Лекари колкото за половин "Пирогов" емигрирали за 9 месеца

ОАЕ и Саудитска Арабия наддават за наши лекари
Обновена: 16 сеп 2014 10:29 | 16 сеп 2014 07:04, Елка Василева
81
Лекари колкото за половин "Пирогов" емигрирали за 9 месеца
Снимка: архив, Reuters

Лекари колкото за половин „Пирогов” са напуснали страната само за девет месеца - от началото на годината досега. Толкова удостоверения за работа в чужбина, без които медик не може да подпише договор там, е издала съсловната организация, пише „Монитор“.

За това време сме подписали  400 удостоверения, което е значително повече, отколкото през 2013-а, когато за дванадесет месеца издадохме такъв документ на 600 колеги. Това съобщи главният секретар на съсловната организация д-р Димитър Ленков.  Особено плашеща е тенденцията, че от 2010-а насам колкото се дипломират, толкова и напускат.

Най-много мозъци с бели престилки изтичат към Германия, която е предпочитана не само заради неколкократно по-високите заплати, но и изключително атрактивни условия за специализации. За разлика у нас, където специализантът държавна поръчка работи в болница 4 години и получава около 450 лв., не му върви трудов стаж, нито пенсионни и здравни осигуровки, защото е на договор за обучение, а не на трудов, германската държава му дава стартово месечно възнаграждение от 2000-2500 евро. Осигурява му се и безплатна специализация.

Великобритания и Франция са другите любими дестинации на младите ни лекари, дори на тези без специалност. В Ирландия например, в която сега има глад за медици, за лекар с минимум две години стаж, без специалност и английски език, се дава заплата между 2500 и 4000 евро на месец чисто, след данъчните удръжки. Същевременно му се осигурява курс по език.

В Германия, ако медикът има 4 години стаж по специалността, месечното му възнаграждение след данъчните удръжки е 6000 евро. Освен това работодателят поема неговите разходите за административни и други дейности, свързани с преместването му там, както и безплатно жилище и мебелировка.

В момента клиника в Лондон търси лекари без специалност, достатъчни са 2 години работа, с английски език, както и джипита. Общопрактикуващите доктори там взимат годишно 60 000 – 70 000 паунда, като при преместването и настаняването там им се дават още 5000 паунда. У нас общопрактикуващите с листа от пациенти 2000 души, след като платят на медсестрата, наема и консумативите, печелят малко над 2000 лева.

Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия наддават за наши лекари, тъй като те са обучени добре и следят новостите в медицината. Освен това младите владеят по няколко езика, казаха още от БЛС. Стартовата (нетна) заплата в Обединените арабски емирства е 9200 евро. Осигуряват им се още безплатни самолетни билети за семейството, покриват се разходите са транспорт, апартамент и образованието на децата.

Предложения за лекари валят и от Саудитска Арабия, която търси не само лекари със специалност, но и медицински сестри, физиотерапевти, лаборанти и болнични фармацевти. Там докторите също започват минимум с 9000 евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: чужбинаработалекари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дипломирах се, търсих работа- 450лв. и договори дето ако мина курс за квалификация, после трябва да го изплатя на работодателя преди да напусна. Чудя се ако бях младо красиво момиче и ме пратят на курс в Германия на стойност 2-3000? за 10 дена, как ли ще ме карат да заработвам на магистралата после, за да върна парите... Изкарах курс за водни спасители - 10 дена, веднага почнах работа на басейн за 900лв. в хотел. Е за къФ %7 учих 5 години, тогава?
8
2
 
37
 
! Отговори
Доктора преди 9 години
Лекар преподавател съм . Студентите питат какво ще им трябва, като заминат в чужбина . Една медицинска сестра в пенсионерски дом е на заплата 2 000 евро . в чужбина .Добре, че сред студентите има мързеливи и некадърни, че остават някакви кадри и за България .
7
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До смокИма и нещо друго.Навсякъде в Европа лекар започва със заплата 3-4 пъти по-висока от минималната.Тук защо не е така?Говоря за съотношение, а не за абсолютна стойност.
6
1
 
14
 
! Отговори
Янукович преди 9 години
Аааааа нема да се плашите !Има достатъчно врачки, златки и баячки да лекуват !Охоооо
5
2
 
30
 
! Отговори
Истината е, че преди 9 години
е крайно време кадърните и можещи хора в България да бъдат поощрявани, за да изтеглят и останалите от помията. Ама със заплата на лекар, колкото са помощите на Айшето за едно стадо неграмотни чавета, няма да стане.
4
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До смок Заплатите (с изключение на държавните служители) се определят по най-простия принцип на света - ако намеря кой да свърши една работа за 500 лв, не съм луд да давам 600. Ако намеря кой да работи без да иска осигуровки и отпуска - хич не съм на зор да плащам осигуровки и да давам отпуска... Така че спасението на Бай *** е в собствената му глава - докато се хваща да работи без пари - ще стои беден!
3
4
 
18
 
! Отговори
смок преди 9 години
До БравоТака е пич, но това важи за всички. В България производителността на труда е около 5 пъти по-малка от средната за Европа, а заплащането е около 10 пъти по малко от средното за Европа. Т.е. в България на ВСИЧКИ изкуствено се държат ниски заплатите. Защо - остава загадка за мен...Може би има колеги във форума (без популистки изказвания, моля), които могат да обяснят защо. Приятен ден ти пожалавам!
2
3
 
17
 
! Отговори
Баба ви преди 9 години
Искам само да добавя че проблема е и в мисленето на хората. Хората си казват "защо той да взима а аз не". Има два изхода или мисленето се променя или държавата се затрива, но понеже по произход сме номадо - печенези мисленето няма да променим.
1
1
 
42
 
! Отговори
Браво преди 9 години
Когато собствената ти държава не те оценя, в обществото насажда непрекъснато негативно отношение към лекарите, когато здравната каса е монополист и държи всички в ръцете си, а лекарите получават по-малко от фаянсаджия с основно образование....единственият избор е да търсят по-добър живот. Искам само да припомня ,че никой от управляващите не се интересува от това.....за тях е важно да бъдат избрани, за да крадат. Докато държат българина нарочно на ниски заплати...няма оправия.