Фалшивото интервю с Борисов - грижа на саморегулацията

СЕМ се обръща към КЗК и КЗП за заблуждаваща реклама
85
Фалшивото интервю с Борисов - грижа на саморегулацията
Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА

Санкционирането на заблуждаващата реклама е от компетентността на Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите.

Това изтъкват от Съвета за електронни медии, който на свое заседание реши да се обърне към двете комисии след сигнали за „интервюто“ с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, излъчено в предаването „Оригиналът“ на TV7 с водещ Иван Гарелов.

Още по темата
СЕМ констатира, че авторекламата към него, която обявява, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за първи път ще участва в "Оригиналът", въвежда зрителите в заблуждение, защото обявява, че в предаването ще присъства някой, който вече нееднократно публично е заявил, че не приема поканата.

От регулатора посочват, че съдържанието на авторекламата по закон трябва да отговаря на изискванията за търговска реклама.

Както Dnеs.bg писа, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изпрати сигнал до Съвета за електронни медии, в който заявява: „Въпреки изричния ми отказ да участвам в това предаване по ТV 7 по недопустим за правилата на журналистическата професия и етика начин беше направена манипулация с мои изказвания, извадени от контекста, в който са били направени за други медии“.

Според лидера на ГЕРБ така съзнателно се подвеждат зрителите и се правят внушения, които целят дезинформиране за истинските му позиции.

От СЕМ обаче са решили на заседание вчера, че фалшивото интервю в предаването с лидера на ГЕРБ, в което към негови реплики по друг повод са монтирани въпроси, макар и да прекрачва етични стандарти на журналистиката, не попада пряко под санкцията на Закона за радиото и телевизията. От регулаторния орган посочват, че законодателят е оставил подобни медийни практики на грижата на саморегулацията.

Членовете на СЕМ обаче се чувствали длъжни да припомнят, че ако се сменя жанровата конвенция на предаването и фалшивото интервю се представя като политическа сатира или просто шега, както настоява водещият, зрителите трябва да знаят това, докато го гледат, а не да го научават едва на финала.

„Тъй като казусът се появява в навечерието на предизборната кампания, СЕМ взе решение да изготви и приеме декларация, в която да апелира за равнопоставеност и коректност при представянето на кандидатите и политическите субекти, за кампания, която да върне добрия тон в политическото говорене“, посочват от регулатора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Ха, никога! преди 10 години
До АлексОт ГРОБ-а не можеш да се отървеш и измъкнеш аверче.
56
0
 
3
 
! Отговори
не му мислете преди 10 години
Само ГЕРБ! Зарежете всички останали.
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До гейберитезаблуден индивид ! БСП губи убедително прятелче! И това и бебе на 2 годинки може да ти го каже. Знам , че умираш от яд защото последните 10 години БСП не е спечелила нито едни избори а само губи ...но такъв е живота ..зависта на някой хора и амбицията им да разрушават , крадат и избивате невинно население ще доведат до пълната разруха на БКП (СтаниШеф)! Така, че мой човек подготви се за началото на истинския край на БКП! Тези избори за вас ще са фатални и разрушителни. Наздуаве!
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма бивш --няма бивше ченге.
53
5
 
2
 
! Отговори
Костинбродски преди 10 години
МУТРА- НАРКОБАРОН.......
52
4
 
13
 
! Отговори
Фалшификат преди 10 години
Фалшиво интервю, фалшива телевизия, само Гарелов си е останал истинско ченге от ДС. Показна манипулация, досущ като костинбродската.
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ТикваТи верно си голяма тиква
50
20
 
8
 
! Отговори
До гейберите преди 10 години
Ей гейбери, горките вие ,нима мислете че пак ще управлявате???? БСП ще спечели убедително , само да вметна че целия ни вход ще гласува за БСП ! Сънувайте си още ,че Тиквочев пак ще ви води,няма лошо:)))))
49
9
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Монтажи и манипулации на червените ***! То не бяха костинбродски бюлетини, то не бяха "записи" , то не беше тефтерчето на Златанов, а сега и монтирани записи! Внушения, че Борисов плащал на Петното, който вчера опроверга това и каза, че дудук Бареков му е плащал! *** нещастни куманоидни, ще дойде и вашия край!
48
5
 
27
 
! Отговори
Хора преди 10 години
Опомнете се , събудете се. Гласувайте повече, гласувайте всички. Това е единствено лекарство против окупацията на дпс-бсп.
47
25
 
15
 
! Отговори
Гарелката преди 10 години
Мега смях е Б.Б да се сърди, той е краля на селските изпълнения...
46
21
 
17
 
! Отговори
Стоян преди 10 години
Мухобойко да каже къде са кинтите за Ливан дето ги изнасял...
45
7
 
3
 
! Отговори
доспат преди 10 години
До вандалкойто доведе и президента
44
8
 
7
 
! Отговори
зебра преди 10 години
До ТикваБай *** и без това не помни две минути какво е казал
43
3
 
5
 
! Отговори
вандал преди 10 години
Кай доведе мутрите? Кой? Кой им разтовори информационен чадър?
42
11
 
10
 
! Отговори
дума преди 10 години
Ей, едно интервю за което Баце не си е платил
41
6
 
20
 
! Отговори
Семки преди 10 години
Бесепето и десето са удушили или купили всички институции. Само Президента не може да купят. Сем не могат да решат нищо- няма морал, , защо са се събрали там. Единствено за тлъсти заплати и да слушкат.
40
21
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
За фалшивия Борисов,фалшиво интервю.Никога повече бб,никога повече ГРОБ.
39
28
 
25
 
! Отговори
до 47 преди 10 години
Да това е вярно, именно за това хората ще гласуват за Борисов. И все пак той поне нещо правеше, ето вижте имаме магистрала до морето. Борисов е един обикновен, както се казва земен човек, нищо че го наричат ***. Хората обичат Борисов именно заради това, че се държи много истински с тях, народа усеща кога една обич е истинска, да защото и Борисов обича народа. Мисля че този път ГЕРБ ЩЕ ИМА ПЪЛНА ПОБЕДА.
38
19
 
8
 
! Отговори
212 преди 10 години
Още от началото на интервюто се разбра, че това не е истинско интервю и трябва да си много *** за да не го разбереш. Б.Б. го е страх от интервюта и срещи с противници в политиката. Сам си го изпроси, да се сърди на себе си.

Спонсорирани публикации