Лекари колкото за половин "Пирогов" емигрирали за 9 месеца

ОАЕ и Саудитска Арабия наддават за наши лекари
Обновена: 16 сеп 2014 10:29 | 16 сеп 2014 07:04, Елка Василева
81
Лекари колкото за половин "Пирогов" емигрирали за 9 месеца
Снимка: архив, Reuters

Лекари колкото за половин „Пирогов” са напуснали страната само за девет месеца - от началото на годината досега. Толкова удостоверения за работа в чужбина, без които медик не може да подпише договор там, е издала съсловната организация, пише „Монитор“.

За това време сме подписали  400 удостоверения, което е значително повече, отколкото през 2013-а, когато за дванадесет месеца издадохме такъв документ на 600 колеги. Това съобщи главният секретар на съсловната организация д-р Димитър Ленков.  Особено плашеща е тенденцията, че от 2010-а насам колкото се дипломират, толкова и напускат.

Най-много мозъци с бели престилки изтичат към Германия, която е предпочитана не само заради неколкократно по-високите заплати, но и изключително атрактивни условия за специализации. За разлика у нас, където специализантът държавна поръчка работи в болница 4 години и получава около 450 лв., не му върви трудов стаж, нито пенсионни и здравни осигуровки, защото е на договор за обучение, а не на трудов, германската държава му дава стартово месечно възнаграждение от 2000-2500 евро. Осигурява му се и безплатна специализация.

Великобритания и Франция са другите любими дестинации на младите ни лекари, дори на тези без специалност. В Ирландия например, в която сега има глад за медици, за лекар с минимум две години стаж, без специалност и английски език, се дава заплата между 2500 и 4000 евро на месец чисто, след данъчните удръжки. Същевременно му се осигурява курс по език.

В Германия, ако медикът има 4 години стаж по специалността, месечното му възнаграждение след данъчните удръжки е 6000 евро. Освен това работодателят поема неговите разходите за административни и други дейности, свързани с преместването му там, както и безплатно жилище и мебелировка.

В момента клиника в Лондон търси лекари без специалност, достатъчни са 2 години работа, с английски език, както и джипита. Общопрактикуващите доктори там взимат годишно 60 000 – 70 000 паунда, като при преместването и настаняването там им се дават още 5000 паунда. У нас общопрактикуващите с листа от пациенти 2000 души, след като платят на медсестрата, наема и консумативите, печелят малко над 2000 лева.

Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия наддават за наши лекари, тъй като те са обучени добре и следят новостите в медицината. Освен това младите владеят по няколко езика, казаха още от БЛС. Стартовата (нетна) заплата в Обединените арабски емирства е 9200 евро. Осигуряват им се още безплатни самолетни билети за семейството, покриват се разходите са транспорт, апартамент и образованието на децата.

Предложения за лекари валят и от Саудитска Арабия, която търси не само лекари със специалност, но и медицински сестри, физиотерапевти, лаборанти и болнични фармацевти. Там докторите също започват минимум с 9000 евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: чужбинаработалекари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
10
 
! Отговори
герб са боклуци преди 9 години
аз пък ти казвам, че маса хора в България не гласуват
28
12
 
12
 
! Отговори
герб са боклуци преди 9 години
че кой ги задължава - ако не искат да работят за жълти стотинки - да си плащат следването. Дори от детската градина - не може да ги дотира цял живот държавата - от ясла, детска градина, основно образование, средно, висше и те после да плюят на народ, роднини, приятели и да кажат - абе майната им на всички - отивам за заплати - и като ги затворят в либия почват да реват някой да им плаща откупите - и тоя някой си ти и аз.
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вдинствения човек който не гласува е баба ми защото не може да отиде. Всичките ми познати гласуват, но като видя списъка с гласоподаватели 35% от тях са в чужбина. На улицата която живея полоината хора се МАХНАХА.
26
3
 
17
 
! Отговори
герб са боклуци преди 9 години
герб и бсп са еднакви *** - забравиха обещанията си за:-възмездие за тройнокрадливата коалиция бсп, дпс и ндсв, -изгонване на рп-тата,-европейски доходи в края на мандата им и още много други. Реално нищо не направиха за развитие на България - нито срещу некоректните работодатели, увеличиха администрацията, нищо не направиха срещу базите на сащ дето ги ползват без пари, пуснаха корпорации да дупчат в добруджа - въпреки лъжите си, че били сложили мораториум
25
0
 
11
 
! Отговори
до 20 преди 9 години
До някъде съм съгласен с теб, ама не може да задължиш някой да работи за теб за жълти стотинки, това си е наказание.
24
7
 
6
 
! Отговори
герб са боклуци преди 9 години
много българи - масово е, дето са в България не гласуват - щото са прости. Питай двайсетина свои познати дали ще гласуват и ще видиш - и какво ще променят към добро като не гласуват - нищо, освен че им разпределят гласа
23
2
 
3
 
! Отговори
до 22 преди 9 години
Не гласуват защто не са в България.
22
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И какво са поразили Герб, че не се сещам ?Не си доволен от асфалтовото покритие на магистралите ли ?
21
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ги чакайте! Научете се да плащате! Не са само лекарите, всички млади бягат, БЯГАТ!
20
6
 
5
 
! Отговори
герб са боклуци преди 9 години
19, Не ти е виновна Атака, че си заблуден - виновни са три милиона дето не гласуват, както и по 1 милион гласуващи за бсп и герб въпреки поразиите им
19
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скоро тук ще останат само крадливите политици,полицаи и ***. Как ще се крадат един друг, не е много ясно.
18
19
 
11
 
! Отговори
герб са боклуци преди 9 години
Тия безобразия не може да продължават - да учат за сметка на хората в България и после да бягат за големи заплати. Трябва да се направи така - учат държавна поръчка - после поне 5-10 години задължително работа в България - ако не искат, нека да си плащат ученето. Аз не искам да плащам за лекари на друг.
17
0
 
23
 
! Отговори
NoFear преди 9 години
Не са само политиците виновни, а въобще манталитета на българина и отношението му към труда като не визирам само лекарите. Тук се ценят папагалите повече отколкото квалифицирания труд. Тоест трябва да си счетоводител, ТРЗ, адвокат, менижер и от т.н. "хуманитарни" професии, отколокото да си технически специалист. Тук в нашата сбъркана родна картинка е обратното, колкото повече не работиш, толкова повече получаваш. Скоро на трудовия пазар ще останат само неграмотни хора и папагали...
16
2
 
16
 
! Отговори
Браво до смок - 3 преди 9 години
В България производителността на труда е около 5 пъти по-малка от средната за Европа, а заплащането е около 10 пъти по малко от средното за Европа...Този въпрос го постави публично дори и шефа на КНСБ--но бързо замлъкна , защото е неудобен. Аз си мисля, че основните причини за да има такава разлика между ПТ и РЗ е: 1. Корупцията 2. Некомпетентността 3. Пр БГ народа не е извървял още своя път---И тука бе мястото на отговорни политици да поведат народа, а те само крадат, крадат, крадат.
15
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЕмигрантРаботи, то в Дубай не беше ли 55 градуса на сянка?
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това да не е част от плана Орешарски за откриване на нови 240 хил. работни места ?
13
0
 
11
 
! Отговори
СТАМЕН 69 преди 9 години
До жожо"когато така наречените политици започнат да емигрират от страната а не от партиите може би ще се оправим"Не, веднага на тяхно място ще дойдат други мързеливи и глупави хора .
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще се оправим, когато хората разберат, че не всичко е пари.
11
1
 
8
 
! Отговори
жожо преди 9 години
когато така наречените политици започнат да емигрират от страната а не от партиите може би ще се оправим
10
2
 
43
 
! Отговори
Емигрант преди 9 години
Привет от Дубаи. Работя тук като инженер и вземам 8000 евро заплата. Имах един познат в БГ много добър фаянсаджия - замина за Англия. Друг познат много добър дърводелец - замина за Англия. Сега правя ремонт на къщата в България и не мога да намеря свестни майстори, само *** - мързеливи некадърн. Мисля да си внеса индийци да свършат работата както трябва. Всичко що става за нещо се изнася на бегом от гетото. Обичам тази страна но мразя тази държава България която е собственост на мафията.