Прогноза: Токът може да поскъпне с около 10%

Таско Ерменков не се притеснява от режим на тока
12 авг 2014 08:48,
138
Прогноза: Токът може да поскъпне с около 10%
Снимка: архив, Булфото

Ако се стигне до повишаване на цената на тока у нас от 1 октомври, това ще бъде в рамките на около 10%. Това прогнозира в ефира на bTV бившият вече депутат от „Коалиция за България” Таско Ерменков.

Eкспертът коментира, че поскъпването на тока е нормално явление в целия свят, защото се базира на изчерпваеми източници, чиито цени се повишават непрекъснато.

Той не се притеснява от режим на тока, защото голямата задлъжнялост в енергетиката не означава, че някой ще спре да произвежда електричество. Експертът прогнозира, че режим на ток може да има през зимата, ако температурите са много ниски, а основни мощности са в ремонт.

Ерменков отрече обвиненията, че неколкократното намаление на цената на тока, предприето от предишното правителство, е било популистки ход. То е било "напълно основателно, дало е глътка въздух на потребителите и малките фирми и е било базирано на открити резерви в системата, както и на прехвърляне на тежести от потребителите върху производителите", категоричен беше той.

Сега обаче подобни резерви липсват, освен ако не бъдат предоговорени условията по договорите с производителите на електричество от възобновяеми източници и с AES ТЕЦ Марица Изток 1 и КонтурГлобал ТЕЦ Марица Изток 3, посочи бившият депутат.

Днес той отбеляза, че енергийната ефективност е решение на високите разходи за електричество и затова държавата трябва да предприеме определени стимули.

„Само от поведението на потребителите може да се намали с 15% потреблението на електричество и така да се компенсира увеличението на цената на тока”, категоричен беше Ерменков и допълни, че енергийната ефективност не означава само санирането на жилищата, но и използването на спестяващи електричеството уреди, подобряването на качеството на живот и други мерки.

Той коментира и че проблемите с големите енергийни проекти се базират на липсата на консенсус между партиите за тях. Това обаче са национални, а не партийни проекти и затова експертът препоръча българските експерти да уточнят приоритетите за развитието на енергетиката. Това може да стане дори и без участието на Енергиен борд и чужди специалисти.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само да припомня, че от 01.07.2014 цената на тока се увеличи:- Дневна с 14%- Нощна с 31%- Средно с 22.5%Подчертавам, че това са цените за София, като процентите са сметнати въз основа на официалната фактура, предоставена ми от ЧЕЗ България.Моля социалистите да не коментират цената на тока!!!
92
0
 
1
 
! Отговори
До 109 преди 9 години
В подкрепа на това което казвате за Дания, ако и в България се вземаха по-високи заплати то тогава нямаше да плащаме 30% за електричество а доста по-малко но Уви малцина са тези, които вземат такива заплати в България.
91
0
 
13
 
! Отговори
от Канада преди 9 години
Алооо Ерменков,ела тук в Канада да видиш колко струва тока бе говедар неграмотен.Дигал се бил тока в целия свят,вдига ти се на тебе кухото сиво вещество.Няма по-големи циници и простаци от българските политици.
90
0
 
4
 
! Отговори
До 95 преди 9 години
ти с Дания ли ще ни сравняваш?Знаеш ли че там средната заплата е 4000 евро.Знаеш ли,че ако датчаните трябва да дават 30% от заплатата си за ток,ще направят революция?От такива продажни и *** парчета като теб страда цялата нация.
89
0
 
0
 
! Отговори
хе-хе преди 9 години
До 105.Ще те крадат и ще правят каквото си искат докато продължаваш да си пишеш безсмислени коментари и да чакаш да те оправи някой.Ако не си го разбрал,много жалко за теб
88
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това го знаем.ББ ни обеща,че дойде ли на власт първата му работа ще е да вдигне тока.И бизнеса да не си прави илюзии,че ще се разплащат навреме,и заплатите ще отидат във фризера,а пенсионерите да не плачат,че 180 лв.са им малко.Вие си ги изберете,щом толкова си ги харесвате,а след това останалите ще ви гледаме сеира.
87
0
 
5
 
! Отговори
me преди 9 години
Така че, вместо да ми обяснява г-н Ерменков, как било нормално да се вдига цената на тока, защо не вземе да ни обясни, какъв ток е нормално да получаваме. И докога ще ни крадат оскъдните доходи, за да си запълват дупките от кражби и корупционни схеми. НЕК и ЕРП-тата са просто черни дупки за пари, да ги закрият/изгонят, да направят нова компания с прозрачно управление и пълна отчетност, и да се приключва с тоя цирк. 3млрд дълг за НЕК са по-добро предназначение на заема отколкото пирамидата КТБ.
86
1
 
3
 
! Отговори
e що бе преди 9 години
може и с 20 и с 30 % .....
85
0
 
5
 
! Отговори
ме преди 9 години
Чух по новините тия дни, че въпреки по-хладното лято, консумацията на ток се е повишила с 10-15% от миналата година. Нашата сметка, за предишните 6-7 месеца е с поне 10% над тази от миналата година, и отчетените киловати отговарят на това на електромера, въпреки че съвсем определено харчим по-малко. Та, хайде да помислим, как става тая работа, че харчим повече? За мен е очевидно, че напрежението което пускат е по-ниско от номиналното (когато няма токови удари от които да горят уредите,разбира се
84
3
 
4
 
! Отговори
www преди 9 години
този е червен ***, преди два месеца имаше резерви, а сега вече няма резерви за +10%. Щом намалиха цената с 2%, а сега няма резерви и ще я увеличат с 10%, то и преди е нямало резерви. Червените *** си мислеха, че като намалят цената и ще ги оставят да управляват и да крадат --- няма начин
83
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 100Някой иска да върне комунизма, държавата да се грижи за всичко, а за държавата никой. Бачкане му е майката.
82
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както беше казал някой по умен от мен, проблема не е в цената на тока, а в нашите доходи. Говорете за доходи, производство, работни места, прозрачност.Стига сте чакали на социални помощи, някой да ви измие очите с 2 стотинки поевтиняване на ток, горива. Капка в морето е това, оръжие за популисти и замазване на истинските проблеми.
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 98. Ако изключим всичко освен държавните то държавата ще бъде осъдена във всеки един съд в който можеш да се сетиш да плати толкова неустойки по-договорите, че ще бъде принудена да вдигне тока за да събере парите така, че не се надявайте на много евтин ток.Проблемът е, че хората които работят за тази държава се изправят срещу изпечени фирми и адвокати и обикновено губят битката за отстояването на интересите на България. Никой друг (освен сами) няма да ни помогне!
80
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудно, ако изключим всички и оставим само родните ТЕЦ, ВЕЦ и АЕЦ, дали цената на тока няма да падне рязко?
79
2
 
14
 
! Отговори
ЧЕЗтито преди 9 години
Токът също може да поевтинее с поне 65%!!!!Просто кражбите трябва да се спрат. И като се върнем обратно в 1999 година, спрем ВЕИтата и Костовите Марици, изгоним държавните чужди ЕРПта и върнем българското държавно "Електроразпределение" токът може да поевтинее, че и излишъци от пари ще има! Въпросът е ние хората какво искаме и какво ще позволим на гнусните политици,лобисти,гешефтари и прочие *** ***.
78
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България на е 34 место от 40 страни в европа по цена на ток. Плащаме 3 пъти по-малко от Дания Германия Кипър Италия.Зад нас с по ниски цени на ток са: Македония, Босна и Херцеговина, Русия, Казахстан, Беларус, УкрайнаНяма да коментирам. Който мисли ще си прави изводи.
77
2
 
3
 
! Отговори
Лилава преди 9 години
Колко комунисти са нужни за да се смени една крушка? Всички! Защото Политбюро ще отчете 100 процента заетост и 0 процента безработица!
76
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
понеже *** ми изтри поста с линка:За тия дето говорят за цена на ток- България на е 34 место от 40 страни в европа по цена на ток. Плащаме 3 пъти по-малко от Дания Германия Кипър Италия.Казах Ви- намалението при Орешарски и компания беше КРЕДИТ !!!
75
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"поскъпването на тока е нормално явление в целия свят, защото се базира на изчерпваеми източници, чиито цени се повишават непрекъснато."Пропорционалното увеличаване на заплатите също е нормално явление в целия свят, защото се базира на стандарта на живот и физическото оцеляване, докато цените се повишават непрекъснато.
74
0
 
7
 
! Отговори
нострадамус преди 9 години
Скоро ще посрещнете 70 години Комунизъм с "леко" увеличен ток!