Държавата ще преговаря за външен дълг до 3 млрд. лв.

ДПС се въздържа, БСП - против
Обновена: 18 ное 2014 16:01 | 18 ное 2014 15:19,
58
Държавата ще преговаря за външен дълг до 3 млрд. лв.
Владислав Горанов. Снимка: БТА, архив

Парламентът даде мандат на кабинета да започне разговори за поемане на външен дълг до 3 млрд. лв. Това стана по време на извънредно заседание на бюджетната комисия в Народното събрание.

„Това решение ни дава повече време. За да не стоим да чакаме актуализацията и да можем да водим разговори за това“, каза след заседанието финансовият министър Владислав Горанов. Той потвърди, че размерът на дълга е същият, който е заложен в проекта за актуализация.

Актуализацията на бюджета, която обсъжда НС днес, предвижда поемане на нов дълг до 4.5 млрд. лв. Останалите 1.5 млрд. лв. до тази сума ще бъдат набавени чрез пласиране на ценни книжа на вътрешния пазар.

Още по темата
Бившият финансов министър Петър Чобанов, който сега е депутат от ДПС, обясни, че до края на годината остава малко време и това обосновава нуждата решението да се вземе сега.

„То ще бъде валидирано на практика при приемане на актуализацията. Ако тя бъде приета, ще влезе в сила възможността за вземане на дълг, ако не бъде приета – няма да влезе в сила“, обясни той.

Според Чобанов с решението на бюджетната комисия днес се е дало възможност дългът да бъде изтеглен до края на годината, а финансовото министерство да започне разговорите сега.

„Става дума за предварителни разговори с банките, но за да се водят те, трябва министерството да има мандат“, обясни още депутатът.

Чобанов съобщи и че ДПС се е въздържало при гласуването за дълга, а БСП са били против.

Малко по-късно в пленарна зала по време на дебатите по актуализацията на бюджета финансовият министър обясни, че при ситуацията на потенциален свръхдефицит, след като е направил анализ, е предложил на премиера Бойко Борисов да бъдат отпуснати 50 милиона лева за коледни добавки за пенсиите до 286 лева, колкото ще бъде линията на бедност от първи януари 2015 г.

Според него обаче е необходимо да се проведе сериозен дебат за проблемите в пенсионното осигуряване, така че то да стане максимално справедливо.

„Голяма част от пенсиите сега се финансират от данъци“, коментира Горанов.

Въпреки това той увери, че макар и бюджетът за тази година да е направен неконсервативно, парите за надбавките ще се намерят в рамките на съществуващите буфери от бюджета.

Финансовият министър припомни, че и сега 5% от бюджетите на ведомствата са буфери и са на разположение на правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
16
 
4
 
! Отговори
адвокат преди 9 години
СТАНИШЕВ СИ КУПИ ДВОРЕЦ В ШВЕЙЦАРИЯ ОТ КРАДЕНИТЕ ПАРИ НА БАНКА КТБ И СЕГА СЕ ХИЛИ В БРЮКСЕЛ . ТОВА Е ИСТИНАТА ДРУГАРИ .
31
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Доказа се кой е източил КТБ- фирми и лица свързани с Герб" ..................Аз пък не знам такова нещо как се е доказало. Напротив - ЗНАМ, че щом червените сте на власт държавата фалира винаги !
30
6
 
19
 
! Отговори
до 32 преди 9 години
Другари......хайде пак да сме обективни ! Бойко си го каза - заема да се покрият кредитите /лошите/ на източилите КТБ.Доказа се кой е източил КТБ- фирми и лица свързани с Герб а сметката ще плати народа с нови заеми и робски,къртовски труд !
29
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другари, ... хайде да бъдете обективни !този заем плаща ВАША сметка ... сметка на другаря Орешаро !Ако Бойко си беше останал власт - НЯМАШЕ да има такава сметка !
28
2
 
5
 
! Отговори
прав си,затова е зае преди 9 години
До ВЕСКО-22но когато милиарди заделяме за да спасяваме банки, асолютно прави са пенсионерите да кажат "А Коледата как да я посрещнем".Затова решихме 50 млн. лв да подготвим в постановление, вицеепремиерът Калфин сега ще го уведомя да го подготвят за сряда, за да може заедно с декемврийските пенсии да получат по 40 лв Коледна добавка", допълни още Бойко Борисов.
27
4
 
23
 
! Отговори
Протестна мрежа преди 9 години
Абе къде са протестърите?Що така, преди няколко месеца протестираха срещу заем от под 1 милиард, а сега ги няма?Що така, бе? Да не са се разболяли нещо и да пият чайчета вкъщи?
26
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не ревяхте ли срещу комунистите?сега тия ще разплачат и майките ви!3 милиардаох котьооооооооооооо
25
2
 
13
 
! Отговори
ВЕСКО преди 9 години
До Анонимен: НА КАЛПАВИЯ И БЕЗДАРЕН Х.Й , ВЪЛНАТА МУ ПРЕЧИ ! ТА И НА ВАС ГОСПОДА "ДЕМОКРАТИ " - 30 ГОДИНИ ВСЕ КОМУНИЗМА ГОНИТЕ И НЕ МОЖЕТЕ ДА ГО НАСТИГНЕТЕ ! ЗА СМЕТКА НА ТОВА , ЛИКВИДИРАХТЕ ДЪРЖАВАТА ПО ВСИЧКИ НАПРАВЛЕНИЯ ! КЕФИТЕ СЕ НА ТАКИВА ГНЕВНИ ПИСАНИЯ , НАЛИ ? ЗАЩОТО СТЕ ДУПЕДАВЦИ НА САЩ И ЕС !
24
2
 
3
 
! Отговори
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ преди 9 години
налагат се реформи, оти треба да се изплатат имвестицийте на имвеститорите!
23
5
 
5
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
2."Според разчетите до края на годината държавата трябва да върне 3,76 млрд.лв.заеми,които са взимани от различни правителства от 1993 г.насам.От тази огромна сума до сега са платени 1,8 млрд.лв.Най-голямото плащане,което предстои ще е през ноември,когато МФтрябва да осигури близо 1,3 млрд.лв.Сумата,която правителството осигури,за да подкрепи паричноедна банка,която беше спасена с намесата на държаватаiТогава кабинетът на Орешарски спешно пусна краткосрочни държавни ценни книжа с падеж 30.11.201
22
5
 
8
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
1.Все НЯКОЙ ще трябва да плаща!Все някога ще трябва да се връща"усвоеното"!"Всичко започна от парите за Южен поток, които трябвало да платим на руснаците.Около четири милиарда.Орешарски взе заем около четири милиарда.КТБ изгоря с около четири милиарда.Сега правителството обсъждало заем за около такава сума?"Хайде редете пъзела по-нататък.Пенсии и заплати като в Третия свят!Издръжката на животно в приют за месец - по-скъпа от издръжката на дете!
21
2
 
13
 
! Отговори
Дълг ?? преди 9 години
Какъв бюджет ще актоализирате .В мътни води ловите риба !И накрая " попълвате бюджета " със заеми !Защо не развивате промишлен отрасъл ? Само България тотално пропадна !!!!
20
2
 
7
 
! Отговори
Суека преди 9 години
Ако нямаше корупция в държавата = структурите = парламента щеше и да има пари за всичко а и ако златото и всичките ни основни отрасли не бяха дадени за жълти стотинки на "концесия" на конолизаторите ни !
19
3
 
17
 
! Отговори
ВЕСКО преди 9 години
КАК НЯМА ДА ТЕГЛИТЕ ЗАЕМИ ,НАЛИ ТРЯБВА ДА ЗАМАЖЕТЕ СЛЕДИТЕ СИ В КТБ И БЪЛГАРИНА ДА ПЛАЩА ЗА ДАЛАВЕРИТЕ ВИ ! БОРИСОВ И ЦВЕТЕЛИНА СА В ДЪНОТО ,НО НИКОЙ НЕ СМЕЕ ДА ИМ ГО КАЖЕ -ВКЛЮЧИТЕЛНО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ! ИНАЧЕ ,КАК СЕ КУПУВАТ ЦЕЛИ ПРИСТАНИЩА ,БАЗИ ЗА МИЛИАРДИ И Т.Н. В БУРГАС ,/ПИТАЙТЕ Я / !
18
4
 
19
 
! Отговори
Пешкo преди 9 години
Поправям се - 3 млрд. лв. външен дълг и 1 млрд. и 500 млн. вътрешен!Ужасно и потресаващо!
17
5
 
19
 
! Отговори
Пешкo преди 9 години
До МораАбсолютно си прав! Заема не е 3 млрд. лв. а общо 4 млрд. и 500 млн.1 млрд. външен дълг и 1 млрд. и 500 млн. вътрешен дълг. Това е потресаващо- никое правителство за цял мандат не е теглило такъв заем ужасяващ и погребваш робски народа,а какво остава за първите дни от дадено управление. Горките ваши дечица,знаете ли какво ги чака след няколко години? Просто здравия разум не може да побере докъде може да стигнат в своето безочие и кражби тези!
16
4
 
16
 
! Отговори
Hit-ler преди 9 години
Грабете Гербери,че трябва и по някой милион да останат за децата. Но Господ гледа, не вашия капиталистически, а истинския. И именно тези деца ще страдат.
15
2
 
10
 
! Отговори
Мора преди 9 години
До АнонименЯвно не си разбрал, три милиарда външен дълг и 1,5 милиарда вътрешен.
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заеми и еврофондове това са доходите на българската държава. Правителството защо не вземете да съберете данъците, митата и акцизите на приближените си приятели крадци като не стигат парите.
13
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В началото на годината Тиквата рева точно срещу планиран 3 милиарда заем. В края на година, вече като се е качил на власт си саморазрешава да изтегли 3 милиарда.