Българите в чужбина ще получават до час свидетелство за съдимост

В момента процедурата отнема повече от час
16 юни 2014 16:21,
6
Българите в чужбина ще получават до час свидетелство за съдимост
Снимка: Reuters, архив

Българските граждани, живеещи в чужбина, да получават до час свидетелство за съдимост чрез консулските служби по света, предлага Министерство на правосъдието.

Проектът за изменение и допълнение на Наредба 8 от 26 февруари 2008 г. предвижда заявлението за издаване на свидетелство, заедно с приложените към него документи, да бъдат сканирани от компетентно длъжностно лице в българските задгранични представителства и изпращано на електронната поща на Централно бюро съдимост в Министерство на правосъдието.

Служителите на ЦБС от своя страна ще пращат свидетелството за съдимост до българско задгранично представителство, като електронно подписан документ, който ще се разпечатва на хартиен носител и ще се заверява от упълномощения в представителството служител.

В момента процедурата по получаване на свидетелство за съдимост на българите в чужбина отнема повече от седмица. Целта е след приемане на предложените текстове това да става в рамките на един час. Освен това ще се спестят разходи за консумативи, хартия и за куриер при доставката, посочват от министерството.

Електронна справка за съдимост ще могат да получават и упълномощени служители на съда, прокуратурата, разследващите органи и съдебни органи на друга държава, когато това е предвидено в международен договор, по който Република България е страна, или в акт на Европейския съюз, след подаване на електронно заявление.

Получената електронна справка за съдимост, възпроизведена на хартиен носител и заверена от оправомощените служители, ще има доказателствена сила, предвиждат още измененията на наредбата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко ми е наред, оставаше само свидетелството за съдимост.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблема не е в бюрократите, а в това че закона казва документ може да бъде само на хартиен носител. От там и цялата галимация. Така че се замисли като гласуваш.
3
1
 
14
 
! Отговори
за справка преди 9 години
В момента на живеещите в България такова свидетелство се издава за седмица!Въпросът е това за гражданите ли се прави или за да се направим на лъскави отвън, а българите да продължават да си траят?
2
1
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Да не повярва човек, че най после им увират тиквите на бюрократите. Пак добре че знаят какво е ел-поща вместо да дигитализират хартиените носители на дискети които да пращат по пощата. :)
1
1
 
14
 
! Отговори
Време е преди 9 години
Време е в бг това да става по интернет а, не да губят времето на радостния човек тъкмо намерил работно място!