки на пазара на труда, които след средата на годината да бъдат възстановени от европрограмата за човешките ресурси.

За разлика от предишното правителство ние разчитаме не само на субсидирана заетост, а и на това пазарът на труда да се задейства от реалната икономика, каза той. Адемов смята, че до 2015-2016 година безработните ще могат да разчитат на доходи от собствен труд.

Политиката за намаляване на младежката безработица е приоритетна за кабинета и вече работим по „младежката гаранция“, каза министърът в отговор на питане от бившия министър на труда и настоящ депутат от ГЕРБ Тотю Младенов.

Вече са в ход конкретни стъпки и има и първи резултати, коментира той за гаранцията. Той цитира данни, според които през февруари общият брой на регистрираните безработни младежи е с 6 хиляди по-малко от февруари миналата година. Броят на безработните младежи намалява за девети пореден месец, каза министърът.

Над 6 хиляди младежи са започнали работа на първичния пазар на труда от началото на годината.

Като посочи, че младежката безработица е европейски проблем, Адемов коментира, че през април стартират стажантски програми, които ще дадат възможност на голяма група младежи да започнат изявата си на пазара на труда. „Очакваме, че с тези мерки ще спрем негативната тенденция на нарастване на младежката безработица и нещо повече – младите да се реализират тук в България и да разчитат на доходи от труд, а не на субсидирана заетост", заключи Хасан Адемов.

Още новини за заетостта и доходите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
snow преди 10 години
mda, spreli sa amerikanskata bezrabotica v Amerika! bravo! - edna chast ot izvestnite amerikanski bezrabotni sa na rabota v Rusia, druga chast ot amereikanskite bezrabotni sa na rabota v Bulgaria - otkrili sa im daje amerikanska banka na amerikanskite bezrabotni, podarili sa im daje edin bulgarski rajdiv zavod i ... podzemnite prirodni resursi i pesteri na bulgarskata Rodopa planina!?!? V Rodopite na Ellada nema nikakvi mesta za amerikanskite bezrabotni - nito nad, nito pod zemyata na elinite.
59
0
 
2
 
! Отговори
наивен преди 10 години
А!?К`во!?
58
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПОЛОВИНАТА ИЗМРЯХА,ДРУГИТЕ ЕМИГРИРАХА,БЕЗРАБОТИЦАТА НАИСТИНА НАМАЛЯ....,ДЪРЖАВАТА СЪЩО
57
0
 
7
 
! Отговори
Управляваща измет преди 10 години
Абсолютна лъжа. Безработицата нараства. Учудващото е, как при над 2,5 милиона изселили се трудоспособни Българи, безработицата непрекъснато нараства. Толкова ли сте много некадърниците, та за 26 години, едно свястно нещо да направите, малко да стегнете икономиката. Всеки на власт, само заеми тегли. Да ви го начукам на финансовите експерти и на финасовата наука, дето я преподавате.Неуките комунисти от 50 години създаваха здрава икономика, днешните финансови корифеи нищо свястно не са направили.
56
1
 
6
 
! Отговори
neeeeeoaga преди 10 години
Чета и се чудя- статията ли е тъпо написана или *** дава интервю! И пеленачетата знаят, че тези измислени данни за безработица, заетост, бвп и т.н са мощно манипулирани, така че да им изнася на тях. Иначе по презумция предното управление е виновно-бомби залагало, дееа. А ГЕРБ като налапах кокала близо 2г. повтаряха колко сичко било забатачено преди тях... Стой та гледай:)Как се оправяме: Бесене на площада като се започне наред или под строй и се почне от лиидериите.
55
0
 
13
 
! Отговори
Шабан преди 10 години
Този е луд!
54
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТЕЗИ ПРЕКРАЧИХА ВСЯКА ГРАНИЦА НА НАГЛОСТТА
53
0
 
8
 
! Отговори
ХА,ХАА АМИ ,ДА... преди 10 години
.....тя може да стане и 1000%.......ВЪПРОСА Е КОЛКО ЩЕ ГИ ТЪРПИТЕ ОЩЕ...ХА,ХА,ХАААААА....И КОЛКО ВИ Е АКЪЛА??!!!ЗАЩОТО:"АКЪЛ--ВЕРЕН ЧОК,ПАРА ...ВЕРЕН ЙОК"!!!!!/тур.пог./
52
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да, тя като стане 100% и повече не може да расте.
51
0
 
24
 
! Отговори
Uk преди 10 години
А каде са тея 250 000 работни места???? А планът Орешарски стана ОСРЕшарски.... Гласуваш за БСП получаваш ДПС ти избираш!
50
0
 
17
 
! Отговори
ТЦЦЦ преди 10 години
ТОЯ *** още преди да стане министър БЕЗРАБОТИЦАТА НАМАЛЯ ВЕДНАГА тя се уплаши от него ,но тои пък се угои като *** за една година
49
0
 
18
 
! Отговори
БРАВО АДЕМОВ преди 10 години
ДОРИ КОГАТО ЛЪЖЕШ---ВАЖНОТО Е ДА СИ ВЕРВАШ...ХА,ХА,ХАААААААААА...ВЕРВАШ ЛИ СИ...??!!!
48
0
 
29
 
! Отговори
N преди 10 години
Точно заради вашето управление хора не останаха в страната че как искаш да има безработни след като няма хора,*** си стоят и чакат народа да ги храни и си правят каквото искат.*** комунисти да *** ви е малко.
47
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Адемов, ти май не си гълташ редовно хапчетата!
46
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Спряхме нарастването на безработицата, uvelichihme bezparichieto na rabotnicite радва се Адемов
45
0
 
19
 
! Отговори
дедо пич преди 10 години
А сега остава да наредите на псевдо капиталистите -червени *** да плащат и всеки месец заплати гадни милиционеро кумунуидни ***!
44
1
 
13
 
! Отговори
Valq преди 10 години
Idi v severozapadna da vidi6 kolko si q namalil ..lajec
43
0
 
19
 
! Отговори
жалко подобие на чо преди 10 години
И на кое точно се радваш,4е не се сещам,на глупавите ви измислени програми по 9 месеца за млади висшисти за по 300 лв,ами *** сте и не сте нахакали навсякъде от вашите да ни управляват-махайте се и никога не оставайте на власт
42
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей тия опорни точки ве,как ще намаля като всеки ден казват че тя се вдига,а тоя *** излиза и казва че са е овладели,голям популист идват избори и трябва да се лъжи не може.Сега даже ще кажат че средната заплата е станала 2000 хиляди лева.Ама не знам имали някой да им вярва на тия ***,дето до сега само заеми харчат а кой ще ги връща никой не мисли.То всеки може с заеми.
41
1
 
15
 
! Отговори
адем кенан преди 10 години
машала аферим- само да има кои да работи