Танев се извини за думите си пред учениците във Враца

Радан Кънев се застъпи за просветния министър във фейсбук
Обновена: 24 дек 2014 09:55 | 23 дек 2014 22:56,
221
Танев се извини за думите си пред учениците във Враца
Снимка: Архив Булфото

Образователният министър Тодор Танев се извини за изказването си пред ученици във Враца, след като бе разкритикуван в социалните мрежи за видеото, в което омаловажава постиженията на няколко учени. Той обясни, че думите му са интерпретирани погрешно и все пак се извинява на тези, които са били засегнати от интерпретациите.

Още по темата
На записа се вижда и чува как проф. Танев поставя под съмнение постиженията на Михаил Ломоносов, Асен Златаров и Фредерик Жолио-Кюри. Той също посъветва учениците да се държат „докрай” с маджари, евреи, арменци, „както те са докрай с нас”... „докато не омекнат”.

„Поднасям искрените си извинения на всеки, който се е почувствал засегнат от тази ситуация и от тенденциозната интерпретация на думите ми в един неформален разговор с ученици и учители”, пише министърът в свой коментар във фейсбук.

По думите му със сигурност е далеч по-безопасно да се говори с клишета, а също и „да не се опитваме да отправяме предизвикателства към наследените догми”.

Танев обясни, че е искал да покаже на учениците, че има различни критерии за оценка на постиженията на учените, включително социалния контекст, в който са живели.

„Абсолютно нелепи са внушенията, че съм проявил антисемитизъм, споменавайки маджари, арменци и евреи. Всъщност, като създател на Центъра за еврейски изследвания към Софийския университет, съм сред хората, които от години академично изследват и популяризират историята и отношенията между евреите и българите”, коментира още той.

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев защити просветния министър и разкритикува реакциите срещу него.

"Тази реакция е само пример за тежкия конформизъм в мисленето, който именно професорът се опитва да разбие с думите и поведението си.", пише Кънев в профила си в социалната мрежа и допълва: "Дръж се твърдо, професоре. Тепърва те започват..."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кунев, бъди мъж излез пред хората и се застъпи, какво ми се криете за разни профили, като някои ....!
67
0
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Танев защо се извиняваш на нас? Извинисе на Ломоносов и всички учени които оплю. *** при тях и им се извини. На нас какво? Ние си те знаем.
66
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей, това герберите освен да правите кризисен ПР, за да замазвате грешките на идола си, друго не можете да правите. Вадите запис от 2 седмици точно като се изцвъкахте за пенсионната реформа и с изказването на Бъчварова за коалиция с ДПС.Иначе професорът е много в час, но продуктът на нашето образование се вижда по коментарите.
65
0
 
8
 
! Отговори
художника преди 9 години
Радан Кънев защити просветния министър-"Тази реакция е само пример за тежкия конформизъм в мисленето" ?????-------------------------Радане, Кънеев ! Всеки МИСЛИ до толкова, колкото е научил, в това число си Ти и "Просветния" Ти министър.И ако младите му пречат и ги агитира да учат Английски и да напуснат България, а Ти го защитаваш- то ВИЕ сте ПРЕДАТЕЛИ и ПОДЛЕЦИ. ЗАЩОТО достойният човек търси вината в себе си, а ПОДЛЕЦЪТ в другите.
64
1
 
10
 
! Отговори
БМ_21 Град преди 9 години
Гледах клипа в нета ... нямам думи за думите казани от просветния министър!? Боже пази България от собствените и политици ... онази ДСБарска кратуна Радан, пък тича да го защитава в Ф-бука.. пълен резил! Не останха ли в България 20-на свестни хора за министри, или и тези постове са хранилки за верни партийни люде? Може би пък са прави пишещите в сайта ... просветния министър яко се е почерпил преди срещата с даскалиците!
63
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спешно присъединяване към Евразийският съюз и излизане от колониална Европа,сателит на САЩ.
62
2
 
7
 
! Отговори
BG преди 9 години
А бе, него мъчете повече човека, него сега махмурлука от вчера достатъчно го мъчи :)))) Както е казано г... глава затрива :)))))
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С ТАЗИ СНИМКА КАКВО НИ КАЗВАТЕ?
60
1
 
12
 
! Отговори
закривай преди 9 години
Там във Враца по улиците доколкото знам продават вино и ракия... Е, професорът е загрял преди досадното мероприятие! Този е колега на другия професор с таратора...Каквото и да се е случило, оставка веднага!
59
1
 
9
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
За това бе закрита ВАК. Сега повечето доценти, и професори не се различават на тази рожба на спукан презерватив.
58
2
 
16
 
! Отговори
без утеха преди 9 години
Тодор Танев е по-глупав от колкото изглежда. Думите му са били погрешно интерпретирани? На него не му ли е ясно, че лично той е отговорен, неговите думи да бъдат правилно разбрани?
57
2
 
14
 
! Отговори
без майтап преди 9 години
Когато от някой нищо не става, той става просветен министър. Като някой си Тодор Танев.
56
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Професоре, няма нужда да се извиняваш. Очевадно е, че цялото това нещо е активно мероприятие, защото част от думите ти са цитирани грешно, а друга - поле за изява на неграмотници.За съжаление простотията в България е станала норма.
55
2
 
14
 
! Отговори
УУУ преди 9 години
ОСТАВКА-ВЕДНАГА!
54
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Университетите ни са заприличали на болници- доктори под път и над път. Професори и доценти също, с лопата да ги ринеш. А неграмотността вече е отчайваща. Работя със студенти от един от най-големите ни частни университети и ме втрещява липсата им на всякаква култура, а за граматическите грешки - да не говорим.
53
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е от ГЕРБ ,още по-лошо ,от РЕФОРМАТОРИТЕ е.Казали му да прави реформи и той започнал с учените.Осбенно с тези ,които са свързани с Русия.
52
1
 
13
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Интересно защо този "български" министър е с такава шапцица на главата или това е входния билет към властта?
51
2
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Танев и Кънев да се откажат от политиката и от управлението. Такива професори са половината у нас. Имаме повече отколкото трябва за малка България, както висши учубни заведения, така и преподаватели. А качеството е много ниско.
50
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този изглеждаше тих и интелигентен но като стана министър все едно му биха инжекция и простотията му бликна. Добре де, преди да ги предлагат и правят министри не им ли правят психотест за да не отчайват и без това отчаяния народ. Или го слагат колкото да има някого за да започне веднага краденето. Тиквуне, Тиквуне, какво да очакваме от теб освен простотии.
49
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вижте премиера, какво остава за министрите. Не може премиера да *** и неграмотен и да избира по-умни от него. И очаквате международно признание или авторитет.Заради Тиквата и хората му сме станали за смях и пподигравка. И как да вървим напред, няма начин.