Взривовете в "Миджур" са избухнали на пет места

Експерт след оглед на мястото: Взривното вещество е било от 3 до 5 тона
Обновена: 4 окт 2014 10:35 | 4 окт 2014 10:17, Анисия Иванова
120
Взривовете в "Миджур" са избухнали на пет места
Снимка МВР

Полковник Красимир Петров заяви, че на мястото на трагедията в Горни Лом са видели пет кратера, т.е. пет точки, в които се е взривило взривно вещество. Пред Нова телевизия той обясни, че към този момент няма достатъчно доказателства, на базата на които да се даде категорично мнение как е иницииран този взрив и кои са виновни за него.

Вчера той заедно с колегите си е влязъл в епицентъра на взрива в завод "Миджур“. Според експертите взривното вещество е било от 3 до 5 тона. По думите на полк. Петров, най-вероятните причини за трагедията, взела живота на 15 души, са или човешка грешка, или неспазване на технологичната дисциплина и нарушение на предписанията за безопасност на труда.

Още по темата
На въпрос какво се има предвид под „човешка грешка”, експертът обясни: „В този цех в единия край е имало машина, която раздробява на прах тротила, който е извлечен от мините. Този тротил има по-ниска чувствителност и може да се обработва по този начин, но в мините, които са американско производство - М16, има разривни заряди, които са от по-чувствително взривно вещество. Ако човекът не го е извадил и то попада в тези блокове, които са с тротил, той е изключително по-чувствителен и оттам може да тръгне взривът.”
 
Полк. Петров допълни, че именно такива мини са обработвани в завода. По негови думи, шефовете на завода са изключително компетентни хора и с адекватно образование. „Не допускам, че те са могли да извършат нещо, което ще доведе до такъв инцидент”, смята полковникът.
 
Той подчерта, че са необходими законодателни промени: „В закона за оръжията и взривните вещества няма т.нар.
разрешение за утилизация, там има разрешение за производство. Това означава, че законът не предвижда издаването разрешение за утилизация, а то се случва на базата на разрешение за производство. Това трябва час по-скоро да се напише и вкара в закона.”
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още по темата: взривГорни Лом
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
14
 
! Отговори
Пурко преди 9 години
Нищо няма да се разбере, бъдете сигурни.... Известните факти засега са: Договор на стойност 1 милиард за унищожаване на гръцки боеприпаси(цял свят си изсипва вече *** тук), бели роби работещи на норма за 240 лева на месец без нужните условия, 100 нарушения, но държавата е незнайно къде....Въобще с тази дейност трябва да се занимават военните, а не разни пищман-бизнесмени
37
0
 
13
 
! Отговори
Ден за размисъл. преди 9 години
На 1 октомври !5 бедни българи работещи за жълти стотинки загиват при взрив във фабрика за боеприпаси на виден масон. На 2 октомври в Харманли група сирийски бежанци нападат с цел грабеж българско момче на 18 г.като го намушкват с ножове по тялото над 10 пъти Вчера 3 октомври в центъра на град Берковица е нападнат и убит с хладно оръжие мъж известен в града като Краси бучката ,същия е известен в града като скромен и тих човек ,нямащ нищо общо с криминалния свят,
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кат Русия няма втора тъй ВЕЛИКА на СВЕТА !Тя е нашата опора тя е нашта ВИСОТА !УТИЛИЗЕЙШАН на български е РЕЦИКЛИРАНЕ и ОПОЛЗУТВОРЯВАНЕ !*** вие сте ХАМЕРИКАНЦИ ТУКА ! УТИ УТИ УТИ УТКИ ...с едно П отпред!
35
0
 
15
 
! Отговори
Strict преди 9 години
За мене в БГ няма нито един голям спец по взривовете. Всички тъй набедени спецове говорят абсолютни безсмислици. А истината е една - По цял свят подобни боеприпаси с изтекла годност и с подобни взривни вещества, задължително се унищожават чрез взривяване в спец. военни центрове, контролирани от военните. Същите не подлежат на никакво разглобяване и извличане на изходните материали. Това са инструкциите на производителя, но кой да ти чете! В БГ "Чукча писател, не читател ... "
34
1
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 37 преди 9 години
Ти явно не си в час. Злоба струи от теб и пръска разящдащи капки. Какви Коминтерновски долари? Откога няма Коминтерн!Напразно намесваш тук МАсква, ти какво мислиш, МАсква от предприятийца като това в Горни Лом ли живее? ***, наместо да отрониш дума за упокой на душите на нещастните жертви -роби на алчни капиталисти, злобееш! А защо забрави, че обезвреждаме мини на друга страна? Че в обработваните американски мини М-16 има по-чувствителни към механични и други въздействия вещества.Гадле си!
33
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 41Предателю, ти с какво се прехранваш?Да лаеш срещу Европейска България и съюзниците и ли?Я марш в Сибир немедленно !
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Рециклирането на боеприпаси не е работа за време а те са им броили минутките затовавиновни са тея дето слагат норма по 100 мини на човек или 1500мини на смяна следващият пътда им завишът нормите и да работят в мазето на народното събрание най добре с америкаскимини за по сигурно ...
31
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИзмислихНещо за Бялата Златка кажи(работодателят).
30
1
 
7
 
! Отговори
Измислих преди 9 години
Днес било ден за (размисъл)...Аз пък го измислих не бюлетина за управлявалите БСП,Сини,ДПС и ГЕРБ ,а въже на врата и да висят на пилона на площада за назидание ,докато изгният и започнат да се разлага и да им капят месата.
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То бива лъготене и шикалкавене ама един експерт да казва 5 тона тотилов еквивалент а друг 2500 тона, това вече е прекалено. Поне се съберете и се уточнете да лъжете едно и също.
28
12
 
4
 
! Отговори
ВЕЧНА ДРУЖБА! преди 9 години
ДАЙТЕ НЕ РУСКИ МИНИ И СНАРЯДИ ---ОТ ТЯХ СЕ УМИРА ПО- ЛЕКО ...."ПО БРАТСКИ"!!!!!!АМЕРИКАНСКИТЕ МИНИ СА УЖАСНИ!!!НИЕ КОМУНИСТИТЕ ---ОБИЧАМЕ РУСКИТЕ МИНИ И СНАРЯДИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
27
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По времето на Тодор Живков си спомням ,че от техникума в нашия град карахме практика в един мебелен завод ,един ден работник от завода пострада ,като машина му отряза 2 пръста от дясната ръка,веднага на минутата спряха цялото производство в цеха ,линейката беше там за 3-4 мин. А на другия ден дойдоха да разследват злополуката от инспекцията по труда и знаете ли какво стана за една седмица зам директора който е отговарял за техниката по безопастност на труда го уволниха,уволниха и началник цеха
26
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
5 тона барут и някви селяни си играят с него за по 200 лева !Хамериканците ви го нахакаха хубаво !СССР ВЕЧНА ДРУЖБА !Дайте им още мини от АМЕРИКА !
25
0
 
8
 
! Отговори
Strict преди 9 години
Както в мои други постове, подробно съм описал веществата в тези мини и последствията на взривяването им, за да не се повтарям само ще кажа на разследващите да си припомнят тъй нареченият "синдром на Залива". Той порази разсъдъка на стотици американски войницив първата война в Залива от 1990-1991 г., в която САЩ изпозлваха огромно количествостари боеприопаси. Отговорно за това бе веществото прахов хексоген с примеси от октоген. Хексогенът поразява главния мозък, водещо до пълна неадекватност.
24
0
 
15
 
! Отговори
ИЗВОДА Е: преди 9 години
ДАЛАВЕРИТЕ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА СЕ ИЗВЪРШВАТ ОТ " ЗАКОНОДАТЕЛНИТЕ ОРГАНИ" И СЕ ПРИКРИВАТ ОТ "СЪДЕБНИТЕ ОРГАНИ"!!!ВСИЧКИ ПО ВЕРИГАТА ---ПОЛУЧАВАТ ПАРИ , ЗА ДА ЗАЩИТАВАТ БЕЗЗАКОНИЯТА!!!!ТОВА СЕ НАРИЧА ///КОРУПЦИЯ --НА ДЪРЖАВНО НИВО////.....!!!!!
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АЛО БЪЛГАРИ НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ,ЧЕ ДОКАТО НЕ СЕ ВДИГНЕМ И НИ ГИ ПОМЕТЕМ С КАМЪНИ ,КОКТЕЙЛИ *** И КОЛОВЕ РАБОТАТА НЯМА ДА СТАНЕ ,ВИЖТЕ КАКВО НАПРАВИХА ГЪРЦИТЕ ,УЖ БЯХА ФАЛИРАЛИ УЖ ЩЯХА ДА ИМ НАЛАГАТ ЖЕСТОКИ РЕФОРМИ,АМА ВИЗАНТИЙЦИТЕ НАЛИ СА ХИТРИ , ИЗЛЯЗОХА ВСИЧКИ ПО УЛИЦИТЕ С КАМЪНИТЕ И КОЛОВЕТЕ НАБУТАХА В ПАРЛАМЕНТА НЕУДОБНИТЕ ЗА БРЮКСЕЛ КОМУНИСТИ ОТ СИРИЗА И НАЦИОНАЛИСТИ ОТ ЗЛАТНА ЗОРА И НАБЪРЗО ЕС ИМ ОПРОСТИ 120 МИЛЯРДА И СЕГА ПАК СЕ ДЖАРКА УЗОТО И СИРТАКИ С ВИСОКИ ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ
22
1
 
15
 
! Отговори
КАКВИ ,МАСОНИ ,БЕ преди 9 години
...ТИЯ СА НАЙ-ОБИКНОВЕННИ УБИЙЦИ И ПРЕСТЪПНИЦИ ---СВИКНАЛИ ОЩЕ ОТ "СОЦА" , НАРОДА ДА ИМ РАБОТИ ЗА "БЕЗ ПАРИ" ... ИЛИ КАТО В ТКЗС -ЗА ПО 20-СТ./ТРУДОДЕН!!!!!!СТИГА ВЕЛИКИ ГЛУПОСТИ И ГРЪМКИ ФРАЗИ!!!! !!ТОВА СА ПРЕСТЪПНИЦИ /НАЙ ОБИКНОВЕННИ/!!!СЪДА В БЪЛГАРИЯ ПРОСТО ГИ ЗАЩИТАВА!!!!!!
21
0
 
7
 
! Отговори
През 1941, Пирея преди 9 години
Ефектът от взрива е поразяващ! Две детонации разтърсват корпуса. Един исполински пламък като огнен смерч разкъсва кораба на две. В следващите части от секундата едната половина изчезва, разпиляна на хиляди късове, а другата е запокитена на дъното. Ударната вълна помита близките пристанищни съоръжения и подпалва италианския кораб Албатрос. Възпламенените в него боеприпаси засилват огнения смерч и корабът потъва бързо. За броени минути потъва и немският Аликанте, а румънският кораб Жиул е повреден до степен негоден за по-нататъшна експлоатация. Част от пристанищните складове, намиращи се н
20
0
 
15
 
! Отговори
ПИТАМЕ СЕГА: преди 9 години
КОЙ СЪЗДАВА ТАКИВА ЗАКОНИ ---ЧЕ ДА МОЖЕ ДА СЕ РАЗМИНАВАТ ПОНЯТИЯТА /УТИЛИЗАЦИЯ-ЛИКВИДАЦИЯ/...СЪС ПОНЯТИЕТО /ПРОИЗВОДСТВО-СЪЗДАВАНЕ/...??!!КОЙ ИЗДАВА ТАКИВА РАЗРЕШИТЕЛНИ --ДА СЕ СЪЗДАВАТ "ФАБРИКИ --ЗА СМЪРТ"--ЗА ПО 200--300-лв./мес.ЗАПЛАТА....!!???КЪДЕ БЯХА Т.Н... ПРОФСЪЮЗИ ....НАЙ-ГОЛЕМИТЕ *** В БЪЛГАРИЯ ??!!!
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди 70 години търговският кораб "Княгиня Мария-Луиза" е натоварен по немска заповед с 6000 тона бомби и взривни вещества. След пожар, корабът експлодира, екипажът загива при чудовищната експлозия, потопени са няколко кораба на пристанището.Жертвите сред населението така и не се изясняват. Зчезват и два гръцки катери. Ефектът от взрива е поразяващ! Две детонации разтърсват корпуса. Един исполински пламък като огнен смерч разкъсва кораба на две. В следващите части от секундата едната половина изчезва, разпиляна на хиляди късове, а другата е запокитена на дъното. Ударната вълна помита близки