С 24% по-малко дарения са направили фирмите през 2013 г.

За първи път от последните седем години има такъв спад
3
С 24% по-малко дарения са направили фирмите през 2013 г.
Снимка: Булфото, архив

През миналата година е имало по-малко дарения на компании, фондации и еднолични търговци в сравнение с 2012 г., отчете Българският дарителски форум.

Най-голям е размерът на даренията от компании - 47,13 на сто, които обаче за първи път от пет години насам бележат спад в инвестициите си за обществото с 24%, сравнено с предходната година, предаде БТА.

Те са дарили общо 50,6 млн. за 2013 г.  Даренията от фондации са на стойност 50,4 млн. лв. и също регистрират спад с около 22 процента спрямо 2012 г.

Едноличните търговци са дали 597 077 лв. през миналата година, намалението при тях е с близо 4 процента.

Компаниите предпочитат да даряват за образование, култура, социални дейности, а фондациите - за социални дейности, образование и човешки права.

Гражданите и едноличните търговци даряват на юридически лица с нестопанска цел. Общата дарена сума от компании, еднолични търговци, физически лица и фондации през 2013 г. е над 105 млн. лв.

Спрямо 2012 г. се регистрира спад в обществения обем на дарения с близо 22 процента. За първи път от последните седем години има такъв спад, отбелязаха от Българския дарителски форум.

Индивидуалните дарители са дали общо 5,8 млн. лв. през миналата година, като се регистрира увеличение с над 17 процента спрямо 2012 г. Макар физическите лица да заемат малък дял – 5,5 процента от всички дарители, това е единственият сектор, който бележи ръст.

Повечето от хората, които правят индивидуални дарения, предпочитат да го правят чрез есемес.

Според данните 39 процента от гражданите са направили дарение през последните 12 месеца, а от тях 68 на сто
предпочитат да го направят чрез есемес. Най-много хора са дарявали между 1 и 5 лева.

Кратките съобщения са евтин, лесен, еднократен, емоционално освобождаващ начин за дарение, коментира директорът на "Български дарителски форум" Красимира Величкова.

Тя отбеляза, че нова възможност за хората да даряват е и механизмът за редовно дарителство с есемес, въведен от УНИЦЕФ през 2013 г. в партньорство с мобилните оператори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
За сметка на рушветите.
1
0
 
1
 
! Отговори
Фирмаджия преди 9 години
Не давам нищо на тези които ме мразят и питат как съм станал богат.