Основно образование в 9 клас? Клисарова иска дискусия

От 1 юли скача началната заплата на млади учители до 35 г.
Обновена: 11 апр 2014 22:11 | 11 апр 2014 21:25, Анисия Иванова
31
Основно образование в 9 клас? Клисарова иска дискусия
Министър Анелия Клисарова в Русе. Снимка БТА

Идеята за завършване на основното образование в девети клас трябва да бъде подложена на широка дискусия. Това каза в Русе министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.

"Това е въпрос, който ще поставим на дискусия на страницата на министерството, тъй като предложението дойде от синдикатите", обясни тя.

Образователният министър иска да чуе и други мнения, преди да има становище, както и да провери европейския опит. "Да видим например как е в Норвегия и във Финландия, които се класират много напред и по "PISA" - програма за международно оценяване на учениците", обясни Клисарова.

Още по темата
Началникът на Регионалния инспекторат по образование в Русе Димитър Райнов коментира, че степента на завършване на основно образование трябва да съответства на възрастта на подлежащите на образование, която според Конституцията на България е 16 години.

Голяма част от подлежащите на обучение ученици не продължават в гимназиална степен, което е около 30% в България. „Следователно задължението на тези български граждани да са в образователната система не се спазва", смята Райнов.

Министърът обясни, че промените в закона за професионалното образование са минали на първо четене. В момента се съгласуват текстовете и има някои допълнения, които да улеснят въвеждането на "дуалната система" или т.нар. учене по време на работа. Клисарова обясни, че от работодателите ще зависи каква заплата ще получават учениците на тези трудови договори и колко дни в седмицата ще работят.

Тя каза още, че от 1 юли ще бъде увеличена и началната заплата на младите учители, които са до 35 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
31
 
! Отговори
Уч преди 10 години
Мандатност на директорите-някои станаха пожизнени,назначават учители само по партиен принцип,приятели,плащащи и др.форми на корупция.В света никъде няма университет за директори.Граждански контрол от организации,в които не членуват родители от същото училище,за да не са зависими.Рейтинг на училищата.Колко експерти,директори и учители знаят чужди езици-нищожен процент.Е,за какво ниво ще говорим!?
28
0
 
32
 
! Отговори
Уч преди 10 години
Професор Клисарова,засилете контрола на учителите от РИО и вътрешно-училищния!Някои учители не си изпълняват задълженията докрай.Примери:дава се само план на преразказ без да се упражняват в часа/напишете си го у дома/,прекалена употреба на тестове за сметка на устното изпитване,прилагане на различни техники за насочване към частни учители и пр.Директорите прекарват 90% от времето си в дирекциите в даване на сведения и пиене на кафе-не посрещат и изпращат учениците,не контролират обучението.Манд
27
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
50% съкращение на училищата, които да запазят директорски и учителски места записват фиктивни ученици. Учениците непрекъснато намаляват, а училищата не
26
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма страшно! Образованието е приоритет на всяко правителство, на всеки парламент! Толкова голям приоритет, че всеки иска да прави промените колкото се може по-дълго и колкото се може по-бавно.
25
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази госпожа има ли реален осми клас?
24
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Клисарова, ти с висше образование не си си оправила диалекта, а искаш с 9 клас да оправиш ***. Ако съдя по броя на професорите в България, дето летят нагоре-надолу и едвам смогват да обходят 50 ВУЗ...пак същия извод. Много умни глави на глава от населението, пък образованието в десета глуха. Келепир има в тези работи. Хората пари натрупаха. Госпожо, спри да ръсиш глупости по медиите и свърши нещо полезно, че да не те запомним само с граченето. Съсипахте нас. Сега го правите с децата ни.
23
1
 
37
 
! Отговори
родител преди 10 години
Детето знае и може толкова, колкото иска неговият родител. Е, ако се падне на учител, на който му се работи, още по-добре.
22
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименТака е, но това качество може да се подобри само със значително увеличение на дяла от бюджета за образование. Така е станало в редица азиатски страни и във Финландия напр. Другото са приказки от рода на "Дайте да дадем".
21
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нямам нищо против младите учители.Не може обаче началните заплати на един учител без никакъв педагогически опит и на един дългогодишен учител да се изравняват.Това го нямаше и по времето на социализма.
20
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Другарко Клисарова, проблемът е в качеството на образованието, не в неговото количество. Ако същият тип даскали по същите програми и учебници преподават материала от основното не до 9, а до 19-ти клас - нищо няма да се промени. КАЧЕСТВОТО на ПРЕПОДАВАТЕЛИ, УЧЕБНИЦИ И ПРОГРАМИ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ.
19
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И какво искат в крайна сметка? До 9 клас основно, до 14 клас средно. Излизаш на 20 от средното, още 4 г. бакалавър и 1,5 г. магистър. Т.е. най-рано на 26 можеш да завършиш магистратура. Защо е това забавяне на младежите? Кога ще се женят, ще създават деца? В Европа все повече се налага формула за висше образование 3г. (бакалавър) + 2г. (магистър) + 3г. (доктор). Програмите на университетите за всяка специалност са излишно утежнени с по около 10 ненужни за професията предмета, т.е. 2 семестъра.
18
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А по моята логика родителите и учениците трябва да правят атестация на даскалята и който не става да си ходи. Защото в момента който за нищо друго не става става даскал.
17
0
 
33
 
! Отговори
гост преди 10 години
НАРЕДБА 1 ОТ 4 ЯНУАРИ 2010 Г. ЗА РАБОТНИТЕ ЗАПЛАТИ НА ПЕРСОНАЛА В ЗВЕНАТА ОТ СИСТЕМАТА НА НАРОДНАТА ПРОСВЕТАИздадена от Министерството на образованието, младежта и наукатаОбн. ДВ. бр.4 от 15 Януари 2010г., изм. ДВ. бр.14 от 12 Февруари 2013г.Това е документът за заплатите, другарко Клисарова, а не на колко години си.....Чети, преди да обещаваш, защото ще обясняваш в КЗД
16
0
 
45
 
! Отговори
учител преди 10 години
Това за заплатите е дискриминация по възраст,останалите, над 35 години, не работят ли?
15
4
 
34
 
! Отговори
Ок преди 10 години
Има много основания за такава структура.300 % от писалите дотук са пълни неграмотници и злобари.Като не разбирате от нещо-замълчете,макар и да ви плащат за това!Алоо,какво може да прави един нискообразован и беден човек?!
14
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А тези, над 35 години не вършат ли работа? По вашата логика и политиците над 35 не трябва да получават допълнително възнаграждение и увеличение на заплатите ама непрекъснато си ги увеличавате..
13
5
 
39
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
целта е да отнемат за повече време децата. Да им промиват мозъците - що не ги обучавате до 70 години? ***
12
2
 
42
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Ало, Клисарова, Клисарова. Тук Земята. Обади се, Клисарова! Българското образование става все по-голяма пародия. Който има желание да учи, ще успее да придобие необходимите знания до 7 клас. Както сме били всички ние тук. Който не желае да учи, дори до 4 клас няма изкара. Клисарова съвсем се е смахнала, ако смята, че ще задържи 16-годишни зрели хора на чиновете в основно образование. Това не са 7-годишни деца, те след още 2 години ще имат право на глас за избори, пълнолетни. Тая жена акъл няма.
11
1
 
35
 
! Отговори
Stamat преди 10 години
Тя каза още, че от 1 юли ще бъде увеличена и началната заплата на младите учители, които са до 35 години.6te bade 312 BGL ;-)
10
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тъпанарите от МОН си нямат и представа от образование! Училището е едно гнездо за наркомани, пияници, и прошляци! Там тече жестока индоктринация, която цели да пороби хората, и се убива всякаква креативност и индивидуалност. Издига се в култ някакъв *** лист хартия, а на амбция, хъс, вяра...никой не те учи! Не на училището! Да на самообразованието!