Акционерите на КТБ ще получат шанс да осигурят ресурс

Чобанов: Държавата ще се намеси само ако те не успеят
Обновена: 23 юни 2014 12:04 | 23 юни 2014 12:03, Надежда Бочева
103
Акционерите на КТБ ще получат шанс да осигурят ресурс
Петър Чобанов. Снимка: БТА, архив

Акционерите на Корпоративна търговска банка (КТБ) ще получат шанс да осигурят финансов ресурс за стабилизирането й. Това казва финансовият министър Петър Чобанов пред в. „Труд“ по повод предприетите от Българска народна банка (БНБ) действия, свързани с банковата група на Корпоративна търговска банка.

"Преди ББР и Фондът за гарантиране на влоговете да влязат в КТБ, ще се даде възможност на сегашните акционери да осигурят необходимия ресурс, като държавата ще се намеси само ако те не успеят", казва Петър Чобанов.

Още по темата
"Целта е банковата група да се оздрави и депозантите да получат средствата си в пълен размер", пояснява министърът.

На 20 юни БНБ постави под специален надзор КТБ за срок от три месеца и забрани да извършва всякакви дейности съгласно лиценза за банкова дейност. Вчера БНБ обяви, че ще предприеме действия за увеличаване на капитала на КТБ, като ще разпореди увеличението му да се поеме от ББР и Фонда за гарантиране на влоговете в банките, а Корпоративна търговска банка ще отвори на 21 юли.

В интервюто министърът на финансите посочва, че в момента не може да се каже колко точно е необходимият допълнителен капитал за двете банки (КТБ и "Креди Агрикол"), но това ще стане ясно до 10 дни, когато трябва да са готови одитът и оценката на активите и пасивите на двете финансови институции.

Той допълва, че кабинетът очаква средствата във Фонда за гарантиране на влоговете, които към края на 2013 г. бяха 1,8 млрд. лв., да са достатъчни за покриването на нуждите.

Финансовият министър посочва, че сега държавата дава ясен сигнал, че е готова "да действа бързо, навременно и решително за овладяване на системния риск".

Той уточнява, че на 21 юли вложителите ще изберат дали да оставят депозитите си в Корпоративна търговска банка (КТБ), която към този момент може да е държавна, или да ги пренасочат към друга банка. Това може да е включително държавната Българска банка за развитие (ББР), която ще започне да набира депозити, обяснява финансовият министър.

Ресурсът на ББР по различните кредитни линии в подкрепа на бизнеса остава недосегаем, а дори държавата да капитализира допълнително ББР, за да участва в увеличението на капитала на КТБ, това няма да се брои за дефицит, казва още министърът на финансите в интервюто, цитирано на сайта на финансовото министерство.

Още финансови и икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оман има интерес към притежаване на европейска банка с лиценз, сигурно ще направят всичко необходимо за рекапитализация на КТБ", заяви проф. Стоян Денчев, почетен консул на Султаната на Оман в България .Според него Оман би проявил гъвкавост, за да стане така, че да рекапитализира банката и да заработи отново всичко зависи от условията.
64
1
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
Епа нали това е целта на целия театър Руснаците да се сдобият с банката,БТК,НУРЦ,част от БЕХ и още много апетитни неща
63
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Знаех си ,че Василев ще се разтича и няма да остви магарето си в калта.Подозирам даже,че вече е намерил кой още да привлече като инвеститор.
62
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не говорете за Жан Виденов неща, които не са верни. Ного го употребиха както БЕДНИ ОРЕШАРСКИ и сега има петдесет лева на стотинки в касичката на шкафа. Разликата е, че БЕДНИ ОРЕШАРСКИ си е направил сметката и се е продал за пари
61
3
 
12
 
! Отговори
men преди 9 години
така ги оправи костов че продаде нефтоим на руснаците на цената на половин танкер с петрол и завода в пирдоп за без пари на белгийците. тага ги оправи че още няма български домати и бадеми по магазините. така ги оправи че не остана откъде да идват пари за училища, болници, пътища, армия и пенсии. така ни оправи *** учил в москва че скоро ще ни натикат всичките в софийския санджак и тук ще се ширят евреи и турци.
60
6
 
19
 
! Отговори
Голям смях преди 9 години
До 43.Жан Виденов е политик,който България едва ли ще има вече.Зимата му я спретнаха защото не искаше да продава държавата.Как Костов за 3 месеца оправи нещата,питал ли си се?Много кадърен ли е?
59
6
 
16
 
! Отговори
men преди 9 години
виденов го сготвиха сорос, гоце, костов и добрев. човека живэ в панелка и ходи на работа с автобус. а другарите плйвню, ***, цвък цвък, велчевите, младеновите, дянков, сталинка, боковите, царчето, станишевите и тем подобната пасмина и отцеубйци не могат си преброят парите, вилите и хотелите. за 25 години съсипване на развита икономика няма един главоч осъден. защо спите българи?
58
1
 
17
 
! Отговори
men преди 9 години
банките по принцип всички са фалирали защото разполагат едва с 4-5 процента от парите на вложителите си. това е по закон. а нашите хубостници отдавна знаят че банката няма пари защото на 18 още са пуснали емисия книжа във лондон с хсбц и джей пи морган. четете в блумберг или зироедж. и сега ще ни нашият всички нас да плащаме вместо олигарсите руснаците и оманците. честито. печалбите да не би да делиха с нас че ние ще им плащаме задълженията.
57
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хора, няма политик, който да си държи парите в български банки, защото всички са пред фалит! затова използват само чужди! да правим и ние така!
56
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а някой от борда на директорите няма ли да го накажат нещо, или тяхното си е тяхно!? и защо все държавата, демек данъкоплатеца, все ще покрива откраднатото от така-наречените "банкери"? те нямат ли имущество за конфинскуване или са богопомазани!?
55
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Znaem vinovnite za *** no ostava vuprosa, zashto Tikvata neprekusnato plueshe po strsnsta, govoreshe lugi, che Bulgaria zsgiva??? Toz tupak se glasi da stava premier ksto se znae, che za sustoqnieto na stranata ima ogromna vina za nenormalnata si politika s koqto smaz Malkiq I Sreden biznes. Toi ne uprsclqvashe a gradeshe mregi ot gerberasri da si osiguri ppne oshte 20 godini za da obrzkosti I zatrie naroda koito mu povqrva a toi naglo izmami. A Oreha zashto mulcha za bsnkata, a BNB? *** ste!
54
1
 
8
 
! Отговори
VB преди 9 години
Да не се окажат, че държата е предизвикала, и си правят копроративни гаргари с парите на дъноплатците???!????
53
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
айде отидеха им спестяванията на хората,пиша я фалирала тая банка 1м.,ще завартат останалите влогове на хората,те така я свършиха и презз 96/97г.,
52
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хора, спрете с тия тъпни, пишете глупости! Майната и на КТБ, ББ и АД си изтеглиха мънгите и я фалираха. Да субсидийте им още са там, ама това е дребна пара за комуфлаш. Представете си, че бяхме гласували за ***, все едно гласуваме за Герб и ДПС, при положение, че не се бяха хванали за гушите заради БТ! Гнус ме е от олигархомафията, потресен съм от задкулисието на ДС, тия гадове ще ни направят и султанат, само те да са добре и да лапкат чрън хайверец. Господ да ни е на помощ!
51
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що така ,все при *** фалират тия банки ???
50
1
 
14
 
! Отговори
НФСБ преди 9 години
Супер шанс! Да напълнят пак кацата с мед, та да има Бареков отново какво да грЕБЕ с голямата ЛЪЖИца! Жалка история!
49
8
 
12
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
Ето това е като не искахте Бойко на власт сега ще ядете трънки. БСП с ДПС ще направят едно бързо дежа вю от 1997 година и банките ще фалират. Нека да ви е на всички!
48
9
 
12
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
До Анонимен 62МУТРАТА БОРИСОВ ИМА МНОГО ОТНОШЕНИЕ КЪМ СЛУЧВАЩОТО СЕ!!!!ПЕЕВСКИ РУШИ ИМИДЖА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ И ТАКА ПОМАГА НА БОРИСОВ!!!!!ПЕЕВСКИ И ТОЙ Е ЕДНА МАРИОНЕТКА!ДПС СА ОПАСНА ПАРТИЯ КОЯТО ПОКАЗА, ЧЕ МОЖЕ ДА СЕ ОБЕДИНИ И С ГРОБ И ДА СЪСИПЕ БЪЛГАРИЯ!!!!ТЪЙ, ЧЕ ДПС И ГРОБ СА ВРЕДНИ ЗА БЪЛГАРИЯ!!!
47
12
 
8
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
БОЙКО БОРИСОВ Е ЧИСТ ПРЕСТЪПНИК И ДОБРЕ СИ ГО ЗНАЕ!!!ТЕЗИ КОИТО ГО ПОДКРЕПЯТ СА ИЛИ ПРОСТОЛЮДИЕТО ОТ БАВНОРАЗВИВАЩИ СЕ ИЛИ НА ИНТЕРЕС!!!ПАРТИЯ ГРОБ Е НАЙ-ГОЛЯМОТО ЗЛО ЗА ДЪРЖАВАТА 10 ПЪТИ ПО-ГОЛЯМО ДОРИ ОТ ДПС!!!
46
4
 
4
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
ОПУСТОШАРСКИ ЛИ Е ВИНОВЕН, ЧЕ ПЕЕВСКИ СИ ГОНИ ИНТЕРЕСИТЕ И НЕ МУ ПУКА ЗА ХОРАТА!!!ОПУСТОШАРСКИ ЛИ Е ВИНОВЕН, ЧЕ ВАРНЕНСКИЯ КВАРТАЛ АСПАРУХОВО НЯМАЛ КАНАЛ ЩОТО ТОЙ СВЪРШВАЛ В КЪЩА И ПОСЛЕ ПО-УЛИЦАТА!!!!ОПУСТОШАРСКИ ЛИ Е ВИНОВЕН, ЧЕ КОРИТАТА НА РЕКИТЕ НЕ СА ПОЧИСТЕНИ И СЕ ЗАЛЯ ДОБРИЛ ЩОТО ЗА МИНАЛАТА ГОДИНА ГЕРБ НЕ ЗАЛОЖИЛ И 1 ЛЕВ ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА КОРИТАТА НА РЕКИТЕ!!!!ОПУСТОШАРСКИ ЛИ Е ВИНОВЕН ИЛИ ТАКИВА КАТО НАЙ-ГОЛЕМИЯ *** БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ!!!!!!!