Взривовете в "Миджур" са избухнали на пет места

Експерт след оглед на мястото: Взривното вещество е било от 3 до 5 тона
Обновена: 4 окт 2014 10:35 | 4 окт 2014 10:17, Анисия Иванова
120
Взривовете в "Миджур" са избухнали на пет места
Снимка МВР

Полковник Красимир Петров заяви, че на мястото на трагедията в Горни Лом са видели пет кратера, т.е. пет точки, в които се е взривило взривно вещество. Пред Нова телевизия той обясни, че към този момент няма достатъчно доказателства, на базата на които да се даде категорично мнение как е иницииран този взрив и кои са виновни за него.

Вчера той заедно с колегите си е влязъл в епицентъра на взрива в завод "Миджур“. Според експертите взривното вещество е било от 3 до 5 тона. По думите на полк. Петров, най-вероятните причини за трагедията, взела живота на 15 души, са или човешка грешка, или неспазване на технологичната дисциплина и нарушение на предписанията за безопасност на труда.

Още по темата
На въпрос какво се има предвид под „човешка грешка”, експертът обясни: „В този цех в единия край е имало машина, която раздробява на прах тротила, който е извлечен от мините. Този тротил има по-ниска чувствителност и може да се обработва по този начин, но в мините, които са американско производство - М16, има разривни заряди, които са от по-чувствително взривно вещество. Ако човекът не го е извадил и то попада в тези блокове, които са с тротил, той е изключително по-чувствителен и оттам може да тръгне взривът.”
 
Полк. Петров допълни, че именно такива мини са обработвани в завода. По негови думи, шефовете на завода са изключително компетентни хора и с адекватно образование. „Не допускам, че те са могли да извършат нещо, което ще доведе до такъв инцидент”, смята полковникът.
 
Той подчерта, че са необходими законодателни промени: „В закона за оръжията и взривните вещества няма т.нар.
разрешение за утилизация, там има разрешение за производство. Това означава, че законът не предвижда издаването разрешение за утилизация, а то се случва на базата на разрешение за производство. Това трябва час по-скоро да се напише и вкара в закона.”
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още по темата: взривГорни Лом
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
8
 
! Отговори
Strict преди 9 години
За пълното разследване на причините, довели до взривяването, трябва да се направят две неща:1.Да се поканят американски специалисти, тъй като прот.пехотните мини са амер. производство.2.Всички служители и собственици да бъдат разпитани чрез полиграф.
17
0
 
13
 
! Отговори
ПИТАМЕ СЕГА : преди 9 години
ГЪРЦИТЕ ЛИ ПРЕВРЪЩАТ БЪЛГАРИЯ В "БУНИЩЕТО НА ЕВРОПА" ----ИЛИ НАШИТЕ ПРЕСТЪПНИ ПОЛИТИЦИ И ЧЕРВЕНИ КАПИТАЛИСТИ , ЖАДНИ ЗА ПАРИ И ВЛАСТ!!?????ГЪРЦИТЕ И ЕВРОПА ЛИ ВЗРИВИХА "ПРОИЗВОДСТВЕНИЯ ОБЕКТ--НА СМЪРТТА""...В Г.ЛОМ И ПЕТОЛЪЧКАТА ,КРАЙ СЛИВЕН..??!!!ЕВРОПА ЛИ ВИ ПРЕЧИ ,БЕ ДРУГАРЮ , ЦАЦАРОВ.....А , РИБО...??!!!ПОНЯТИЕТО /ЛИКВИДИРАНЕ-утилизация/ И....... ПОНЯТИЕТО /ПРОИЗВОДСТВО-създаване /--------ЕДНАКВИ ЛИ СА ??!!!А, ЦАЦАРОВ,.....А , РИБО...??!!!
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БЪЛГАРИЯ ВИНАГИ Е ПРОЦЪФТЯВАЛА КОГА НА ВЛАСТ СА ИДВАЛИ ХОРА КАТО ПРОФЕСОР АЛЕКСАНДЪР ЦАНКОВ И ТОДОР ЖИВКОВ И ДВАМАТА И ПРИ ДВАМАТА МАСОНСТОВТО Е БИЛО ЗАБРАНЕНО, И ПРЕСЛЕДВАНО,А ЕВРЕИТЕ СА БИЛИ ДЪРЖАНИ ПО ДАЛЕЧ ОТ ВЛАСТТА
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обикновен капитализъм...
14
2
 
2
 
! Отговори
... преди 9 години
EDIN VAPROS? XIPOTETICHNO SI PREDSTAVETE CHE ZALOGNICI NA ISLIAMSKA DARGAVA SA OBAMA I ANGLIISKATA KRALICA ? SPORED VAS, SHTE GI OSTAVI LI USA I ANGLIA DA BADAT OBEZGLAVENI ? SLED KATO SI OTGOVORITE SHTE RAZBERETE ISTINATA !
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЦАЦАРОВ Е МАСОН.
12
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗА ДА СЕ ДОКОПАШ ДО ВИСОКИТЕ ПОСТОВЕ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СИ ОТ НЯКОЯ МАСОНСКА ЛОЖА ,ТРЯБВА ДА Е ЯСНО,ЧЕ ЕДИН ОТ ОСНОВНИТЕ ЗАКОНИ НА МАСОНСКОТО БРАТСТВО Е ДА НЕ СИ ВРЕДЯТ ЕДИ ДРУГ,А ДА СИ ПОМАГАТ ВЪВ ВСИЧКО,ЗАТОВА ЗА ТЕЗИ 25 Г. СЕ СМЕНИХА И СИНИ И ЧЕРВЕНИ И ВСЯКАКВИ НА ВЛАСТ,НО НЯМА НИ ЕДИН ОСЪДЕН ПОЛИТИК ВЪПРЕКИ,КРИМИНАЛНИЯ НИ ПРЕСТЪПЕН ПРЕХОД И НЯМА ДА ИМА ЗАЩОТО ВСИЧКИ СА МАСОНЧЕТА ,КОЙ НЕ Е КАТО ТЯХ ГО ИЗКАРВАТ ЛУД И ВСЯКАКЪВ-СПРАВКА СИДЕРОВ
11
2
 
17
 
! Отговори
ПИТАМЕ СЕГА: преди 9 години
КОЛКО ПАРИ СА ВЗИМАЛИ РЕДОВНО ,ДРУГАРИТЕ ОТ КОС КЪМ МВР ---ЗА ДА СИ ЗАТВАРЯТ ОЧИТЕ ЗА ПРЕСТЪПНОТО БЕЗЗАКОНИЕ И ЗАЩИТАТА НА ПОДОБНИ НЕЗАКОННИ "ПРОИЗВОДСТВЕНИ ОБЕКТИ"/..НА СМЪРТТА///........??!!!!КАК СПИТЕ СПОКОЙНО БЕ , ДРУГАРЧЕТА....??!!!!
10
2
 
2
 
! Отговори
!!! преди 9 години
triabva da ima osadeni za tazi tragedia ot do imat i vina amerikanskite slujbi kadeto si nosiat boklucite v bg.i nai vajnoto koi im pozvolil koi e tozi dajten zadnik...triabva da se osadi
9
1
 
21
 
! Отговори
ПИТАМЕ СЕГА: преди 9 години
КОЙ РАЗРЕШИ ВНАСЯНЕТО И ПРЕВОЗВАНЕТО НА ТОЛКОВА ГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА НА ВЗРИВНИ И ВОЕННИ МАТЕРИАЛИ ---СЪВСЕМ СВОБОДНО В БЪЛГАРИЯ ??!!!БИВШИЯ ВОЕНЕН МИНИСТЪР А.НАЙДЕНОВ ,ЛИ ..ИЛИ ШЕФА НА МВР И КОС С.ЙОВЧЕВ -----И КОЛКО СА ВЗЕЛИ ДРУГАРИТЕ ЗА ТАЯ ДАЛАВЕРА ??!!!!!!КЪДЕ СИ ЦАЦАРОВ , КЪДЕ СЕ КРИЕШ.....РИБО..??!!!!
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в фарбика на масон в която принуждават хората там да работят за жълти стотинки се случва този инцидент и изведнъж се спира да се говори по неудобните теми за олигархията ,като тези за увеличението цената на тока и за банката КТБ..А бе вие не разбрахте ли,че масоните сатанисти си изпълняват съвестно сатанинските ритуали и един от тях е жертвопринушението
7
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАШ човек виновен в България няма, няма и да има.НАШИте хора се имат за Богове, нямат страх от никой човешки съд, но забравят че има и Божи съд на този свят.
6
1
 
22
 
! Отговори
Разбрахте ли сега: преди 9 години
НИТО ЕДИН ОТ ТЕЗИ ОБЕКТИ ЗА Т.Н "УТИЛИЗАЦИЯ"---НЯМАТ РАЗРЕШИТЕЛНО ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ТАЗИ "УТИЛИЗАЦИЯ"!!!!!!!!????????????????????????????ВСИЧКИ ТЕ ---ИМАТ САМО РАЗРЕШИТЕЛНО ЗА "ПРОИЗВОДСТВЕНА ДЕЙНОСТ"////...ТОЧНО ОБРАТНОТО НА ПРОЦЕСА "УТИЛИЗАЦИЯ"!/////РАЗБИРАТЕ ЛИ КАК СЕ ЗАОБИКАЛЯТ ЗАКОНИТЕ В БЪЛГАРИЯ????!!!!!ТОГАВА КЪДЕ Е СЪДА И ПРОКУРАТУРАТА ?????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТОЧНО СЪДА ---ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПОДВЕДЕН ПОД ОТГОВОРНОСТ!!!ТОЧНО СЪДА И ПРОКУРАТУРАТА СЪЗДАВАТ ----БЕЗЗАКОНИЕТО!!
5
1
 
21
 
! Отговори
222 преди 9 години
ами айде тогава масончето да го предложат за "СТАРА ПАЛНИНА"Лошите работници , на които им плащаше по 240 лв , / какво великодушие от негова страна / му взривиха цеховете , как сега да обикаля света , откъде ще смучи ???Бог да прости хората , жалко е ,ч е тази тема още седмица най-много ще е актуална и пак в забрава ........и така до следващата трагедия , едно е факт - ние нямаме държава , която да функционира
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всяка една голяма кражба се прикрива с взрив с подобни размери. Примери много. Сега зидаря ще си го иззида наново и пак ще краде и далавераджийства, може да си осинови дете и да го назначи за изпълнителен директор пак.
3
1
 
16
 
! Отговори
набюдател преди 9 години
почвам да се съмнявам дали не са спазили срока за обезвреждането като са сложили един детонатор и ето вече мини няма а човешкият живот в България не е фактор!
2
1
 
16
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
собственика не го мислете вече, бизнеса му остави 5 кратераиначе тие така наречени експрти да вземат да кажат че няма как да разберат какво е станало при положение че всичко е унищожено
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как на пет места ще избухне едновременно?