Взривовете в "Миджур" са избухнали на пет места

Експерт след оглед на мястото: Взривното вещество е било от 3 до 5 тона
Обновена: 4 окт 2014 10:35 | 4 окт 2014 10:17, Анисия Иванова
120
Взривовете в "Миджур" са избухнали на пет места
Снимка МВР

Полковник Красимир Петров заяви, че на мястото на трагедията в Горни Лом са видели пет кратера, т.е. пет точки, в които се е взривило взривно вещество. Пред Нова телевизия той обясни, че към този момент няма достатъчно доказателства, на базата на които да се даде категорично мнение как е иницииран този взрив и кои са виновни за него.

Вчера той заедно с колегите си е влязъл в епицентъра на взрива в завод "Миджур“. Според експертите взривното вещество е било от 3 до 5 тона. По думите на полк. Петров, най-вероятните причини за трагедията, взела живота на 15 души, са или човешка грешка, или неспазване на технологичната дисциплина и нарушение на предписанията за безопасност на труда.

Още по темата
На въпрос какво се има предвид под „човешка грешка”, експертът обясни: „В този цех в единия край е имало машина, която раздробява на прах тротила, който е извлечен от мините. Този тротил има по-ниска чувствителност и може да се обработва по този начин, но в мините, които са американско производство - М16, има разривни заряди, които са от по-чувствително взривно вещество. Ако човекът не го е извадил и то попада в тези блокове, които са с тротил, той е изключително по-чувствителен и оттам може да тръгне взривът.”
 
Полк. Петров допълни, че именно такива мини са обработвани в завода. По негови думи, шефовете на завода са изключително компетентни хора и с адекватно образование. „Не допускам, че те са могли да извършат нещо, което ще доведе до такъв инцидент”, смята полковникът.
 
Той подчерта, че са необходими законодателни промени: „В закона за оръжията и взривните вещества няма т.нар.
разрешение за утилизация, там има разрешение за производство. Това означава, че законът не предвижда издаването разрешение за утилизация, а то се случва на базата на разрешение за производство. Това трябва час по-скоро да се напише и вкара в закона.”
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още по темата: взривГорни Лом
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
всички костовистки *** *** на всеки който не им харесва еврейско-масонския им световен (ред) ,който унищожи България му лепят етикет ,че е (комунист), а бе *** *** ,ми ,че вие си вървите срещу вашите господари дето ви плащат да драскате глупости по форумите ,защото комунизма е жидовско изобретение ,което е целяло да унищожи Германия и Русия и всички първи комунисти са ***,а октомврийската революция я платиха от любимата ви *** САЩ с парите на Уол срриит
57
5
 
7
 
! Отговори
Strict преди 9 години
Навремето царя ни оправяше за 800 дни, сега момчетата утилизираха 800 т. мини за секунда.Числото 800 е сакрално! Ако имате 800 лв. похарчете поне един лев, но никога не ходете с точно 800 лв. в джоба!
56
1
 
3
 
! Отговори
ЧЕ преди 9 години
До за 68пий си хапчето редовно
55
7
 
7
 
! Отговори
до 73 Юрий преди 9 години
Георги имаш много здраве от дядо си Комунист Червенков. България е произвеждала части за стрелково немско оръжие и е ремонтирала немси самолети, а след 9 ти септеври болшевишките разбойници са изнесли всичко по ценно от военните ни фабрики и са ни оставили да произвеждаме само съчми.
54
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПРЕЗ 89Г ОСТАВИХМЕ ПЪТЯ НА ПРАВОСЛАВИЕТО И СЛАВЯНСТВОТО КОЙТО НИ ЗАВЕЩАХА НАШИТЕ ДЕДИ И .ТРЪГНАХМЕ ПО ПОГРЕШЕН ПЪТ,ИЗБРАХМЕ ПЪТЯ НА ГРЕХА ,ПАРИТЕ И ПОКВАРАТА КОЙТО НИ ПОСОЧИХА СЛУГИТЕ НА ДЯВОЛА ЮДО-МАСОНИТЕ НА ЗАПАД И ВИЖТЕ КАКВО НИ СЕ СЛУЧВА ОТ ТОГАВА,КОЛКО НАРОД ЗАГИНА,ТО НЕ БЯХА ЛИ ДЕЦАТА В ДИСКОТЕКАТА ИНДИГО,УДАВЕНИТЕ В ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО ,ТО НЕ БЯХА ЛИ ДЕЦАТА НИ В РЕКА ЛИМ,ТО НЕ БЯХА ЛИ ТАКИВА ИНЦИДЕНТИ С ВЗРИВОВЕ ,ТО НЕ БЯХА ЛИ ЖЕРТВИ ОТ НАВОДНЕНИЯ,САМОУБИЙСТВА ТО К,ВО ЛИ НЕ БЕШЕ ,
53
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хората направо ни казаха че парламента ни е купен от руснаците вие тук се чудите как някой си затварял очите за някакви си частни фирмички
52
2
 
6
 
! Отговори
Георги преди 9 години
До Анонимен 46Бас държа, че се пишеш християнин! Тогава научи Божите заповеди! Има такава: "НЕ ЛЪЖИ!". Българската военна промишленост 9.IX.1944 г. била една от най-добрите в света" и то поради връзките ни с Германия. Ало-о! Това откъде го измисли? България е произвеждала само патрони и никакво огнестрелно оръжие, нито пушки, ни пистолети. Е, един умен и куражлия българин конструира и прави един екземпляр картечница и...я носи в Съветското посолство. Виждал съм я в музей в Санкт Петербург.
51
12
 
4
 
! Отговори
за 68 преди 9 години
След като беше толкова хитър правешкия *** интересно защо ни остави на 10 ноември 1989г 40 милиарда долара външен дълг по днешна стойност на долара?
50
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този експерт с многото значки на униформата му изглежда е бил на хонорар в "Миджур".Много активно защити,че всичко във фирмата било на ред,но сега е станало поради човешка грешка,въпреки,че началниците били много компетентни.Това,чу са гръмнали пет тона е пълна глупост.Нека само да пресметни броя на работниците на смяна по броя на мините като норма и ще види какво се получава.
49
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
евро-аталантчески ,,ценности"" ли *** ...Живи трябва да бъдат одрани продажните ни про еврейски управници управлявали през последните 25г .както и *** им напушени и обратни подръжници
48
5
 
7
 
! Отговори
до 65 преди 9 години
Не сме го продавали а сме го подарявали. Това провали България и през 89-та я остави с 14 милиарда долара външен дълг, които сега се равнявят на 40 милиарда долара. Работил съм в Металхим за разлика от теб и много добре знам какво правеха комунистическите престъпници.
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено че е ЧОВЕШКА не е МАЙМУНСКА *** кой ще НАКАЖАТ СЕГА ПИТАМ ???
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато има такива работодатели ще има и весели самообици-КАМИКАДЗЕТА !ЕБОЛА идва за вас !
45
0
 
10
 
! Отговори
Мирослав преди 9 години
Много ясно, че ще кажете "Човешка грешка"! Нали хората ги няма вече и не могат да се защитят... Хиляда човека разказаха какви са били условията в този цех, а проверяващите ми разправят, че собствениците били компетентни.... Ай сиктир.. *** насраната държава братко... Докога ще търпим народе???
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам, дори и да е имало пожар, все ми се струва, че щеше да има оцелели. Никой няма да стои в цеха, при подобна ситуация.**представи си следната ситуация-пробит варел с гориво се поставя в помещението.никой не забелязва тънката струя която изтича под краката им и за минути покрива почти целия под на цеха.остава само една искра да свърши цялата работа.
43
0
 
13
 
! Отговори
edin преди 9 години
Алчност+хаос+див капитализьм=днешна Бьлгария.
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес е ден за размисъл - защото на накой хора им трябва цял ден да мислят кой ще ги клатипо добре и понеже са бавнозагряващи ревотани няма да им стигне и вечерта и на сутринтаще се изходят в урна подобаващо като маймуни от зологическата градина...
41
7
 
1
 
! Отговори
до 52 преди 9 години
Ти пак ми излизаш тъпия комунистически номер за количества. Били сме пети защото въоръжавахме за собствена сметка комунистически бандити по цял свят. В действителност лакея Тодор Живков успя да изкопчи 500 милиона долара от Дойче Банк благодарение *** на подметките на Франц Щраус от правешкия *** и с тези пари въоръжавахме Ангола, Виетнам Никарагуа Бандера роса и т.н бандити. След като Металхим похарчи парите военната ни промишленос се превърна във воденичен камък та и до днес.
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
едно от разумните обяснения за взривовете на 5 различни места е пожар разпространил се много бързо навсякъде из цеха.
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе така ще си е в това ориенталско WC! Ще си гърмим..ще си горим..ще ни грабят защото ония там отдавна не ни имат за хора а за някакви безропотни овце които само да доят и стрижат! Кошара с овце затънали до коленете в лна!