България върви в грешна посока според 42% от българите

Проучване: Безработицата и бедността са най-големите ни проблеми
9 апр 2014 20:10,
180
България върви в грешна посока според 42% от българите
Снимка: архив Булфото

България се движи в съвсем грешна посока според 42% от българите. Това показват данните от социологическото изследване на агенция АФИС, проведено в периода 31 март–7 април. За сравнение през февруари тази година песимистите са били 45%. За едва 4,2% нещата в страната се движат в правилната посока.

Българите определят начина си на живот през настоящата година като същия от миналата. 37% смятат, че догодина ще живеят, както сега, а 28,6% смятат, че ще живеят по-добре.

Още по темата
Безработицата е определена като най-големият проблем според 27% от българите. На второ място се нарежда бедността (16%), а на трето е икономическата криза (15%). Едва 8,6% от анкетираните определят като най-важен проблем здравето.

Що се отнася до актуалните проблеми с ЕРП-тата, 64% от анкетираните са настроени положително към евентуално разваляне на договорите. Идеята за разваляне на договорите за концесия на злато е приета положително от 43%, докато 51% нямат мнение по въпроса.

Очаквано 87% от българите биха искали минималната пенсия да е 500 лв. 92% от българите пък искат минималната работна заплата да бъде индексирана със средноевропейската.

Мнозинството от българите (88%) имат положително отношение към идеята учебниците и лекарствата да не се облагат с ДДС. 60% от анкетираните са на мнение, че плоският данък трябва да отпадне.

На въпроса „Кое е по-добре за вас и вашето семейство: пазарна икономика или икономика, регулирана от държавата“ най-много, 34%, заявяват, че предпочитат пазарната икономика. 29% от запитаните твърдят, че биха се чувствали еднакво добре и при двата модела.

В проучването на социолозите от АФИС са залегнали и въпроси, свързани с украинската криза. Според 41% от българите смяната на властта в Украйна е била акт на преврат. Почти толкова, 40% от анкетираните, се затрудняват да дадат отговор.

Въпреки отделянето на Крим от Украйна и опасенията за сепаратизъм 43% от анкетираните не се притесняват, че може да се стигне до подобен сценарий и у нас.

Във връзка с влошените отношения между Запада и Русия 44% от българите вярват, че кризата ще се отрази отрицателно на страната ни, а вярващите, че няма да се отрази изобщо, са 30%.

Що се отнася до легитимността на новата власт в Киев и референдума за отделянето на Крим и присъединяването му към Руската федерация, болшинството от българите (съответно 71% и 67%) са на мнение, че страната трябва да не взима отношение. Такова е и отношението към евентуалното налагане на политически или икономически санкции срещу Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
правилната посока е крумовите закони за корупцията,като се почне от магистратите и политиците. също социалната държава с пазарно стопанство от скандинавски тип.
132
0
 
3
 
! Отговори
АЗ преди 10 години
БАЙ АСАНЕ , ОТВОРИ БЕ , ЗАДУШАВАМ СА
131
0
 
14
 
! Отговори
до 142 преди 10 години
те не само не са били в русия, не са били и в Европа и сащ и такива като Сидеров разчитат на простотията им а той самия си почива и разкарва само на запад. най социалните държави с най малко неравенство и с най добри перспективи за млади хора без връзки и партийни протекции са западните. в сащ и канада никой не те пита какви са родителите ти и от коя партия си. споделям,че се движим в обратна на цивилизацията посока
130
0
 
14
 
! Отговори
bazooka преди 10 години
Същите тези 42% не гласуват, но мрънкат. И после морално джудже като Бареков за изумление на всички влиза в парламента! Ами не се чудете!
129
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ако не са купените гласове БСП дпс ще са заедно макс 20%. във варна на последните общински избори половината им гласове дойдоха от десете *** секции.там беше 97% БСП. публична тайна е и никой не го крие е че мангалта във варна гласува само срещу кеш. вина имат и тези два милиона българи които не гласуват.винаги има смисъл,най малкото че ще направят сечено на тия които купуват гласовете на мангалта
128
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
наистина вървим в грешна посока.гледам небивала проруска пропаганда и настроения.предполагам много от тези хора не са били в русия и я мислят като държава с морални ценности и икономически просперитет. те просто не могат да си представят какъв морален упадък е например Москва.луксозните улици с астрономически цени и пълни с млади рускини които се продават или след 17-18 часа,пустошта и алкохолизма по домовете.за провинцията,просто нямам думи,там оскотяването е пълно
127
0
 
13
 
! Отговори
Асан преди 10 години
Точно така ***, не гласувайте, много правилно...Нека това бъде вашият *** протест, така ние от ДПС ще хванем пак голям %, щото нашите избиратели са прости и не са по протестите..И така ще ви яздим, яздим докато хептен се скапите и изчезнете от тази хубава земя....
126
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БСП трябва да бъде забранена със закон поне за 25 години и всичките и производни! Те са хората които насаждат омраза и злоба и правят всичко възможно да разделят нацията. Все пак се световнопризнати терористи и мислите им и стратегиите им през 100те години на съществувани са били само разрушителни и унищожителни !
125
4
 
9
 
! Отговори
ужассс преди 10 години
Основната цел, на политиците, е да накарат повече хора да отидат да гласуват, за да кажат, че много хора ги подкрепят. Аз пък, и много мой позната, няма да гласуваме, защото не искаме шепа изедници, самопредлагащи се на избираеми места, да ни определят живота.....................*** си или си от ДПС-то нали?Точно ДПС и БСП имат интерес да не се гласува, щото така или иначе *** им твърди ядра ще гласуват за тях...Напротив - масово гласуване, за да може ДПС, БСП и Еврорама да са аут!
124
3
 
4
 
! Отговори
Гласиващ преди 10 години
До АнонименА какво предлагаш? И колко дълго да пасуваме? Ти и тия като тебе се опитват да откажат хората да си упражнят вота. И пак с нисък процент да се подменят резултатите от изборите. Дано тези 42% излязат тоя път и тогава КРАЙ на маневрите шмекерски.
123
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Основната цел, на политиците, е да накарат повече хора да отидат да гласуват, за да кажат, че много хора ги подкрепят. Аз пък, и много мой позната, няма да гласуваме, защото не искаме шепа изедници, самопредлагащи се на избираеми места, да ни определят живота.
122
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Между другото има вярно в тази статистика, недоволните са по-малко от половината, защото останалите са обвързани към различени кранчета и схеми по всякакви линии, така че наистина-за да съществува нещо в материалния свят означава, че има достатъчно които го искат. Искащите не са 100, 1000 или 10 000. Много повече са. Така че всички НИЕ СМЕ ВИНОВНИ
121
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За да се спре омразата трябва да се забрани БСП и ДПС.Това са тези които сеят омраза.Погледнете вестниците телевизията и ще се убедите ако вече не сте.
120
6
 
21
 
! Отговори
точно така преди 10 години
Гласувайте масово, за да се елиминира платеният *** вот!Това е първата крачка към възраждането ни като държава!.....Точно така, ако се гласува масово *** вот пада...Вече няма да са важни за политиците, вече няма да са им полезни, даже вече ще са вредни и за тях и за бизнеса. Тогава могат да се въведат редица поправки, които да обвъжат получаването на социални помощи със стаж, с образовани, чисто съдебно минало и прочие..Това ще е удра срещу *** раждаемост...Но като първа стъ
119
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НАРОДА ДА НЕ ЧАКА ДА ВЗИМА ТОЯГИТЕ И ПРЕД ПАРЛАМЕНТА ,ПРИ ВСЯКО ПРАВИТЕЛСТВО ДА Е ТАКА ДОКАТО НЕ ЗАПОЧНАТ ДА МИСЛЯТ ЗА НАРОДА
118
2
 
20
 
! Отговори
докогааа преди 10 години
Няма ли да се вземат най-после мерки, които да ограничат *** зайцеподобна раждаемост........Орешарски, Адемов - знаем, че са ви електорат, но не може повече така!
117
3
 
13
 
! Отговори
Българин преди 10 години
"България върви в грешна посока .."и не бедността е основният проблем ,а противопоставянето ,злобата ,завистта.Тук ще си "издерем очите" :русофили срещу русофоби ,стари срещу млади ,пенсионери срещу работещи ,българи срещу ***,червени срещу сини ...всеки срещу всеки.Не се ли осъзнаем ,не спрем ли с омразата нищо добро не ни чака.
116
3
 
13
 
! Отговори
за бога преди 10 години
Гласувайте масово, за да се елиминира платеният *** вот!Това е първата крачка към възраждането ни като държава!
115
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Бил ГейтсТака е. Но по същата логика, дали повечето българи имат представа от истинско предприемачество и свободна инициатива. Бизнес представата се свързва с келепир и разбираме от справедливост само ако на нас нещо не ни е наред.
114
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
100% от българите мислят така.България отдавна върви в грешна посока с това продажно алчно правителство.Продадоха и майките си и бащите си за пари.Къде ли ще ги носят-в гробовете си най-вероятно?Продадоха имотите на чужденци.Сега и земята се канят да продадат.И тогава за къде ще бъдат и те самите въпреки че имат средства?Палоумно племе.