България върви в грешна посока според 42% от българите

Проучване: Безработицата и бедността са най-големите ни проблеми
9 апр 2014 20:10,
180
България върви в грешна посока според 42% от българите
Снимка: архив Булфото

България се движи в съвсем грешна посока според 42% от българите. Това показват данните от социологическото изследване на агенция АФИС, проведено в периода 31 март–7 април. За сравнение през февруари тази година песимистите са били 45%. За едва 4,2% нещата в страната се движат в правилната посока.

Българите определят начина си на живот през настоящата година като същия от миналата. 37% смятат, че догодина ще живеят, както сега, а 28,6% смятат, че ще живеят по-добре.

Още по темата
Безработицата е определена като най-големият проблем според 27% от българите. На второ място се нарежда бедността (16%), а на трето е икономическата криза (15%). Едва 8,6% от анкетираните определят като най-важен проблем здравето.

Що се отнася до актуалните проблеми с ЕРП-тата, 64% от анкетираните са настроени положително към евентуално разваляне на договорите. Идеята за разваляне на договорите за концесия на злато е приета положително от 43%, докато 51% нямат мнение по въпроса.

Очаквано 87% от българите биха искали минималната пенсия да е 500 лв. 92% от българите пък искат минималната работна заплата да бъде индексирана със средноевропейската.

Мнозинството от българите (88%) имат положително отношение към идеята учебниците и лекарствата да не се облагат с ДДС. 60% от анкетираните са на мнение, че плоският данък трябва да отпадне.

На въпроса „Кое е по-добре за вас и вашето семейство: пазарна икономика или икономика, регулирана от държавата“ най-много, 34%, заявяват, че предпочитат пазарната икономика. 29% от запитаните твърдят, че биха се чувствали еднакво добре и при двата модела.

В проучването на социолозите от АФИС са залегнали и въпроси, свързани с украинската криза. Според 41% от българите смяната на властта в Украйна е била акт на преврат. Почти толкова, 40% от анкетираните, се затрудняват да дадат отговор.

Въпреки отделянето на Крим от Украйна и опасенията за сепаратизъм 43% от анкетираните не се притесняват, че може да се стигне до подобен сценарий и у нас.

Във връзка с влошените отношения между Запада и Русия 44% от българите вярват, че кризата ще се отрази отрицателно на страната ни, а вярващите, че няма да се отрази изобщо, са 30%.

Що се отнася до легитимността на новата власт в Киев и референдума за отделянето на Крим и присъединяването му към Руската федерация, болшинството от българите (съответно 71% и 67%) са на мнение, че страната трябва да не взима отношение. Такова е и отношението към евентуалното налагане на политически или икономически санкции срещу Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
4
 
11
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 10 години
До Анонимен 131Приятел , прав си , точно така е . Но за Турция си мисля , че Анадолците са повече от грамотното , европеиски мислещо турско население и затова си избраха диктатора ... Мислиш ли , че ония с фереджетата знаят какво е Twitter и Youtube ???
112
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България ще се оправи когато/ако хората се променят. Това е простата истина. Всеки народ си заслужава управлението, защото то е продукт на самия него. В Турция протестираха с месеци, дадоха жертви, но пак си гласуваха за този, който има забрани youtube и twitter. Та така и в БГ.
111
3
 
18
 
! Отговори
Карл Луис преди 10 години
КОГАТО БКП / БСП СА НА ВЛАСТ , ВИНАГИ ВЪРВИМ В ГРЕШНА ПОСОКА ... МИХАЙЛ МИКОВ СИ Е НАЗНАЧИЛ ВСИЧКИ РОДНИНИ ОТ РОДНАТА МУ КУЛА НА ДЪРЖАВНИ ПОСТОВЕ , КОЙ НЕГРАМОТЕН ИЛИ ПОЛУГРАМОТЕН , БЕЗ НУЖНОТО ОБРАЗОВАНИЕ И ПОСЛЕДИЦИТЕ ГИ ВИЖДАМЕ ВСИЧКИ - ПРИМЕР - ПИЯНИЯТ ПОЛИЦАЙ ОТ ВЧЕРА ...АКО ГО БЯХА НАЗНАЧИЛИ СЛЕД ПОКРИВАНЕ НА ТЕСТ ЗА ФИЗИЧЕСКА ДЕЕСПОСОБНОСТ НЯМАШЕ ДА СЕ СТИГНЕ ДО ТОЗИ ПЕЧАЛЕН КРАЙ ...
110
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 112ако на запад съотношението бедни богати е такова,то в русия и китай съотношението е 1000 към 1. на запад има и примери за образцови социални държави като скандинавските,канада,до някъде франция. пропаста бедни богати е най голяма на изток и Африка.
109
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ХЗа какво оправяне говориш ?? Та след 20 тина години ,тук ще живеят 60-70% *** :) !
108
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само управляващите си мислят че се движим в правилна посока ... и това проучване може да си го наврете нали знаете къде ?
107
0
 
3
 
! Отговори
Georgi преди 10 години
Tova sa obrazovanite i normalni Balgari ostatuka koito smqtat che na dobre vurvi durjavata trqbva ili da sa mafioti ili ***.
106
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До TankoBG_Танко-о-о Танко,ако знаеш колко си *** ,сам ще се биеш с камшика :)))
105
3
 
10
 
! Отговори
TankoBG_ преди 10 години
Има многомесечни, неистово яростни и грамадни напъни на БСП да посади изкуствено въпроса за европейския ни избор. Главна линия, съставена от дълга редица опорни точки, отчаяни *** и номинации на Пеевски. Червените хвърлят всички, абсолютно всички сили в измисленото си противопоставяне на разума. Обработка на общественото мнение, така му викат. Резултат има, наистина. Един единствен. Получиха наистина разнообразни, цветисти и много добре аргументирани псувни от всички краища на България
104
2
 
14
 
! Отговори
TankoBG_ преди 10 години
Ами в грешна посока сме я!Особено с "водач" като херсонската издънка Станишев, който едни избори не е спечелил а се пъне държава да води......
103
0
 
17
 
! Отговори
антиес преди 10 години
доволни от сегашното ни състояние са около 100 софийски фамилии които прибират в лични банкови сметки парите от европрограмите.
102
2
 
10
 
! Отговори
варна преди 10 години
това не е вярно поне 80% мислят така.а вече около 70% са против членството ни в ес.
101
6
 
25
 
! Отговори
Истината преди 10 години
Какви посоки, какви 5 лева ви гонят ве? Ние до 10 години сме из4езнали...или по то4но ще бъдем претопени......без пушка да е пукнала, а от собствената си злоба, егоизъм и завист! Както е писал Ястреб по-долу за такива като нас прав път няма. Има оправия, макар 4е нещата са ве4е поизтървани, но трябва военен режим, пълна национализация на всичко окрадено от псевдо-политиците и псевдо-бизнесмените ни и народен съд за иззедниците.....това е изхода...а да...и излизане от ЕС!!!
100
1
 
13
 
! Отговори
кой печели от хаоса? преди 10 години
В България госродства номенклатурата. Всичко друго се задушава в зародишНито ще имаме пазарна икономика,нито планово стопанствоИмаме номенклатурна икономикаЗдравеопазването и досега е в ръцете на агентите на ДСДа не почнат да плачат сета и да не вземат да ни убеждават,че не са доносници , а ''разузнавачи''Чакайте хубави неща...ако сте паднали от Марс
99
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименКолко е руся това съотношение я кажи ?Или в Китай?В сравниние с тях щатите са направо социализъм бе
98
3
 
3
 
! Отговори
до 112 преди 10 години
"...разликата между богати и бедни държави е била в съотношение..."Да, но днешните бедни държави са много по-богати от тогавашните бедни - сравнението ти е безсмислено.Освен това въпросното забогатяване е без да си мърдат пръста - богатите държави ги дърпат напред!
97
6
 
20
 
! Отговори
Анкетьор преди 10 години
Това е нагледен пример за ефективността на манипулативната пропаганда на проруските посткомунистически медии и на образователната ни система..населението затъпява, изпростява и се превръща в мързелива гладна ***. Лошо ни чака. Но, кой каквото си надроби - ще си го сърба.
96
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
През 19-ти век разликата между богати и бедни държави е била в съотношение 3:1. През 1950 година съотношението е 35:1. През 1990 година съотношението е 74:1. Значи държави като България, които все повече обедняват, вървят в правилния за Запада път.
95
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МВР по времето на ГЕРБ оказвало протекция на "Kокаиновите крале"
94
1
 
47
 
! Отговори
Мина преди 10 години
В България всичко умишлено се унищожи. Нямаме нищо да нищо....къде са ни заводите, къде е животновъдството и земеделието. Как може да имаме плодородна земя и тя да пустее. Сега само внасят разни стоки с изтекъл срок, носят си *** в България и ние като животни всичко ядем. А имахме най-хубавото мляко, масло, сирене, кашкавал, колбаси първо качество, всичко което произвеждахме беше с първо качество. А сега искат да направят едно голямо гето в България, нали затова приехме сирийците.