Приготвяли храна на депутатите с ръждясало оборудване

Затвореният от БАБХ обект в Президентството пращал храна към НС
36
Приготвяли храна на депутатите с ръждясало оборудване
Снимка: архив, БулФото

В обекта, където се приготвя храната на депутатите, има корозия по част от оборудването, скарите и хладилниците не са в изправност. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), която затвори помещенията заради нарушения.

Тази сутрин шефът на БАБХ Пламен Моллов заяви, че там се приготвя храна за администрацията на Президентството и Народното събрание.

Още по темата
От прессекретариата на държавния глава опровергаха това и заявиха, че храната на президента се контролира от НСО и не се приготвя в затворения обект.

По-късно от БАБХ уточниха, че ресторантът-кетъринг е в сградата на Президентството, но храната отива за служебния бюфет в Народното събрание и за стола в бившия Партиен дом, който също се ползва от народните представители.

Ето и установените нарушения в Хранителен комплекс към Народното събрание: стените в помещенията, където се приготвят храните, са от фаянс с нарушена цялост, стените над фаянсовата облицовка са с ронеща се боя и напластявания от изпарения. Има корозия по част от оборудването.

Тръбите на вентилационната система на тавана в кухнята не са изолирани, съединенията между тях са нарушени и се образува теч от мазнини. Всичко това създава риск от вторично замърсяване с прах и наслоени мазнини и е опасност за здравето на консуматорите. Част от използваните в кухнята емайлирани съдове са с нарушена цялост на емайлираното покритие, което възпрепятства качественото измиване, почистване и дезинфекция и е предпоставка за задържането на остатъци от храна.

Електрическите скари и плоскостите около тях са с опадала на места боя и странично натрупване на мазнини. Хладилните съоръжения са с разкъсани частично гумени уплътнители и скари с наличие на корозия и липсващо предпазно покритие. Представената система за самоконтрол е неактуална и не обхваща всички необходими програми за изпълнение свързани с развиваната дейност. Няма данни относно управлението на отпадъците. Обектът е с преустановена дейност, докато не бъдат отстранени несъответствията.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: НСБАБХпрезидентство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
25
 
! Отговори
Бойковист преди 10 години
Нищо нередно не виждам в това.Даже е препоръчително да им се дава бром и различни вещества с дълъг период на полуразпад.
10
2
 
6
 
! Отговори
wtf преди 10 години
С изключение на посудата, всичо останало изброено е задължение на наемодателя да се поправи. Наемателя е длъжен да прави само козметични ремонти (пребоядисване и смяна на дребни и да поддържа до колкото е възможно помещението.
9
1
 
21
 
! Отговори
инспектор от бабх преди 10 години
в агенцията по храните всеки директор е хванал по няколко фирми да му плащат месечно за да ги покрива от проверки.глупаците фирмаджии плащат като попове и мълчат за да им върви бизнеса.
8
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тя ръждата е полезна - желязо за организма.
7
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те затова не могат да съберат кворум - често им става лошо от тези кюфтета.
6
1
 
30
 
! Отговори
Гочо преди 10 години
Аз се чудя,защо депутатите ни са с ръждясали мозъци и нищо нормално не се ражда в главите им.
5
2
 
39
 
! Отговори
Бо преди 10 години
На децата от интернатите и домовете може да се готви във всичко /ако има какво да се сготви/, а на "горките" депутати - НЕ!!!!! УЖАС!!!! Вие нормални ли сте, бе??????
4
1
 
21
 
! Отговори
инспектор от бабх преди 10 години
някой от стоте директори в бабх е решил да пробута близка фирма от която взима комисионна и в играта с парите е включил разбира се г-н моллов баш шефа.всичко останало е измислица за да се махне старата фирма явно герберска.затвориха много фирми докато не си платят на новите началници в софия.после пак ги отварят след финансово уреждане на въпроса.
3
1
 
26
 
! Отговори
Dido преди 10 години
Може и нещо канцерогенно да им слагат в манжичката, мамицата им! Бавна и мъчителна им пожелавам!
2
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има ли загинали в бюфета на президенството и парламента от обилното хранене?Дай боже да има.
1
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз мисла, че посочените нередности ги има всяка една кухня.Следователно някой дига врява нарочно...Иначе излиза, че спецялно но дупетатите требе да им готвят в стерилна среда...Голямо реване за манджата на дупетатите...ше земе някой да получи некво неразположение от евтини кифтета...