Прогноза: Токът може да поскъпне с около 10%

Таско Ерменков не се притеснява от режим на тока
12 авг 2014 08:48,
138
Прогноза: Токът може да поскъпне с около 10%
Снимка: архив, Булфото

Ако се стигне до повишаване на цената на тока у нас от 1 октомври, това ще бъде в рамките на около 10%. Това прогнозира в ефира на bTV бившият вече депутат от „Коалиция за България” Таско Ерменков.

Eкспертът коментира, че поскъпването на тока е нормално явление в целия свят, защото се базира на изчерпваеми източници, чиито цени се повишават непрекъснато.

Той не се притеснява от режим на тока, защото голямата задлъжнялост в енергетиката не означава, че някой ще спре да произвежда електричество. Експертът прогнозира, че режим на ток може да има през зимата, ако температурите са много ниски, а основни мощности са в ремонт.

Ерменков отрече обвиненията, че неколкократното намаление на цената на тока, предприето от предишното правителство, е било популистки ход. То е било "напълно основателно, дало е глътка въздух на потребителите и малките фирми и е било базирано на открити резерви в системата, както и на прехвърляне на тежести от потребителите върху производителите", категоричен беше той.

Сега обаче подобни резерви липсват, освен ако не бъдат предоговорени условията по договорите с производителите на електричество от възобновяеми източници и с AES ТЕЦ Марица Изток 1 и КонтурГлобал ТЕЦ Марица Изток 3, посочи бившият депутат.

Днес той отбеляза, че енергийната ефективност е решение на високите разходи за електричество и затова държавата трябва да предприеме определени стимули.

„Само от поведението на потребителите може да се намали с 15% потреблението на електричество и така да се компенсира увеличението на цената на тока”, категоричен беше Ерменков и допълни, че енергийната ефективност не означава само санирането на жилищата, но и използването на спестяващи електричеството уреди, подобряването на качеството на живот и други мерки.

Той коментира и че проблемите с големите енергийни проекти се базират на липсата на консенсус между партиите за тях. Това обаче са национални, а не партийни проекти и затова експертът препоръча българските експерти да уточнят приоритетите за развитието на енергетиката. Това може да стане дори и без участието на Енергиен борд и чужди специалисти.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
9
 
9
 
! Отговори
Герберастия преди 9 години
Дойде Герберасткото правителство и тока почна да се вдига! Не ми се мисли като дойде Тиквата какво ще стане , той в прав текст каза, че ще вдига тока щото бил евтин а и от Брюксел така му казали!
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До хъмточно си прав. цените се повишават заради повишението на тока.заплатите се повишават когато произвеждаме повече, и печелим повече. понимаеш. сега питай какво направиха бсп за да произвеждаме и печелим повече.отбележи си че кредита е пари на заем, а не подобряване на икономическото ти положение.
31
1
 
3
 
! Отговори
макето преди 9 години
Риа Новости Русия налага забрана за износ на ядрено гориво за 5години
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само от поведението на потребителите може да се намали с 15% потреблението на електричество и така да се компенсира увеличението на цената на токаЗначи по бойково време ревахте че няма потребление и затова се вдига пък сега на обратно.Бой бой и само бой за вас после вързани на площада да ви оплюват всички.Мръсни предатели.
29
0
 
7
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Това поскьпване с около 10% е 100% сигурно.Хората трябва да пьлнят празните окрадени каси.
28
0
 
11
 
! Отговори
Геро преди 9 години
Пак някой *** се е изпърдял в статия...Можело и режим да има на тока...Изчерпаеми източници ползваме разбираш ли...АЕЦ е повече от достатъчен, за да презадоволи нуждите ни два пъти от ток и ЦЕНАТА ОТ НЕГО Е 4,5ст. на коловат час.Нормално било да поскъва тока в света...о, некадърен коментатор и жълт драскач. Ненормално е да имаме толкова много и евтин ток и същевременно да го плащаме 5 пъти по-скъпо, заради "зелените" централи на политиците и невменяемото положение с Мариците... Нема държава
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой беше таско ерменков? ибрика на мадурко стойнев?
26
0
 
8
 
! Отговори
хъм преди 9 години
След като се повишават цени, не би ли следвало да се повишават и заплати.Или вдигаме цената на тока,от там и на всичко останало,но замразяваме заплати,а някъде и намаляваме,щот сме лош материал.
25
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бойковите бандитщиниМного си глупав бе. Пак Бойко е виновен. Ама много прости хора има тук. Онея комунисти ви пълнят главата с бръмбари, а вие повтаряте, Бойко, Бойко. Намалението на цената на тока беше КРЕДИТ, сега ще го плащаме. ТОВА Е !!!
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега обаче подобни резерви липсват, освен ако не бъдат предоговорени условията по договорите с производителите на електричество от възобновяеми източници и с AES ТЕЦ Марица Изток 1 и КонтурГлобал ТЕЦ Марица Изток 3, посочи бившият депутат.Преди година е имало резерви-сега не. Как става това. ТОва което направиха е да увеличат тока на фирмите, а на гражданите да го намалят. От своя страна фирмите или вдигат цените и гражданите пак ги плащат, или съкращават персонал, за да компенсират загубите !
23
0
 
11
 
! Отговори
Питане преди 9 години
А защо трябва да има по висока цена на тока ???? Що, вятъра ли отслабна,слънцето ли угасна водата ли намаля,въглищата ли поскъпнаха,или урана стана по скъп ???? А ?
22
10
 
7
 
! Отговори
Бойковите бандитщини преди 9 години
Бойковата политика е: Поскъпване на ток, вода, данъци, нови данъци, замразяване на заплати и пенсии, спиране на икономически проекти и стартиране на магистрални, закриване на училища, болници и общини с цел "икономия" (кражба), слугуване на САЩ и Турция и коалиция с поне една от двете турски партии, а именно ДПС и РБ (НПСД).
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Ерменков отрече обвиненията, че неколкократното намаление на цената на тока, предприето от предишното правителство, е било популистки ход. То е било "напълно основателно, дало е глътка въздух на потребителите и малките фирми и е било базирано на открити резерви в системата, както и на прехвърляне на тежести от потребителите върху производителите"За този който има поне малко икономически познания-това му е достатъчно.
20
2
 
7
 
! Отговори
писател-историк преди 9 години
Поскъпването на тока е отмъщението на комуно-социалистите. БКП-БСП винаги е мразила народа си и затова е единствената Държава в Европа,която е избивала собствените си хора заради политически мотиви. Сега понеже не са на власт оставиха всичко скапано след една година крадене от тях и ДПС и се подсмихват ехидно , както Станишев от замъка си в Швейцария.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя Таско Ерменков нормален ли е. С 10% по-висока цена е като с 10% намаляване на изчерпаемите ресурси. Кого ще излъжеш, че например въглищата в България ПРИ ТОВА НЕ КАТО ДОБИВ АМИ КАТО ЗАЛЕЖИ ще намалеят до 1-ви октомври с 10%.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Токът поскъпва, калинките наскачаха... Позната картинка?
17
0
 
16
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Добре бе Ерменков, вкъщи 2 плазми (малка в кухнята голяма в хола),бойлера "Дипломат"енергиен клас А,печката "Дипломат" енергиен клас А,осветителнаюите тела "Philips" по 15 w на разход.Само в банята е нормална заради конденза.От къде още да ти спестя бе джанъм,нали по твоята логика трябва да ми намалява???
16
0
 
3
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
До МнениеВажното е да си мислите за всякакви андрешковски схеми и да се мислите за креативни , но да не гледате в канчето на власт и пари имащите ! А пък ние Ви унищожаваме интелектуално и ви батисваме като нация!
15
0
 
6
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
До АНТИЕнергийното робство е част от "демокрацията" кой смее да се оплаква?
14
2
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 9 години
Ами те ако го увеличат още малко и ще си монтирам 10КВт фотоволтаици и ще си ползвам 25-30 години евтин ток. Цената на панелите е ниска. А да не говорим, че има и много други начини - например вече се олеждам за място до река, на която да монтирам воденично колело и да си направя 10-15КВт ВЕЦ. Не е необходимо да е много буйна реката, ВЕЦ-ът ми ще е побългарен и ще върти лопати на воденично колело. Че такива неща ми се въртят в главата. Но аз пари за тонк няма да давам така лесно.