700 души пострадаха от нов вид SMS измама

Всички те са търсили работа
Обновена: 3 юли 2014 12:52 | 3 юли 2014 10:31,
22
700 души пострадаха от нов вид SMS измама
Снимка: Читател

Над 700 души са пострадали от нов вид телефонна измама, разказва Нова телевизия. Всички те са търсили работа.

Схемата е следната: потребители, търсещи работа, получават SMS с текст на латиница. Съобщението гласи: „Здравейте, кандидатствали сте за работа и интервю. Това ли е телефонът, на който да Ви уведомим за решението ни? Отговорете с RR на латиница“.

Пред Dnes.bg един от потребителите, получили такова съобщение, разказа, че е търсил работа през един от най-популярните сайтове за намиране на работа в България. Той успява да предупреди своите близки, търсещи работа, че става въпрос за измама, но към номер 1982, от който идва измамата, са постъпили над 1300 SMS-a. Това означава, че някои от 700-те жертви на схемата са пратили по повече от едно съобщение. Измамниците са успели да заблудят над 70% от жертвите си.

Цената на 1 SMS към номер 1982 е 6 лв. с ДДС. Краткият номер е собственост на фирма, която се занимава с отдаване на номера с добавена стойност, които се използват не само за търговска дейност, но и за благотворителни кампании. В случая обаче фирмата е злоупотребила.

Николета Абрашева, представител на фирмата собственик на номер 1982, твърди, че веднага след като е подаден сигналът е установено колко на брой са хората, изпратили SMS-и и към кои мобилни оператори. От телекомите обещават да възстановят сумите на клиентите си.

Комисията за регулиране на съобщенията e с вързани ръце. Те единствено могат да блокират номера, от който се изпращат тези съобщения, но ако има жалба, а такава към момента няма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Михаела Кехайова преди 6 години
Здравейте Нова телевизия искам да кажа, чеи аз съм измамена от SMSизвестия на номер18433
22
1
 
0
 
! Отговори
Лили преди 7 години
Също и за номер 882. Изпращат ми смс и без да го отвора си прибират определена сума. Добре ,че бях на ваучер от 6лв.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В играта гладиатус (https://s2-bg.gladiatus.gameforge) във втори сървър днес един ми прати съобщение, че на случаен принцип съм избран да спечеля голямата награда от 10 000 000 злато и 1000 рубина (за моето ниво на героя поне за 1 месец се събират но рубините забележете са 1000, които струват около 100 лева). Мошеникът иска само да изпратя безплатен смс с текст 5STRIKEBG7738 на номер 1982!
20
0
 
4
 
! Отговори
Бет преди 7 години
Да ви информирам, че през този номер варианта за измама не е само за уж предлагана работа. В сайт на игра bg4.herozero.org излиза съобщение да изпратиш празен смс на 1982, за да спечелиш нещо си към играта и бум... 280лв сметка!
19
0
 
2
 
! Отговори
Богомил АВРАМОВ-ХЕМИ преди 8 години
МНОГО СЕРИОЗНА ИЗМАМА - АКТИВИРА СЕ - БЕЗ ДА СИ ОТВОРИЛ ТЕЛЕФОНА. НЕСЪМНЕНО ОТ БИВШИ СЛУЖИТЕЛИ НА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОННИТЕ КОМПАНИИ. СРАМОТНО!?! ДЕЦА ДА ПЕЧЕЛЯТ ИЗМАМНО ОТ ДЯДОВЦИТЕ СИ.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Коментарите сякаш не са написани от българи .Отново никаква съпричастност.Отново излиза негативизма на яве.Всеки е анонимен смелчага.Тук никой не е бил мамен никога!Дали?!Ами,това са наши сънародници!Тотално разочарование! Поздрави от хиляди километри и дано скоро се оправите.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вероятно това са хора,които са чакали с голямо нетърпение работа,а може и с години да са били без пари,работа.Факта,че са се регистрирали в официални сайтове и е последвал СМС не е странен.Всеки мисли от собствена позиция. Следва да осъдят измамника.Това може да се разкрие за часове.Да бъде осъден и искаме снимка -кой е
16
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** народ...20 години ги правят на балъци, че няма да ги измамят с есемес ли?
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-нелогичното от цялата работа е последното изречение на съобщението. Какво означава RR, защо трябва да е на латиница и защо да не пратиш съобщение в свободен текст. Това е досущ като дарителските SMS-и, ако не пратиш съобщението точно както ти е написано, системата не го отчита и не може да ти вземе парите. Ето в този момент трябваше да се усетят жертвите.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПетканО, и ти ще пуснеш смс-и, даже и няма да разбереш, докато си ровичкаш в интернет.
13
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Законите така са измислени, че да толерират крадците.Аз по принцип винаги съветвам да не се спазват законите ако самият закон те ограничава срещу злосторниците.Изваждате с ритници *** без билет или контролата, която не ги проверява.И всеки да раздава правосъдие в някакви рамки разбира се.
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пишете кой е сайта.
11
1
 
5
 
! Отговори
ивко преди 9 години
Пловдивска фирма изпраща за 1200 лв. хора за работа в Великобритания.Колко пъти трябва да идеш и да се се върнеш до там.
10
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кого ще закопчаят?Нали престъпници, работодатели, държава, мобилни оператори са една и съща мафия..........
9
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А като имате предвид, че сигурно 95% от обявите за работа са пуснати с подобни цели....Не, няма толкова неморален народ като българския, да е способен на такива неща, и целия свят с това ни знае.---------------Ама то във всяка страна има престъпници. Ама има и полиция. Сега като са пращали СМС-и, ами закопчайте ги и да ги видим във вестника!!!
8
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прав е Слави - "Е нема такава държава" !!!!!!!-------------Така е. Изпраща се съобщение! Кой го е изпратил? Все едно не се знае кой го е изпратил!Получаваш съобщение от номер 2323 -> ами сигурно от номер 2323 е изпратено ... а ако не е - от оператора да обяснят кой и как е пращал съобщения през чужд номер :)
7
10
 
18
 
! Отговори
varg преди 9 години
Как може да има толкова *** народ се чудя
6
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Въведете за композиране" - винаги ме е кефело как превеждат на Български ... :)
5
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много неморален мит'рял - да бехте пуснали смс на хамстера че са го избрали за председател!
4
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А като имате предвид, че сигурно 95% от обявите за работа са пуснати с подобни цели....Не, няма толкова неморален народ като българския, да е способен на такива неща, и целия свят с това ни знае.