Вдигат началните заплати на младите учители

Това ще стане през юли, обеща министър Анелия Клисарова
8 фев 2014 11:10,
73
Вдигат началните заплати на младите учители
Снимка: Булфото

Началните заплати на младите учители ще бъдат вдигнати през юли, обяви министърът на образованието Анелия Клисарова пред Дарик.

Тя обяви, че ще се работи и с банките за отпускане на по-евтини заеми за тях, а с кметовете на общини ще бъдат обсъждани начини за намиране на евтини общински жилища.

"Колкото и модерна лаборатория или класна стая да има в дадено училище, ако преподавателят не може да създаде интерес сред своите ученици, няма как да се постигнат желаните резултати. Ключът към качествено образование не са само парите, а присъствието на качествения учител. Ако го няма човекът, който да увлече децата, който да ги накара да мислят и да искат да учат, няма как да се случи качественото образование", каза проф. Клисарова.

Министерството работи върху стратегия за развитие на педагогическите кадри, но изрази притеснение, че твърде малко се работи с родителите, които също са важен фактор особено при учениците от началните класове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
5
 
! Отговори
Бивш учител преди 10 години
На времето, получавах с 15 години стаж, и висше образование, чисти 220 лева.В същото това време, бивш мой ученик, тройкаджия, вече като служител в МВР, със средно образование, ми се хвали , че получава чисто 500 лева + бонусите.Напуснах, и почнах частен бизнес, кажи речи, на гола поляна, по специалността ми.Още тогава казвах, че добри учители със свещ ще ги търсят, а няма да е далеч времето, когато студенти -последна година ще преподават, като задължителен стаж преди дипломирането си.Безплатно.
53
1
 
6
 
! Отговори
ge преди 10 години
До vimarinovaВ градината имам проблем, защото съм се потрудила и детето ми изпреварва развитието на останалите за съответната възраст.Посъветваха ме да не го занимавам, защото ще му е скучно. Това е едно дете от 30 в група.Питам се родителите на тези 29 каква супер спешна работа имат,различна от това да възпитават и образоват децата си. Но не, той учителя им е длъжен. А Вие уж "загрижени" родители къде сте в този процес? Има Ви само да оплюете някой, а да се погледнете отстрани Ви няма.
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
I S 50% DA SE UVELI4AT ZAPLATITE NA U4ITELITE, NEGRAMOTNOSTTA SRED U4ENICITE SHTE RASTE !!!
51
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Сингапур, бюджетът за образование е 22 процента от държавния, в България -3,9 процента. Какви заплати ще вдигаш. Нали първо трябва да смениш цялостната визия на тая скапана държава. 5
50
0
 
0
 
! Отговори
babel преди 10 години
te iskat parvo nationalen bg referendum za chlenstvoto na BG v EU.i posle iskat zaplati kato v Germany, France, UK, I, E...
49
1
 
3
 
! Отговори
Shark преди 10 години
Предизборно легално купуване на гласове. Както с 50-те лв на пенсионерите. Няма да ви мине номера, заминавате си!!
48
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До vimarinovaАми от неграмотни родители как да се появят грамотни ученици? Да не би да мислите,че ще захвърляте децата си където ви падне,а учителите ще се грижат за ограмотяването им.ОГРАМОТЯВАНЕТО Е ДЕЛО НА РОДИТЕЛИТЕ,А УЧИТЕЛИТЕ ДАВАТ ОБРАЗОВАНИЕ НА ТЕЗИ,КОИТО ЖЕЛАЯТ ДА СЕ ОБРАЗОВАТ.
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще повишат заплатите на учителите,които преподават на "майчин" език,другите ще почакат до края на мандата.
46
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Минимум 2000 лева за млад учител и година изпитателен срок. Всеки семестър - оценка доклад. Ако не става - следващия. Освен това голяма част от възрастното население трябва да се образова наново; като се започне от чужди езици, Ай ти, работна етика и т. н. В образованието е спасението, но на политиците не им е изгодно.
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До vimarinovaА ПОЛИТИЦИТЕ И ДЕПУТАТИТЕ ЗАСЛОЖАВАТ ЛИ ДА ВЗЕМАТ ДЕСЕТ ПЪТИ ПО-ВЕЧЕ ОТ УЧИТЕЛИТЕ ВЪПРЕКИ ЧЕ БЕДНОТИЯТА НА НАРОДА РАСТЕ ? КОМУНИСТИТЕ ВИНАГ ПРАВЯТ ТАКА НАСТРОЙВАТ ЕДНИ БЪЛГАРИ СРЕЩУ ДРУГИ А ТЯХНИТЕ ЗАПЛАТИ СИ ГИ УВЕЛИЧАВАТ ТИХОМЪЛКОМ !
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЕ ЛЪЖИ БЕ НАГЛЕЦ ! ПЪРВО ОЩЕ НЕ СТЕ ДАЛИ И АКО ДАДЕТЕ ПАК НЯМА ДА Е НА ВСИЧКИ ВАЖНО Е ДА БЪДАТ НАСТРОЙВАНИ ЕДНИ СРЕЩУ ДРУГИ. ТАВО Е ВАШАТА ЦЕЛ. ЗАЩО ЕДИН ПЪТ НЕ ДАДАТ САМО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ НА ДЕПУТАТИ САМО НА ТЕЗИ КОИТО ХОДЯТ НА РАБОТА НАПРИМЕР.......
43
6
 
2
 
! Отговори
boko преди 10 години
По-високи заплати за учителите, по-високи пенсии, повече пари за общините, повече пари за майките....и още и още. Къде сте бе, гербери злобни?
42
0
 
5
 
! Отговори
учител със средно об преди 10 години
Сега очаквам яростни нападки от "загрижени"родители. Но не мислите ли,че не само хартийката-диплома е важна,а и желанието и придобития опит. Нямах финансите за да се дипломирам, а за да се докажеш,без диплома си трябват много усилия, много допълнителна подготовка, много допълнителни курсове. Вярно,нищо от това не ти вдига заплатата, но уважението и радостта в очите на "моите" ученици не са голямо щастие за мен. Трудът ми не е бил напразно!
41
0
 
8
 
! Отговори
учител със средно об преди 10 години
Нямам висше образование, средно от езикова гимназия. Но още 18 годишна започнах по заместване да работя като учител. Имам около 17 години уч.стаж. Работила съм в различни училища и мога да претендирам,че се справям добре с работата си. Но ако сега пак се върна в училище/ няма да лъжа, сърцето ми е там/ ще получавам 60% от заплатата на начинаещ учител, т.е. около 330лв. А работата е много, напрежението също. И с всяка година става все по-трудно да се справяш с децата /да не коментираим защо/
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Учител,лекар,полицай-според някои всичко е призвание,когато трябва да даваш или да правиш нещо,от което всеки има нужда,но никой не желае сам да го прави за другите!Абе вие,къде живеете? По времето на бай Тошо ставаше,ама сега не! Защо да не е призвание,да си високо образован"бизнесмен",да не се буташ в сивата икономика,да не криеш данъци от заплати и осигуровки или да си отговорен родител и гражданин?
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 43Е,не всички могат да пишат учебници и да продават сирене! В един провинциален град първото трудно се получава,а за второто не се изискват особени компетенции-особено пък призвание!Учителите,както всички останали професии искат достойно възнаграждение,защото в магазина не те питат,за какво имаш призвание!След като горното не се получава,ще има"пеене" на уроци и частни такива!
38
0
 
10
 
! Отговори
до 43 преди 10 години
Нещо не си разбрал.Проблемът е,че никой не иска да бъде учител,т.е.младите не се увличат по тази професия,а старите са още там защото вече са претръпнали,няма къде да се реализират на стари години.Когато говориш за призвание на учителската професия,какъв смисъл влагаш в нея?Учителите на какъв почит са в обществото,какъв е техният престиж,заплащане и отношение?И лекарската професия е призвание,но за разлика от лекарите,учителите не могат да емигрират за да получат по-достоен живот.
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С колко, пак ли с 9 лв.? Нещастна вещица.
36
0
 
3
 
! Отговори
мазен куманиз преди 10 години
Трайте рая,ще има увеличение с 2 евро, добре е нали.
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименХа ха ха. Най-обичам да чета такива простотии. Умнико, масата учители няма да се махнат, защото са им останали десетина години до пенсия и са на по 50-60 години. Въпросът е те като се пенсионират какво ще става. Никой млад човек не иска дори да мисли за работа в образованието, защото няма перспектива и липсва елементарно уважение. А и кренвиршите в магазина не се купиват с призвание.