Експерт: Реакцията при бягството на ягуара е била правилна

Твърденията, че Алонсо е можело да бъде упоен, са верни само на теория
Обновена: 6 авг 2014 16:02 | 6 авг 2014 16:02, Красимир Ангелов
93
Експерт: Реакцията при бягството на ягуара е била правилна
Снимка: Reuters

"Всяко избягало от зоопарка животно може да бъде опасно за хората, но не защото ще ни нападне като плячка, а защото самото то е ужасно уплашено и стресирано“, обясни главният зоокуратор на Столичния зоопарк Радко Сертов пред БТА. Експертът по грижи за животните коментира инцидента в Ловеч, при който ловци застреляха ягуара Алонсо. Животното избяга от зоопарка в неделя сутрин, след като работник е оставил вратата на клетката му отворена, докато я е почиствал.

Сертов посочи, че инцидентът с ягуара от Ловешкия зоопарк много ясно показа, че "бягството на опасни животни от зоопарка няма нищо общо с анимационното филмче "Мадагаскар".

Още по темата
"Животните виждат отворена врата и излизат. Те не бягат с цел да се върнат в природата или в родната си среда", казва Сертов. Той е категоричен, че животните в зоопарка реално не познават живота извън клетката и затова когато я напуснат, се стресират.

"Няма безопасно животно и малко животно. Ако тръгнеш да го закачаш, може да ухапе“, допълни експертът и даде пример с маймуните, които се възприемат като мили и дружелюбни животни, но могат да причинят сериозни наранявания заради големите си кучешки зъби или просто заради огромната си сила.

По думите на Сертов мерките за превенция на бягството на животните започват със самата направа на клетките - пресметнато е за кое животно какви решетки да има, каква да е дебелината на мрежите и какви разстояния да има, така че животното да не може да избяга.

При копаещите животни задължително клетките се подсигуряват и към подкопаване. "Основно правило е винаги да се минава през две врати - това е записано в Наредба номер 1 към Закона за биоразнообразието“, уточни Сертов. Той посочи, че гледачът трябва да мине през първата врата, да я затвори и едва тогава да отвори втората, т.е дори да забрави едната отключена, да има гаранция, че другата врата ще спре животното.

Експертът посочи, че друга превантивна мярка е постоянна работа с персонала. В Столичния зоопарк например гледачите минават през специални инструктажи -първият е при постъпване на работа, а след това всяка седмица се провеждат инструктажи по безопасност. Устен инструктаж пък се прави всеки ден.

Радко Сертов заяви, че в столичния зоопарк до момента е имало само един случай с избягало чакалче, но с големи животни подобни инциденти не са се ставали. "Никой не е застрахован, грешки стават, но проблемът е, че при нас грешките са като при сапьорите, не трябва да ги има, защото понякога са фатални“, допълни той.

По думите на специалиста, ако се случи бягство на някое животно, няма специално обучени екипи за реакция, но има инструкции за действие, с които е запознат целият персонал на зоопарка. Има пушка, пистолет с упойки и духалка.

"Всеки зоопарк трябва да разполага с определено количество упойки и стрелички. Ако някое опасно за хората животно избяга извън територията на зоопарка, упойките почти не вършат никаква работа", категоричен бе Сертов.

Според него реакцията при бягството на ягуара от ловешкия зоопарк е била правилна. "Това е изключително опасно животно, най-големите мъжки достигат над 1,60 метра на дължина при тегло до 160 килограма. Това е колкото двама възрастни мъже, а силата му е неимоверна“, посочи той.

По думите му разсъжденията, че животното е можело да се упои, са правилни, но само на теория. "Практиката обаче показва, че това няма как да стане, тъй като упойката не действа мигновено, а след определено време, за което животното може да избяга и да се скрие. Може дори да възприеме човека като заплаха и да нападне от страх“, категоричен бе зоокураторът.

"Освен това при стрес животното изпитва такъв приток на адреналин, че упойката почти не действа. Като насложим всички тези неща, концепцията за "горкото животно" отпада дори и за мен, който обичам много животните“, допълни Сертов.

Той съобщи още, че в Столичния зоопарк има над 200 вида животни, отделно рибите са около 60 вида. Има и проблеми - от известно време насам например се търси женска азиатска късоноктеста видра. Мъжкият останал сам, когато другарката му умряла по време на бременност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
2
 
! Отговори
kkk преди 9 години
Що си мислите, че като си лепнете разни етикети пред името от рода на "експерт" и вдъхвате доверие на някой??? ...си експерта, направо нямам думи за целия този абсурд. Ние и Мадагаскар сме гледали, но не сме чак толкова *** че да ни залъгват някакви главни ЗООКУРАТОРИ и да си мислят че сеят респект с тъпите си изказвания, ужас направо, горкото коте :((((
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До автора на статията ***: Колко пари ти даде кмета на Ловеч за да пишеш глупости и да му ставаш адвокат. Дано си му взем поне 10 000лв. Не го жали. Той има пари защото ги краде от обществените поръчки. Даже се е самозабравил. Та ако не си му взел поне 10 000лв си се минал яко. Убиха ягуара и спасиха човешки животи. Ако бяха убили кмета щяха да спасят цял град.
65
0
 
4
 
! Отговори
ИСКАМ ДА ПОПИТАМ?? преди 9 години
Убийците на рядък животински вид заслужават доживотен затвор поне според мен..Как е възможно в 21 век пак да ни лъжат че нямало упойки и било невъзможно..???Кое е невъзможно че упойката е струвала поне 200 долара а патрона 2 лева..Това ли е било невъзможно???Прекалено много станаха произволията в тая държава..Просто нямам думи вече
64
1
 
9
 
! Отговори
нона преди 9 години
откъде пък се намери експерт по ягуарите, след като нямаше експерт- ветеринар, да каже какво и колко да бъде приспивателното.... по чл.10 от ЗЗЖ до 3 години /ефекгивно/ затвор да убиеца !!!
63
1
 
1
 
! Отговори
da be преди 9 години
какво всъщност се случи https://youtube/watch?v=DcD2auma6wQ
62
1
 
1
 
! Отговори
До Смешна история преди 9 години
Тъжна история,тъжна Марийкеее,а сега виж да не пресоли манджата
61
0
 
9
 
! Отговори
king_for_a_day преди 9 години
И какво е пречело да използват конска доза сънотворно - нали в най-лошия случай е можел да умре... а те като алтернатива направо го убиват? Защо не са му хвърлили храна с приспивателно в нея, след като просто си е лежал до оградата и е бил свикнал с хора? Можели са по всяко време да го застрелят като крайна мярка. Казвате "а ако пострада някой" - добре де, нали е бил отцепен и евакуиран кварталът? Стрелят го с упойката и ако трябва чакат. Защо поне не са опитали? Защото са били ловджии...
60
0
 
12
 
! Отговори
Samo minavam преди 9 години
Първо да гръмнат малоумния ловец,застрелял котето.После,кмета на съд,без право на адвокат,експерта,на които е платено да говори глупости,50 тояги на голо.Прощаваи Алонсо,но тази държава е котило на оперирани в главата комунисти.
59
1
 
6
 
! Отговори
king_for_a_day преди 9 години
63,64, благодаря. Значи имаме, тоест имахме :( , 63 до 70 кг ягуар, а не някакъв имагинерен 160 кг, за който си прави сметките г-н Експертът. Тоест, да го сравним не с двама възрастни мъже, а с една жена и да го помолим да намали 2.5 пъти въображаемата доза сънотворно, става ли? Не за друго, а за да се придържаме към реалността, а не да си говорим празни приказки като политик в предизборна кампания.
58
2
 
8
 
! Отговори
Idealist преди 9 години
Животното е било много изплашено. Тези, които са го ловили,са просто простаци! Да отговарят по закона. Скоро осъдиха човек, който изяде една костенурка!
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Московската полиция ловят леопард на 4.08.2014 Добави трите Ш после точка и прибави youtube/watch?v=A7ibrE1d3yM и ще го видите
56
0
 
3
 
! Отговори
Мърлячи без аналог преди 9 години
Московската полиция лови леопард на 4.08.2014 г. Напишете трите Ш добавете точка и после youtube/watch?v=A7ibrE1d3yM
55
7
 
10
 
! Отговори
Какво става преди 9 години
Много защитници на тези убийци и безхаберници.СЪД за кмета,доктора,ловеца,работника
54
0
 
6
 
! Отговори
Жоро преди 9 години
До Тихомир ТомовТихомире, ти изби рибата! Промени световната зоогеография! Ягуари в Камбоджа? Ягуарите, Тихчо, са чада на Новия свят. Испаноезичните им викат "el tigre", което съвсем не значи, че са тигри. Както и пумата не е лъв, нищо че й казват "lion". Всъщност, може да си ловец, прощавам ти. Ловец звучи като "лъжец" и често е точно така.
53
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледах по някаква телевизия репортаж с ловеца убил Алонсо.Него упойката със сигурност нямаше да го хване,защото видимо беше ударил няколко за "Бог да прости".
52
3
 
11
 
! Отговори
До преди 9 години
До Смешна историяКакви деца?! Животното е било в зоопарка през цялото време, а 'бягството' му се е случило сутринта преди да има хора. "Бих искала да ви видя на улицата срещу това красиво животно!" Такива животни сами не ходят по улицата. Мястото му не е на улицата, а в джунглата. Аз там не ходя, ако е на улицата то е по вина пак на хората. За да не е застрашен ничий живот: животните в естествената им среда, и който ходи там на собствена отговорност.
51
0
 
3
 
! Отговори
do 58 преди 9 години
Ловецът Денко Николов, който гръмна ягуара в главата: Затварям телефона, като чуя: Честит трофей:24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4229722
50
0
 
6
 
! Отговори
do 51 преди 9 години
v 24 chasa pishe 63 kg nqkude drugade 4etoh 4e e bil 70 kg
49
2
 
7
 
! Отговори
do king_for_a_day преди 9 години
v 24 chasa pishe(neznam dali e vqrno):"Алонсо лежеше на 2 метра от оградата на зоопарка, разказа д-р Вацов.Той е убеден, че не е било възможно ягуарът да бъде спасен. 63-килограмовият хищник представлявал сериозна заплаха за хората. На практика извън клетката той бил неконтролируем и много опасен.
48
12
 
8
 
! Отговори
Смешна история преди 9 години
Наистина, хайде всички "любители" на животни да престанат с тъпите си нападки.Пресолихте манджата!Става дума за спасяване на човешки живот!Лично аз съм противник на коридата, дори на впрягането на конете в каруци! За клане на животни въобще не ми се мисли!Но да се остави обезумял хищник да тича из населено място, където представете си има и деца!!!, само защото е красив и рядък екземпляр, извинявайте, ама е малко несъстоятелно...Бих искала да ви видя на улицата срещу това красиво животно!..