3800 отпаднали ученици за година – много добър резултат!

Клисарова заделя 15 млн. лева за нови училищни автобуси
33
3800 отпаднали ученици за година – много добър резултат!
Анелия Клисарова. Снимка: БТА

От училище са отпаднали 3844-ма ученици за учебната 2012/2013 година, като в сравнение с Европа това е много добър резултат. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова на заседанието на парламентарната образователна комисия.

Тя съобщи, че за първия срок на учебната 2013/2014 година от училище са отпаднали 1643-ма ученици. Образователният министър коментира, че най-страшното е, че учениците отпадат най-често по социални и по семейни причини, предаде БТА.

Министърът посочи мерките, които ще бъдат предприети за намаляване на отпадналите от училище ученици. Сред тях са използването на нови технологии в училище, наличието на добри учители и въвеждането на дуалната система в образованието.

Още по темата
Министерството на образованието и науката подготвя стратегия, чрез която да се намали броят на отпадналите от училище ученици.

За нови училищни автобуси са заделени 14-15 милиона лева, тъй като сегашните автобуси, с които се превозват учениците, са минимум десетгодишни и това е сериозен проблем, обясни Клисарова.

Тя уточни, че процедурата за училищните автобуси е обявена на страницата на Министерството на образованието и науката и общините ще могат да кандидатстват за купуването на нови автобуси.

Отделени са и средства за учителите, които преподават в училища в отдалечените населени места, за да им се покриват разходите за пътуване със собствен транспорт до учебните заведения, каза министърът.

Клисарова заяви, че МОН се стреми да има увеличение на учителските заплати, но за пореден път напомни, че училищните директори имат правомощия за определянето на заплатите на педагозите, според делегираните бюджети на училищата и броя на учениците в тях.

"С председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева водим преговори за увеличение на заплатите на всички учители с 5 процента, но с Министерския съвет сме на становище, че е хубаво, ако успеем да направим това увеличение с вътрешни резерви или от централния бюджет, да не е по-равно на всички, а постенно финансирането в средното образование да е обвързано с качеството", каза тя пред журналисти след заседанието.

За евентуалното увеличение на учителските заплати с 5% ще са необходими 27 милиона лева, каза министър Клисарова, но добави, че как ще се случи това - е въпрос на дискусии.

Тя съобщи, че Министерският съвет на оперативно заседание е одобрил 10 милиона лева, които да бъдат използвани за запазването на сегашните учителски заплати след увеличението им с 8 процента от 2013 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
5
 
! Отговори
Кре/сна преди 10 години
Kакви + резултати,какви 5 лева!??Яко трошене на народна/европейска/ пара.Фалшиви проекти-пълна измама,ако има кой да провери целодневното обучение ,пълен кудош.Възпитателите след 5 кл само попълват документацията/деца няма!/,директорите и гл. счетоводители си допълват заплатките и подават ли подават "ТОЧНИ" сведения и всички са доволни.Напълниха стайте с ненужни мебели,които ежедневно пристигат и не се знае защо.Впрочем знае се мноооого добре....изписване,изписване,документи,наши фирми,поръчки.
29
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поредната измислена статистика. Училищата не искат да отпадат деца, децата не искат да ходят на училище. Учениците не отпадат, защото реално у-щето прави всичко възможно да останат на списък, за статистиката, родителите пък гледат да си получат помощите, условие за което е посещаването на учебните занятия. Всички са "доволни", статистиката похвална. Учениците завършват и нивото им е потресаващо ниско.Въртим в един порочен кръг и заблуждаваме европейските институции, на колко добро ниво сме
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много е дразнещо, когато се правят непрофесионални изказвания. Г-жо Клисарова, кой направи това преброяване. То не отговаря на истината. Вече много години бройката на отпадащите ученици расте и това е публична тайна. Основно представителите на ромския етнос са сред прекъсващите училище. Лошото е, че и тези дето учат, излизат недоучени. Нивото на образованост е твърде ниско. Ако в самите семейства не настояват децата им да знаят, няма надежда за високи постижения и добри възможности за реализация
27
0
 
17
 
! Отговори
изнервен преди 10 години
Ама тази коза какво се радва? То просто няма деца и скоро няма да има кой да отпада.
26
2
 
5
 
! Отговори
Бивш Ученик преди 10 години
В 9-ти клас:Гледат те лошо,плашат те с двойки и изключване.В 12-ти клас:Отсъстваш възможно най-дълго от даскало,понеже няма как да те изгонят,т.е хем даскалите губят ученици(заплата),хем даскалото има шанс да затвори паралелката.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Може и повече.. Aма даскалите пишат много лесно 3 - ки :D
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като как да е станало без ваше участие.:) Според мен не е преброено вярно. Много повече са, но така си е от години и причините са комплексни. Абдикацията от образованието е колективно мероприятие на тези, дето ни управляват през целия преход, нищо че на тях им е удобно да гледат само зад себе си. Очевадна е ниската образованост и на изкласилите, но всички постъпват в университет и го завършват. Избор голям - около 50 ВУЗ за малка България, не е като да няма. Жалка картинка. Кого лъжем.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Sled europeiskite izbori prez mai , shte se govori drugo za uchenicite ! Poneje e istina che dneshniq mladej osven dasi pafka marihuanata drugo nishto nego interesuva i !
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Клисарова, вместо да говориш глупости, да вземете да въведе задължителен *** език. Халал да ви е *** държава...Аз се спасявам.
21
3
 
9
 
! Отговори
Vankata преди 10 години
На Българина, само хляб и зрелища му трябват!!!Усмивка *** народ - слаба държава!!!Четете, ***:temadaily.bg/publication/17171-Дълговете-на-ВМА/
20
2
 
10
 
! Отговори
Tihomir1488 преди 10 години
3842 са *** и резултатите за останалите са ужасяващи - пълна неграмотност и искане за учебници на майчин език защото българския им е труден
19
1
 
25
 
! Отговори
33139 преди 10 години
Най-добрият резултат ще е когато вие отпаднете от властта. Оставка!
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За тази есен БСП и ДПС са се договорили за въвеждането на задължителен турски език в началното училище. За целта ще бъдат вкарани над 2000 души учители от Турция.
17
3
 
17
 
! Отговори
Бай Иван преди 10 години
мммммм да, а ако учителите и директорите си гледаха работата, щяха да са 10 000.Училището не е задължително, а доброволно, и не мога да разбера защо на ромите се плаща за да ходят на училище и не им се пишат отсъствията.
16
2
 
12
 
! Отговори
до №8 преди 10 години
Ами кой да дърпа конците в министерството - Борислав Гуцанов, то е ясно!
15
1
 
18
 
! Отговори
N преди 10 години
Като за начало виж населението на Европа и виж това на България и недейте се изкарва пред дъртите комунисти,че вие сте причината да има по-малко отпаднали ученици,защото ако ви интересуваше поне малко народа нямаше БЪЛГАРСКОТО население за 15год. да се стопи на половина.
14
4
 
23
 
! Отговори
BG преди 10 години
Раждаемост - под нулата, българските ученици - едни от най - тъпите, недисциплинирани и необразовани не в Европа, а в света ! Дори африканските държави по-напред от нас ! На всичкото отгоре - отпадат от училище та дори и елементарно образование не могат да вземат !Бизнеса реве кански щото няма не вече специалисти - търсят се работници които да могат да спазват елементарно работно време и да идват що-годе трезвени на работа !На фона на това - образователния министър ухилена като п.... !!!
13
0
 
2
 
! Отговори
анонимна преди 10 години
До Анонименне си залагай топките-така ще е
12
1
 
16
 
! Отговори
Боже пази БГ преди 10 години
Кое е мн.добре,ами то няма какво да отпадат,а Българите стават малцинство- тя се радва.....ти си пълно кукуриго г-жо Клисарова
11
1
 
14
 
! Отговори
zidarov преди 10 години
Увцъ, и с какво ще подобри това обучението. Докато не се вдигне мотивацията на подрастващи и преподаватели и с коли да ги карате все тая, проф. Клисурова!