Решение за лицензите на ЕРП-тата ще има след 1 юли

Преговорите с американските централи още не са започнали
10 юни 2014 18:42,
10
Решение за лицензите на ЕРП-тата ще има след 1 юли
Снимка: Архив Reuters

Решението за лицензите на електроразпределителните дружества ще бъде взето на закрито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), коментира председателят на регулатора Боян Боев. Датата на закритото заседание не е уточнена, но вероятно това ще стане след 1 юли, когато ще бъдат определени цените на тока за новия период.

"Очакваме в дух на разбирателство да се постигнат едни ефективни резултати между съответните дружества, но предстои да бъде взето решението", допълни той пред журналисти.

По закон имаме право да иницираме преговори по отношение на цените на ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3, коментира още Боев.

По-рано по време на общественото обсъждане на работния доклад за цената на електричеството стана ясно, че преговори с двете централи още не са започнали, макар и намалението на цените, на които се изкупува произведеният от тях ток, да е заложено в новия ценови период.

Боев посочи, че регулаторът не е поставил времеви период за постигане на очакваните резултати от преговорите - намаление на цените на произвежданото от тях електричество с 20% и 30% съответно за ТЕЦ Марица Изток 3 и ТЕЦ Марица Изток 1. Според него, ако не се стигне до разбирателство между Националната електрическа компания (НЕК) и двете централи, ДКЕВР ще преразгледа цената на тока, за да няма дисбаланс на паричния поток към държавната компания.

По време на обсъждането на цената на тока обществени организации изказаха притеснение за поскъпването на тока за промишлените абонати. Изпълнителният директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) Константин Делисивков коментира, че по негова информация началната цена на първите търгове ще бъде с 2 лева по-висока от миналата година. Прогнозите му са, че цената на тока за промишлените потребители ще започне от ниво 71 лева за мегаватчас. За бизнеса това означава 40 млн. лева повече, което пък ще доведе до загуба на конкурентоспособност.

От сектора на възобновяемите източници пък посочиха, че при определянето на цената на тока не са били спазени изискванията на закона. Биляна Лозанова от Българската ветроенергийна асоциация посочи, че ограничението от 50% на изкупуваната енергия, заложено от регулатора, противоречи на изискванията в законите на България и ЕС.

Миглена Русинова от Българската фотоволтаична асоциация поиска ДКЕВР официално да оповести каква е тежестта на зелената енелгия върху разходите на НЕК, за да може да бъде направен анализ. Русинова посочи още, че в доклада на работната група е вписано, че 95 млн. лева от таксата в размер на 20% от приходите на фотоволтаиците и вятърните паркове ще бъде преведена в бюджета на НЕК. От БФА се опасяват дали в случая няма да се получи нерегламентирана държавна помощ, която ще доведе до санкция за България.

Припомняме, че от началото на тази година енергийният регулатор събира на всяко тримесечие 20% от приходите на соларните и вятърните паркове. Средствата трябва да бъдат преведени в бюджета и оттам - използвани за стабилизирането на енергетиката. Според разчетите в Закона за бюджета приходите от тази такса през 2014 година трябва да са 150 млн. лева.

Към момента още няма изработена методика за разпределяне на средствата от таксата, уточни Боян Боев. В момента събраните пари от таксата са в бюджета на ДКЕВР и за първото тримесечие те са малко под 36 млн. лева.

Обществените организации имат 14 дни, за да предоставят своите становища и възражения относно цената на тока. Крайното решение ще бъде взето на закрито заседание на 30 юни, обяви още Боев.

Повече икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: токДКЕВРЕРПлицензи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вън .. мън колкото и да мрънкаме пак ще ни го нахендрят на няколко ката ... НА ЗАКРИТО ЗАСЕДАНИЕ .... да *** да крива нива да ***
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вън на всички западни и американски компании!!
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗАКРИТО ЗАСЕДАНИЕ ... ИНАЧЕ НИ ВЗЕМАТ ПАРИТЕ ОТКРИТО.Е НЯМА ТАКЪВ *** НАРОД !
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преговори с американските централи, в присъствието на 5000 американски войници в България, прилича на "мача на смъртта", който нацистите са играли в Киев през 1942.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чакат да видят окончателно накъде ще задуха вятърът на властта. Едвам удържат големите си лъжи. Правят се на отговорни, нали затова са и големите им заплати.ВСЪЩНОСТ, МАЙ ГОЛЕМИТЕ ЗАПЛАТИ ГИ УТВЪРЖДАВАТ КАТО ЛЪЖЦИ.Възмущението ми е безкрайно.Това са *** без срам от хората и без страх от Бога.Чудя се какво ядат, какво пият, как изобщо успяват да заспят нощем.Горките ни деца. Каква България им оставяме - разруха, корупция, беззаконие. Мислим ли за тях наистина. Бедни, бедни Македонски...
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Закрито заседание. Какво толкова криете?ГОРКО МУ НА НАРОДА!
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
боев нещо даде заден ход - мсй усещс че палачинката се обръща и някой трябва да го отнесе а той е удобен.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
XAMERIKANCITE PONEJE SA BRATQ I SA ZAKYSALI TREBVA DA IM IZKUPUVAME TOKA PO 1 DOLAR KILOVATA