Танев се извини за думите си пред учениците във Враца

Радан Кънев се застъпи за просветния министър във фейсбук
Обновена: 24 дек 2014 09:55 | 23 дек 2014 22:56,
221
Танев се извини за думите си пред учениците във Враца
Снимка: Архив Булфото

Образователният министър Тодор Танев се извини за изказването си пред ученици във Враца, след като бе разкритикуван в социалните мрежи за видеото, в което омаловажава постиженията на няколко учени. Той обясни, че думите му са интерпретирани погрешно и все пак се извинява на тези, които са били засегнати от интерпретациите.

Още по темата
На записа се вижда и чува как проф. Танев поставя под съмнение постиженията на Михаил Ломоносов, Асен Златаров и Фредерик Жолио-Кюри. Той също посъветва учениците да се държат „докрай” с маджари, евреи, арменци, „както те са докрай с нас”... „докато не омекнат”.

„Поднасям искрените си извинения на всеки, който се е почувствал засегнат от тази ситуация и от тенденциозната интерпретация на думите ми в един неформален разговор с ученици и учители”, пише министърът в свой коментар във фейсбук.

По думите му със сигурност е далеч по-безопасно да се говори с клишета, а също и „да не се опитваме да отправяме предизвикателства към наследените догми”.

Танев обясни, че е искал да покаже на учениците, че има различни критерии за оценка на постиженията на учените, включително социалния контекст, в който са живели.

„Абсолютно нелепи са внушенията, че съм проявил антисемитизъм, споменавайки маджари, арменци и евреи. Всъщност, като създател на Центъра за еврейски изследвания към Софийския университет, съм сред хората, които от години академично изследват и популяризират историята и отношенията между евреите и българите”, коментира още той.

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев защити просветния министър и разкритикува реакциите срещу него.

"Тази реакция е само пример за тежкия конформизъм в мисленето, който именно професорът се опитва да разбие с думите и поведението си.", пише Кънев в профила си в социалната мрежа и допълва: "Дръж се твърдо, професоре. Тепърва те започват..."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Stojan HlebarovПРЕДЛАГАЙ СИ. РЕФОРМАТОРИТЕ ЩЕ БЪДАТ ДЕМОНТИРАНИ ЗАЕДНО СЪС ШЗИЮДНАТА ИМ СЕЛЯНИЯ
87
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този посредствен човечец, трябва веднага да си подаде оставката! ОТАВКА, ОСТАВКА, ОСТАВКА...............................................
86
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименВИЖДА КОЙТО МОЖЕ ДА ВИДИ
85
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименскодловска е носила кафе на фредерик
84
2
 
15
 
! Отговори
възмутен преди 9 години
Този ***, от герб е грешка на природата.До кога такива недоразумения ще са министри? Ние итинските българи сме виновни, че ги търпим!!!!
83
9
 
3
 
! Отговори
Stojan Hlebarov преди 9 години
Предлагам на реформаторското правителство да демонтира паметника на Цар Освободител и да разруши храм Александър Невски, или поне да му се смени иметол Вече сме свободни и независими от руското робство.
82
2
 
18
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Много ми хареса от коментарите към друга статия в Днес "Уроците на министър Танев..." ето това: Дедо Мито преди 11 часаКогато избирате Тиква да ви управлява, естествено е, че министрите му ще са кратуни!
81
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 112АМИ И В АНГЛИЯ СИ ЦИТИРАТ САМО ТЕХНИТЕ УЧЕНИ, КВО СИ МИСЛИШ. ДА НЕ МИСЛИШ ЧЕ ЦИТИРАТ ФРАНЦУЗИ, ГЕРМАНЦИ И РУСНАЦИ.
80
15
 
4
 
! Отговори
до 112 преди 9 години
Така е, но Ломоносов както и всички руски и съветски учени бяха поставени на пиедестал от комунистическата ни пропаганда във всички учебници на соца! В тях се цитираха само руски и съветските учени, а много рядко западните учени! Ако ги четеш ще си помислиш, че Запада изобщо не е имал учени, а всички открития са направени от руснаци! Комунистическата пропаганда по онова време беше стигнала до откровени лъжи! И то не само в учебниците, ами навсякъде, в медиите, в литературата, навсякъде се цитира
79
9
 
2
 
! Отговори
Мишо от Каспичан преди 9 години
Ивайло Московски, Петър Москов и Петър Волгин са гадни русофили и ***
78
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Stojan HlebarovДай Боже и ти да си толкова жив, колкото Ломоносов през 1935 година.
77
14
 
6
 
! Отговори
Stojan Hlebarov преди 9 години
Ломоносов и Асен Златаров са били агенти на КГБ и през 1935 г са имали конспиративна среща в СССР на която е присъствал и Георги Димитров. В резултат на това е взето решение да се построи метростанция в София с името на Фредерик Жолио Кюри, който е активен участник в съпротивата срещу германците и отявлен русофил. И ето го резултата сега. Добре че един достоен български професор ги разобличи и показа истинската им същност.
76
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се имаш за нещо повече от Менделеев и Кюри си е шизофрения. Писна ми да ни намират министри по кръстовища и лудници.
75
1
 
5
 
! Отговори
БГ преди 9 години
До предния: По-добре първо потърси в youtube "Министър Тодор Танев на посещение в училище за снимки с красиви ученички" и тогава решавай дали да не се извинява или да си подава оставката и да се скрие някъде да не вони повече. Аз тази простотия нямам нерви да издържа да я изгледам отначало докрай - така я "поемам" на части с паузи да се съвзема.
74
0
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До АнонименЗа Ломоносов знам, че не е правил научна кариера през соца. Това стига ли?
73
2
 
7
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Този родоотстъпник и изменник, не си ли иде, ще го изпъдим с камъни! Даже и Слави Бинев е по- подходящ от него за този пост, пфу!
72
0
 
5
 
! Отговори
ЗА 107 преди 9 години
До АнонименЕНЦИКЛОПЕДИЯ БРИТАНИКА МОЖЕ ЛИ? ИЛИ ДЕФОРМАТОРИТЕ НЕ Я ПРИЗНАВАТЕ ХАХАХА
71
0
 
11
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Министър на образованието при посещение в училище се държи все едно е на 3 ракии в някоя кръчма с приятели и си говорят всякакви "истини"!Накрая трябваше да каже:"-Ти мене уважаваш ли ме!?" за да бъде картинката пълна!
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименСТИГА БЕ ХАХАХА
69
0
 
8
 
! Отговори
за 101 преди 9 години
До АнонименПРОФ. ТАНЕВ ПРОДУКТ НА СОЦИАЛИЗМА БИЛ ПРАВ? ХАХАХАХХА ЛОМОНОСОВ НЕ Е ЗАВЪРШИЛ ВИСШЕ ПРЕЗ СОЦА ЗА РАЗЛИКА ОТ ТАНЕВ.