Прогноза: Токът може да поскъпне с около 10%

Таско Ерменков не се притеснява от режим на тока
12 авг 2014 08:48,
138
Прогноза: Токът може да поскъпне с около 10%
Снимка: архив, Булфото

Ако се стигне до повишаване на цената на тока у нас от 1 октомври, това ще бъде в рамките на около 10%. Това прогнозира в ефира на bTV бившият вече депутат от „Коалиция за България” Таско Ерменков.

Eкспертът коментира, че поскъпването на тока е нормално явление в целия свят, защото се базира на изчерпваеми източници, чиито цени се повишават непрекъснато.

Той не се притеснява от режим на тока, защото голямата задлъжнялост в енергетиката не означава, че някой ще спре да произвежда електричество. Експертът прогнозира, че режим на ток може да има през зимата, ако температурите са много ниски, а основни мощности са в ремонт.

Ерменков отрече обвиненията, че неколкократното намаление на цената на тока, предприето от предишното правителство, е било популистки ход. То е било "напълно основателно, дало е глътка въздух на потребителите и малките фирми и е било базирано на открити резерви в системата, както и на прехвърляне на тежести от потребителите върху производителите", категоричен беше той.

Сега обаче подобни резерви липсват, освен ако не бъдат предоговорени условията по договорите с производителите на електричество от възобновяеми източници и с AES ТЕЦ Марица Изток 1 и КонтурГлобал ТЕЦ Марица Изток 3, посочи бившият депутат.

Днес той отбеляза, че енергийната ефективност е решение на високите разходи за електричество и затова държавата трябва да предприеме определени стимули.

„Само от поведението на потребителите може да се намали с 15% потреблението на електричество и така да се компенсира увеличението на цената на тока”, категоричен беше Ерменков и допълни, че енергийната ефективност не означава само санирането на жилищата, но и използването на спестяващи електричеството уреди, подобряването на качеството на живот и други мерки.

Той коментира и че проблемите с големите енергийни проекти се базират на липсата на консенсус между партиите за тях. Това обаче са национални, а не партийни проекти и затова експертът препоръча българските експерти да уточнят приоритетите за развитието на енергетиката. Това може да стане дори и без участието на Енергиен борд и чужди специалисти.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За тока ясно, а кога ще увеличат заплатите. Докога ще караме на резерва. Горивото отдавна свърши.
72
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ромовете КОГА ще започнат да плащат ток
71
4
 
6
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
До RegistriranИ то по 2 пъти годишно Това е запазена марка на ГЕРБ Инак наистина при Ореха тока не се вдигна
70
1
 
15
 
! Отговори
До Бай Йордан преди 9 години
Какво си спечелил бе ***??!! От 1/3 гласували на изборите ,Герб е взел 1/3 от тези гласове :)))Голяма любов няма що :))) и като се вземе на предвид ,че половина са купени ....:))))
69
3
 
8
 
! Отговори
Registriran преди 9 години
Ами честито, вземат ли гербавите властта, токът поскъпва по часовник, а после и всичко друго.
68
3
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Тюх, аз пък бях повярвал безрезервно на експертите на Орешарски, които казаха - токът няма да скача в близките две години. Верно, че предизборно го казаха
67
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като дойде Бойчо това ще бъде първата му работа, да замрази заплати и пенсии и да вдигне възраста за пенсия нали мисли за народа , а пък е и криза.
66
2
 
1
 
! Отговори
Българина преди 9 години
Този Ерменков преди няколко месеца в един глас с орангутана от ДКВЕР обясняваха как тока няма да поскъпва ами ще поевтинява. Днес какво стана другари червенодрешковци, от днес ли започнаха да намаляват енергийните ресурси или поредният ви популиски ход обрече НЕК на фалит или поскоро на вече договорена приватизация
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съветския специалист таско като му пречат толкова хамериканските тецове защо не каже каква е цената на тецовете на ковачки или безкрайните заводски тецове - то нема заводи *** заводски тецове колкото искаш.
64
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Закриване и ликвидация на частниците и мариците.
63
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поскъпването е заради Борисов , той иска да го вдигне доста, обаче от хорски срам е разпределил половината вдигане да е на новото командване и после като дойде на власт ще вдигне и другата половина.
62
5
 
0
 
! Отговори
Бай Йордан преди 9 години
До Герберастия до 49Да си видял цяла България да мрази ГЕРБ? Щом ГЕРБ печели избори след избори значи на хората им харесва тяхното престъпно управление, което също като това на БСП и ДПС ги ощетява. Не разбраха тези хора, че БСП, ДПС и ГЕРБ е едно и също, дай Боже да го разберат като ГЕРБ направи коалиция с ДПС и партията на Касим Дал от РБ.
61
1
 
3
 
! Отговори
овцете пред урните преди 9 години
Той Бойко сега ша ва опрай като са върне какъв дебел ви го точи не е истина :))))
60
1
 
3
 
! Отговори
писател-историк преди 9 години
Поскъпването на тока е отмъщението на комуно-социалистите. БКП-БСП винаги е мразила народа си и затова е единствената Държава в Европа,която е избивала собствените си хора заради политически мотиви. Сега понеже не са на власт оставиха всичко скапано след една година крадене от тях и ДПС и се подсмихват ехидно , както Станишев от замъка си в Швейцария.
59
4
 
5
 
! Отговори
бай ганю преди 9 години
личи си че много обичния велик бате бойко който мачка смело комунистите и е боготворен от глупавото и долно племе ще се завръща скоро на бял кон!прости примери с предстоящите увеличения на тока лекичко ни подготвят и газта при омразните комунисти при бойко беше 1.40 а те омразните комунисти я свалиха на 1.17 сега си отидоха и леко започна повишението беше 1.19 сега 1,21 а като се върне бате бойко ще мине и 1.40 за литър така че бойко мачкай долното и просто племе!
58
1
 
6
 
! Отговори
До 69 и 72 преди 9 години
Бойко , ти ли си?
57
1
 
6
 
! Отговори
gck преди 9 години
Ето това е резултата след "управлението" на "експертното" правителство коалиция на БСПДПС,Атака и спомоществователството на г-на Дебелян Пеевски, Фекалии Дудуков и куп финансови юнаци!!! А за това си е виновно ОВЧЕТО общество в Бг!! Помнете какви сте били за да изберете тези и не допускайте отново тази грешка, защото ще ви струва още по-скъпо!!! Мислете с главите си, не с дирниците си!
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В бг всичко е много скъпо.Нереални възнаграждения,убииствено ниски с високи цени на всичко.Лева няма стойност освен в огромни количества.Реално трябва да взимате 2к заплата и да плащате 1.70 бензин
55
6
 
2
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
До Анонимен 67Ааааа, нали скачаха по площадите с ръцете с двата пръста?!Ето, бай Тошо отдавна го няма, и никой да не се оплаква!
54
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Учих, Работя, Плащам ток. Искам работа, а не социални помощи. Това че ми вдигат цената на тока с 2-3-5 10 стотинки не ми дреме, щом имам работа и пари да ги плащам. Не ме мързи да работя, и затова искам работа. За да си плащам сметките.БСП се стреми да създаде нация от мързеливци.Имам десни убеждения и знам че като работя печеля. Искам само работа. Това искам !!!