Каролев против частна банка да се спасява с държавни пари

Акционерите в КТБ да попълнят ликвидността, призова той
Обновена: 24 юни 2014 09:54 | 24 юни 2014 09:54,
83
Каролев против частна банка да се спасява с държавни пари
Снимка: архив, Булфото

Трябва да се даде възможност на акционерите на Корпоративната търговска банка (КТБ) да запълнят ликвидността на банката, смята икономистът Владимир Каролев. Пред „Нова телевизия” той препоръча в 10-дневния срок, определен от БНБ, да бъде оценено каква е ликвидната недостатъчност и да се предложи на съществуващите акционери да запълнят „дупката”.

Още по темата
„Не съм съгласен частна банка да бъде спасявана с държавни пари”, допълни още Каролев, коментирайки намеренията банката да бъде оздравена със средства на държавната Българска банка за развитие (БРР) и Фондът за гарантиране на влоговете.

Икономистът беше категоричен, че банката е добре капитализирана, „не е фалирала, нито е тръгнала да фалира”.

Той се позова на последните данни в БНБ за КТБ, които показват доброто състояние на банката. През първото тримесечие съотношението между парите в брой и депозитите на вложителите е 13%, при средно за другите банки в страната около 10%.

„Няма банка в света, която да издържи, ако дори 10% от вложителите поискат да изтеглят средствата си”, обясни още Владимир Каролев.

Той призова хората да бъдат спокойни, защото депозитите им няма да изчезнат.

Повече икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още по темата: КТБКаролев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
7
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
20 % трябва ДА има банката налични от депозитите , а не 13 % или 10 % , а това говори за не много добра банковска система у нас , макър и от всички медии да се лее колко е здрава банковата ни система .Не зная какви интереси защитава Каролев или това са негови лични виждания в който сЕ съмнявам , защото не може икономист от неговия ранг (както се поднася из медиите) да не знае ,че благодарение на държавата то в САЩ не настъпи банков колапс !И правилото -голяма банка не се фалира -щото .... !
17
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименИ в Щатите имат пазарна икономика и в Испания и в Ирландия и в Словения и навсякъде където се наложи държавата да национализира банки за да ги предпази от фалит.Това е единствения бърз начин да се върне доверието в банковата система и в способността на държавата да реагира.Защото банковата система се основава на доверие,а изгуби ли го и тръгнат ли хората масово да искат да си теглят парите нищо не може да спаси банките.
16
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И аз не харесвам изказванията на Каролев но в случай е прав. Значи какво, имаме пазарна икономика, всички реват -държавата да не се меси, по велик регулатор от пазара няма. Банката иска независимост, лихвите в РБ не са така както в ЕС. Когато бонкото се *** и трябва да бърше държавата с нашите пари. Защо така бе господа банкери? Много изгодин вариант за Вас. Айде стига толкова лапане. Като сте се о*али си берете гайлето. А виновните да си понесат последствията. В което не вярвам.
15
4
 
9
 
! Отговори
Попа с картечницата преди 9 години
Каролев един път да каже хубава приказка.Да се спасяват сами банките.Пари за бедствия и аварии няма ама за спасяване на банки има.Къде са всичките вложени пари.Василев ги изнесе в Австрия и се покри,а ония мангалчо лобиста на баникте Костов се появи само като стана на въпрос за фалит на някаква банка.
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каролев защо не каза подобно нещо когато БНБ с държавни пари спаси 2008 година *** когато имаше подобна атака срещу нея? Очевидно е,че това е спекулативна атака на Пеевски срещу КТБ ,иначе няма логика медиите му,полиция и прокуратура да действат така добре в синхрон.Ако държавата не помогне на банката,това значи да я оставим в ръцете на Пеевски и той да се измъкне сух от водата като не си плати стотиците милиони които и дължи.
13
3
 
9
 
! Отговори
Оценител не Господ преди 9 години
Е как за 10 дни може да се направи оценката на активите и пасивите на двете банки? Това е абсолютно невъзможно физически и технологично. Те да не са Господ, който може да създаде света за една седмица?
12
3
 
14
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Защо с държавни пари да храним червивите с пари банкери? Държавата е поела ангажимент да гарантира всички спестявания до 200хил лв и това е предостатъчно в случай, че банката фалира.
11
5
 
4
 
! Отговори
ODD преди 9 години
Този носово - мрънкащ *** е мега компетентен !
10
5
 
25
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
Каролев е прав. Да спасяваме с наши пари, да ги подаряваме на български мутри като Вежди Рашидов, това ли искаш бе ***. Да няма пари за болниците и за лекарства на онкоболните. Частно значи частно. Печалбите, лихвите на милионите вложени в тези банки са за тях, а загубите, фалитите от кражби, алчност и некадърност братски ще делят с нас. Значи печалбите за тях, загубите ще плащаме и ние. ТЕ НА ТОВА викат НАГЛОСТ, КАТО НИ ПРАВЯТ НА ОВЦИ И ***.
9
2
 
10
 
! Отговори
Georgi преди 9 години
Horata mizerstvat i nqmat kakvo da qdat a nie shte spasqvame zadnika na nekoi Evrein koito go e zakusal...
8
5
 
13
 
! Отговори
35494 преди 9 години
Държавният фонд е създаден за стимулиране на дребният и среден бизнес,а сега тия *** ще го налеят в един мастодонт.Браво много хубаво,няма що.АМА НАРОДА КАТО Е *** ТАКА ЩЕ Е.Още си стойте по къщите и чакайте меси.Ще дойде със сигурност при всеки от вас само че с коса.
7
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички са се вторачили в конкретния случай с двете банките под надзор на бнб и не виждат очевидното. Очевидното е, че ситуацията у нас предполага банкови фалити. Дали днес бнб ще помогне или не няма никакво значение тъй като тренда е към влошаване на финансиите на банките.
6
1
 
31
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@ преди 9 години
Неее, н и дума да не става за спасяване, народа е достатъчно беден за да си дава парите на богатите , алчни ***!Всеки какво си е надробил, - да си го сърба!Окрадоха цялата държава (народа)!Енергетика, БДЖ, Банки, Здравна,НЕК.... Всичко окрадоха, ама не им стига! Теглят и заеми , които после ние ще връщаме....Като гледам , няма да има оправия в близките 20 години , след това трябва нещо да се промени, не може да продължава така!
5
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека първо да се изясни какво е станало. Ако КТБ е раздала повече кредити отколкото е разешено и се е превърнала в пирамида е престъпление да се наливат пари в такава бандитска структура. Ако КТБ е жертва на медийна атака, то държавата няма нужда да помага с пари, а само да използва законите за успокояване на топката. Ако КТБ има загуби и лоши кредити и държавата помага, то не ми се вярва тази лоша практика да се прекрати.
4
2
 
10
 
! Отговори
же преди 9 години
А КОЙ друг да спасява досега действаща банка след като по български, с българска лакомия и инат и с прякото и непосредствено участие на Главна прокуратура, МВР Пикчърс и БНБ си разсипахме една действаща банка, чакаме някой да ни спасява... VTB droup отказва да спасява VTB няма намерение да участва в ДОкапитализацията на българската КТБ. Нашите акции са в размер на 10 млн евро, цялата сума е хеджирана ... ( сложна схема на застраховане). Какво ли казали акционерите Оман, те са в БГ, но няма инфо. Вероятно и те са хеджирали сумата, та те са бан
3
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименПрав е Каролев, защо държавата ще спасява частни капитали 90% от които са натрупани с кражба пак на държавни средства, защо???? Питам и отговор не чакам!!!!
2
27
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-смешният който съм гледал по телевизията. Няма такъв *** като тоя.
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНяма как другите банки за щастие не са български следователно шурео-баджанащината на чугуние не им е повлияла