Актуализация на бюджета на НЗОК трябва да има!

Андреева: Нужна е прецизна оценка на дефицита
4 юли 2014 20:32,
27
Актуализация на бюджета на НЗОК трябва да има!
Министър Таня Андреева. Снимка, архив Булфото

Актуализация в бюджета на Здравната каса трябва да има, но след като се оцени прецизно дефицитът към края на годината. Това каза здравният министър Таня Андреева, цитирана от агенция „Фокус”.

Андреева смята, че трябва да се уточни каква да е сумата за актуализацията, а предложението тя ще внесе за разглеждане на заседание на Министерския съвет.

На въпрос дали знае, че премиерът Орешарски е против актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), здравният министър отговори, че той не казва нищо по-различно от нейното становище.

Още по темата

Според нея НЗОК трябва да използва всички свои резерви, за да се разплати с болниците, а след актуализацията, за която тя се надява, те ще получат надлимитната си дейност. По думите й всички ще си получат бюджетите, които са заложени, основният проблем е свързан с надлимитната дейност.

Според нея дефицитът на касата е около 250-280 млн. лв. „НАП съобщава, че има вече надвзети осигуровки. Ако това продължи, до края на годината ще има осигурен ресурс", коментира Андреева.

„Аз много се надявам да има работещо Народно събрание, защото от няколко седмици Парламентът се е превърнал в арена на политическо говорене и на различни процедури, независимо че всички политически партии, а най вече опозицията, говорят, че реформите се бавят“, каза министърът.

Андреева посочи, че ако реформата в здравеопазването, заложена в поправките на Закона за здравето, не влезе в зала до края на мандата на този парламент, следващата намеса в системата, независимо добра или лоша, ще е не по-рано от година. „Това означава, че със сигурност реформата ще се отложи поне с година, ако не и за неопределено време", каза здравният министър.

Тя беше категорична, че пациенти няма да се връщат и припомни, че миналата година бюджетът на касата е свършил през септември.

Това правителството не може да бъде обвинено, че не е намерило пари, а напротив. „Дейността на болниците бе разплатена не на 100, а 120%, защото те изработиха много над бюджетите си. ”, допълни още министър Андреева.

Още икономически новини четете в Investor.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде е Дянков, да ни спаси пак от попарата на поредния триглав змей.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да актуализираме и моника станишева!
12
3
 
4
 
! Отговори
se преди 9 години
Крадливата банда в бели престилки доведе здравеопазването до колапс!'
11
7
 
8
 
! Отговори
питащ преди 9 години
Къде е Дянков? Къде са парите на изрядния, работещ данъкоплатец? Защо не се търси отговорност от проклетите герб и най- вече от Дянков? Или като всяко нещо в тази страна на абсурдите и противозаконието, всички предишни са освободени от отговорност? А кой ще отговаря пред народа за всичките кражби? Да гласувам за ВАС? За КОЙ? Избирам за НИКОЙ..ще отида и ще си направя бюлетината невалидна! Елате ми вземете гласа..Ще ми вземете...тихият протест. Не харесвам НИКОЙ от вас. Не заслужаваме това.
10
1
 
4
 
! Отговори
:) преди 9 години
Тия от бързата- бавна ( де ги няма никога и никакви), да не ми реват. Даваха им заплатите..че те почти, като на крадливите депутати бре! И после много работа.Как няма да е работа, защото заради проклетите си бонусчета не наемат повече персонал? За кой по напред да стигне линейката за 2500 лв? Ми няма как. Айде бързата- несъществуваща помощ да не реве, а всички лекари да се вземат в ръце и да спасяват народа, че ако ни няма нас, няма да имат и парички. Стига сте ревали пачки такива.
9
0
 
8
 
! Отговори
? преди 9 години
от 20чакали опериращият. Както и да е. при изписване махнаха конците почти в коридора. Попитах: Тук ли се махат? Отг. Ако толкова сте компетентни, моля вземете си го и махнете конците във вас! Премълчах. След 3 дена баща ми разви гангрена. Спасиха го мои приятели лекари, за 4 дена. Изумени от шева, от операция и т.н. Скоро ми се случи да говоря с лекар, като посетител..Попитах го, какво правят с неосигурените..отг. беше: ако е *** со спасяваме, ако не е ..моргата. Благодаря на скапаната БГ.
8
0
 
6
 
! Отговори
? преди 9 години
Каква здравна и бърза и бавна помощ в резерва? Попаднах в бърза помощ..чакане до умиране( явно по бързо се пишат листи към моргата),не бяха платени 3 м. Та, до сутринта баща ми го караха на системи от жлъчка..Викам: извикайте хирург..Не може. Няма платени 3 м. Чакахме до сутринта, след което баща ми започна да се моли да го приспят. Отивам сутринта да плащам и те ,,милите" чакат бележката от мен. Занесох я. Баща ми 3 часа в операционната ту му бият упойка, ту се събужда, не за друго..чакат опери
7
0
 
2
 
! Отговори
до 13-ти преди 9 години
Баце ти плашиш кучето със салама.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗАЛОЖИ НА ЯЛОВИЯ КОН! ДА СТАНЕШ МИНИСТЪР НА БСП Е = ДА СИ СЪСИПЕШ ИМЕТО ЗАВИНАГИ....ТОВА БЕШЕ ТВОЯТ ИЗБОР!!!
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А тази се връща да работи в болницата следващия месец.Малееее, как ще я е..т там!
4
0
 
4
 
! Отговори
gost преди 9 години
Да те оценят прецизно о...д.
3
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Уж ще правят прецизна оценка и идва оставката. Тези номера са ясни, но тия затриха държавата.
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никаква оставка, стойте докато съсипете държавата, та вашите гласоподаватели ви видят какво представлявате.
1
2
 
23
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"Според Андреева дефицита на касата е около 250-280 млн.лв.Тя изрази надежда да има работещ парламент,за да приеме нужните законови промени" -а този парламент какъв беше,експертен и работещ?!? Къде е сестрата на Тролова да обясни как ще въведе реда в касата ?Ще ни върнете във времето от 1997 г.когато носехме лекарства и чаршафи в болниците !!!