Държавата ще преговаря за външен дълг до 3 млрд. лв.

ДПС се въздържа, БСП - против
Обновена: 18 ное 2014 16:01 | 18 ное 2014 15:19,
58
Държавата ще преговаря за външен дълг до 3 млрд. лв.
Владислав Горанов. Снимка: БТА, архив

Парламентът даде мандат на кабинета да започне разговори за поемане на външен дълг до 3 млрд. лв. Това стана по време на извънредно заседание на бюджетната комисия в Народното събрание.

„Това решение ни дава повече време. За да не стоим да чакаме актуализацията и да можем да водим разговори за това“, каза след заседанието финансовият министър Владислав Горанов. Той потвърди, че размерът на дълга е същият, който е заложен в проекта за актуализация.

Актуализацията на бюджета, която обсъжда НС днес, предвижда поемане на нов дълг до 4.5 млрд. лв. Останалите 1.5 млрд. лв. до тази сума ще бъдат набавени чрез пласиране на ценни книжа на вътрешния пазар.

Още по темата
Бившият финансов министър Петър Чобанов, който сега е депутат от ДПС, обясни, че до края на годината остава малко време и това обосновава нуждата решението да се вземе сега.

„То ще бъде валидирано на практика при приемане на актуализацията. Ако тя бъде приета, ще влезе в сила възможността за вземане на дълг, ако не бъде приета – няма да влезе в сила“, обясни той.

Според Чобанов с решението на бюджетната комисия днес се е дало възможност дългът да бъде изтеглен до края на годината, а финансовото министерство да започне разговорите сега.

„Става дума за предварителни разговори с банките, но за да се водят те, трябва министерството да има мандат“, обясни още депутатът.

Чобанов съобщи и че ДПС се е въздържало при гласуването за дълга, а БСП са били против.

Малко по-късно в пленарна зала по време на дебатите по актуализацията на бюджета финансовият министър обясни, че при ситуацията на потенциален свръхдефицит, след като е направил анализ, е предложил на премиера Бойко Борисов да бъдат отпуснати 50 милиона лева за коледни добавки за пенсиите до 286 лева, колкото ще бъде линията на бедност от първи януари 2015 г.

Според него обаче е необходимо да се проведе сериозен дебат за проблемите в пенсионното осигуряване, така че то да стане максимално справедливо.

„Голяма част от пенсиите сега се финансират от данъци“, коментира Горанов.

Въпреки това той увери, че макар и бюджетът за тази година да е направен неконсервативно, парите за надбавките ще се намерят в рамките на съществуващите буфери от бюджета.

Финансовият министър припомни, че и сега 5% от бюджетите на ведомствата са буфери и са на разположение на правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
8
 
! Отговори
Мора преди 9 години
До АнонименЩом си гласувал за дясно управление няма да се обаждаш.
11
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А неговата приятелка Фандъчката взима заеми отделно. Колко, ще разберем някога....
10
3
 
17
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 9 години
Вземайте вземайте да се угоявате още, да хрантутите шурей и баджанаци, братя и сестри....все наши хора....а да и ***, САМО ЧЕ много скоро само абдалите ще останат в тая ко4ина да ви плащат бор4овете и да наливат пари в пирамидите - здравна каса и пенсионен фонд....те ве4е са по-големи по размер и от хеопсовата пирамида!!!
9
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще се тегли нов заем, а в България има регистрирани над 50000 руски фирми, някои от тях с милиарди левове годишен оборот и нулева печалба, съответно неплащащи стотинка данък тук. Докога тези пияни ще източват държавата?
8
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви 3 милиарда бре?????КАКВИ?????Преди броени месеци за 1 милиард оревахте и олигавихте всичко и всички!!!!
7
3
 
22
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Ваща мама политическа/ла***ска вие ли ще платите лихвите по заема. И предишните ги псувах и кълнях като взимаха заеми ама и тия са като ония. ОСТАВКАНикакви заеми да си намалят заплатите на минималните та да видат как живеят по малките градове и села.
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Mnogo darjavnici. Vsichki gladni iskat visoki zaplati a ne rabotiat. Iskat zaplati ot 2000 leva. a ne varshat rabota za 2 leva
5
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
29.03.2014г. "Държавата ще фалира, ако правителството вземе заем от 3 милиарда лева. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в Ботевград новината за емитирането на нов външен дълг"18.11.2014г. Тиквата ни сваля звезди, че държавата трябва да вземе заем от 3 милиарда лева.
4
3
 
22
 
! Отговори
Жоро преди 9 години
Вземайте, то скоро няма да остане кой да плаща. Държавицата ни е във фактически фалит.
3
4
 
26
 
! Отговори
BGN преди 9 години
Господа, да сте чували за последователна политика ???Не може 1,5г да ревеш, че ни загробвали със заеми, да настройваш общественото мнение и хората, колко вредно е това, и като се докопаш до властта ...............
2
3
 
16
 
! Отговори
до 2 преди 9 години
това е само началото !
1
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия комунисти само заеми взимат !!!