Ръстът на социалните осигуровки - отново на дневен ред

Разчети на НОИ показват необходимост вноските да бъдат увеличени със 7,7%
Обновена: 25 авг 2014 14:08 | 25 авг 2014 13:23,
19
Ръстът на социалните осигуровки - отново на дневен ред
Снимка: архив, Dnes.bg

Да бъдат увеличени осигурителните вноски със 7,7 на сто – това е записано в разчети на Националния осигурителен институт, изготвени за целите на Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система към министъра на труда. Според експертите от института това би могло да балансира бюджета на НОИ.

По данни на института всички фондове на общественото осигуряване с изключение на този за трудови злополуки и професионални болести са с дефицит, което означава, че за да се балансират приходите и разходите, трябва да се увеличат осигурителните вноски.

За увеличение на една от вноските - пенсионната осигуровка, се заговори още преди година, когато социален министър стана Хасан Адемов. Той бе категоричен, че един от най-важните въпроси е как да се стабилизира финансово системата и „ако искаме да стабилизираме бюджета на държавното обществено осигуряване, няма как да минем без вдигане на вноската“. Още тогава той открои рисковете - от една страна да се намали разполагаемият доход на гражданите, от друга - да се натовари допълнително бизнесът, което може да се отрази на пазара на труда.

Според Адемов обаче мерките, прилагани досега, са били в посока намаляване на приходите и увеличаване на разходите, което е увеличило дефицита в бюджета на държавното обществено осигуряване. Той смята, че е време да се мисли в посока на мерки, които да ангажират приходната част на бюджета на общественото осигуряване.
Адемов обаче твърдеше, че вноската за пенсия следвада се вдига с 1-2 процента от 2015 година.

Всъщност това е и препоръката на Световната банка. В доклада "Смекчаване на икономическото въздействие на застаряването на населението" от есента на миналата година се казва, че само при увеличение на осигурителните вноски и постоянно повишаване на изискванията за пенсиониране системата на общественото осигуряване в България има шанс да издържи в бъдеще. Там се казва още, че осигурителните вноски трябва да се повишат поне със 6%, за да се покрие дефицитът в бюджета на общественото осигуряване. Авторите на доклада все пак са отчели, че това би се отразило негативно на бизнес средата, затова препоръката е осигуровките да се увеличат с 2%.

Една от стъпките за балансиране на системата е да се увеличи вноската във втория стълб на социалното осигуряване, защото тези 5 процента в момента и ниската степен на събираемост от страна на приходната агенция са сериозни рискове, заяви тогава в интервю за Investor.bg проф. Йордан Христосков, който сега е служебен министър на труда.

Иван Нейков, бивш социален министър, коментира пред Investor.bg, че това шоково увеличение е сериозен риск, тъй като по-високата осигуровка натоварва бизнеса и фирмите може да започнат да съкращават служители. Според Нейков въпросът, който трябва да се постави, е за нова политика по доходите, която да обвърже квалификацията на хората с доходите им. Тогава ще видим, че и с по-ниска осигуровка ще се постигат по-високи приходи в системата, без да се генерира дефицит, смята експертът.

Бизнесът е категорично против шоково нарастване на осигуровки. Това се казва в позиции на Българската стопанска камара и на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Според Българската стопанска камара десетки хиляди българи са останали без работа през миналата година, защото бизнесът не е имал възможност да плаща осигуровки. Заради последното увеличение на минималните прагове за осигуряване не са наети на работа 40 хил. души, съобщават от Българска стопанска камара. От там посочват, че не само бизнесът, но и Еврокомисията се е противопоставяла на определянето на минимални прагове.

От Асоциацията на индустриалния капитал заявяват, че подобно шоково увеличаване на размера на осигурителните вноски, въпреки че не е предложение, а само разчет на НОИ,  ще нанесе „убийствен удар на икономиката“. Според асоциацията на индустриалците единственият резултат ще бъде „постигането на нов консенсус“ между работодатели и работници за укриване на данъци и осигуровки в името на спасяването на предприятията и на физическото оцеляване на хората.

Като краен резултат ще станем свидетели на загуба на работни места и на намаляване на събираемостта на осигурителните вноски, заявяват от АИКБ. Подобно искане за шоково увеличаване на осигурителната тежест е смайващо. Такава мярка е малко да бъде наречена „прокризисна“. Тя представлява откровена покана за взривообразно нарастване на параметрите на сивата икономика, пишат от асоциацията.

Подобно увеличаване на осигурителната тежест рязко ще подкопае конкурентоспособността и платежоспособността на по-голямата част от предприятията в страната, смятат от бизнеса.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: осигуровкиНОИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Загрижен преди 9 години
До за държавните служитМладеж, няма такъв смях... Ти работил ли си някъде другаде освен на държавна издръжка?Работно време 2-3часа (от 8), 35-40 дни отпуск?!?!?, празници, премии, ако гласуваш за "наште" още премии... и на всичко това от всички евро институции се твърди че не работи държавната администрация...Ами помисли си, КОЙ е ощетен!
13
0
 
5
 
! Отговори
Възмутен съм преди 9 години
Премахнете всички привилегии! Трябва реформа, а не съсипване на тези, които все още правят грешката да плащат осигуровки!
12
0
 
5
 
! Отговори
? преди 9 години
Проблемът е, че над 1/2 от работещите са с привилегии, не плащат осигуровки и се пенсионират рано! Няма такава държава- с 15 г. Трудов стаж, да си пенсионер 40 г. С максималната пенсия!!?
11
0
 
6
 
! Отговори
СИГАНИН преди 9 години
Отделете трите категории осигуряващи се първа, втора и трета категория на отделни сметки. Веднага ще лъсне истината, че трета категория плащат пенциите на първа и втора.
10
5
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
Проблемът плащане на ръка, как така убягва на служебното правителство на ГЕРБ?! Наясно ли са хората, които смятат, че прецакват държавата, че като им плащат на ръка, работодателите им гарантират в бъдеще пенсия близка до минималната. Гарантират им болнични под минималната заплата. Гарантират им мизерни пенсии за техните родители. С други думи, плащането на ръка им гарантира мизерия - сега и в бъдеще.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предложението да се вдигнат осигуровките е поредното безумие, но тези от ГЕРБ толкова си могат. Вдигането на процента на осигуровките, увеличава укритите доходи и в крайна сметка общия размер на събраните осигуровки или ще намалее или ще си остане същия. Това, което трябва да се направи е да се увеличи събираемостта и да намалее сивия сектор в доходите. Почти единствените, за които се плащат реални осигуровки, са хората в публичния сектор. В частния сектор укриването на доходи е страшно.
8
6
 
2
 
! Отговори
за държавните служит преди 9 години
За който се парви,ч е не зане. Заплатите на държавните служители бяха НАМАЛЕНИ, когато държавата пое на 100% плащанет на осигуровките им. Сега държавните служители са ОЩЕТЕНИ от това, че държавата им плаща на 100% осигуровките. Ощетени са, защото осигурителната им сума е по-малка и примерно имат по-малки болнични, по-малка пенсия след време и т.н. някои не знаят, че сега работодателите плащат 60% от осигуровките на работещите за тях. за държ.служители ще е по-добре да си плащат сами осигуровките
7
7
 
1
 
! Отговори
Наистина аман от тъп преди 9 години
От един, който не е държавен чиновникДържава без държавни чиновници не е измислена. Ако някой смята, че ще е по-добре без държава - да се хване с себеподобните си и да ходи на някой необитаем остров да си прави държава без държава.Който си мисли, че държавните чиновници само лентяйствати че заради тях в България сме зле, да вземе да поработи като такъв поне една година и послед да плямпоти врели-некипели.Който плямпа за осигуровките на държавниет служители, да помисли поне малко по темата и
6
1
 
8
 
! Отговори
добре де.... преди 9 години
А защо не се направи друго...държавните служители да си плащат само осигуровките....
5
1
 
7
 
! Отговори
Аман от тъпаци преди 9 години
Но така е, дойдат ли истински комунисти на власт както кабинета Близнашки само глупости се мислят. Увеличете заплатите на тези в реалния сектор и осигуровките ще се вдигнат. Съкратете със 75% държавната администрация и разходите ще намалеят. Ще има пари за всичко. А сега какво е - искат чиновниците бонуси и хайде вдигаме данъците, искат чиновниците курорти на екзотични острови и хайде получено. Само не искат да работят. Е не става така!
4
1
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Изменение на пенсионната система с персонално осигуряване е решението на проблема. Никой не е длъжен да работи за друг освен за себе си. Ако искаш внасяш ако не искаш не внасяш. Само дето така ще им пресъхне хранилката на на крадците в НС. Ще удари ужасно и пенсионерите, но поне според мен има възможност ли да се проведе такава непопулярна реформа или да фалира пенсионното (на както е тръгнало) и пак да се проведе такава реформа.
3
0
 
10
 
! Отговори
ОСАТА преди 9 години
Стига вече!!!! Взимайте данъци от тези които "сметнахте" за необходимо да бъдат освободени от такива, а именно: тези с големите заплати и участници в бордове, фирми и министерства, които с всеки изминат ден се увеличават. Стига терор над НАРОДА!!!!!!!!!!!!!!!!
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички държавни служители да си плащат осигуровките сами. И най-вече лежащите под трънки и криещи се в катакомби, млади пенсионери, които за пет пари работа не са свършили през цялото си съществуване. Един милион ***,един милион държавни служители,два и половина милиона пенсионери, един милион непълнолетни. Е кой да ги издържа всички тези?
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БЪЛГАРИТЕ ПЛАЩАТ А ромовете (турчаците) паразитират