Едва 2-3% от българите се ваксинират срещу грип

Д-р Ангел Кунчев: На прага сме на грипна вълна от Европа
Обновена: 5 яну 2015 11:58 | 3 яну 2015 11:23, Анисия Иванова
115
Едва 2-3% от българите се ваксинират срещу грип
Снимка, архив Булфото

В България хората, които се имунизират срещу грип, са между 1 и 3 процента. Много сме далеч от средните европейски стойности. В Испания, Холандия и Великобритания този процент достига до 60-70 на сто сред рисковите групи. Коварното с грипния щам е, че се променя постоянно, каза пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Според него времето за ваксинация е отминало, тъй като в момента сме на прага на грипна вълна от Европа.

„От края на миналата седмица процентът на положителните проби е надминал 10 на сто, което е прагът. Единственият критерий, по който можем да преценим дали е прекалено късно, е дали имаме три седмици. В момента не съм сигурен, вероятно ги имаме. До епидемични стойности ще стигнем най-рано в края на януари и началото на февруари”, допълни той.

„Всеки може да се имунизира, но има хора, за които е силно препоръчително. Това са по-възрастните, хората с хронични заболявания и децата, които често боледуват”, категоричен бе експертът.

„Никой не би могъл да каже откъде ще дойде вирусът и колко хора ще се заразят. Изводите ни са от това, което се случва в Северна Америка. Хората, които са боледували, са изградили имунитет, но само към определен вирус. Така че те могат пак да се разболеят”, коментира здравният инспектор.

„Грипният вирус е в непрекъсната промяна и мутира. Добрата новина е, че и трите щама са високочувствителни към антивирусни препарати”, заяви д-р Кунчев.

„Когато има повишаване на температурата, заболеваемостта е по-висока заради по-честите контакти. Заразените трябва да си стоят у дома, за да се спре разпространението на вирусите”, предупреди той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още по темата: грипЕвропаимунизация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
22
 
! Отговори
Teo преди 9 години
Грипните ваксини са доказано неефективни ,защото щамовете мутират всяка година. Най-силното е имунитетът. Яжте мед и естествени продукти , пийте вино и ракия и грипът не вирее.
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 18 цинико, аз мога от всичко друго да умра, но няма как да умра от грип. И то не защото взимам лекарстъва, просто защото имунната ми система не му позволява да се проявява от 20 години. И да аз съм оня 9-ти и мога да ти кажа, че за тия 20 години покрай мен са се разболявали десетки колеги от грип и мен не ме хваща. .Хваща ме настинка и като се изпотя в леглото на другия ден ми няма нищо. пия червено вино и не ме е.е. А тия дето са измрели от грип през ПСВ дали са водили живот като мен, а?
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 21 Така е!Най-важното е да си в хармония със себе си. Всичко е в главата ти. А от притеснения няма смисъл. Не оправят това което те гложди. Затова гледай над нещата! А за да гледаш над тях- не задълбавай в който и да е проблем.
19
0
 
3
 
! Отговори
chuchuliga преди 9 години
gripnata valna podminala bg tasi zima :-) i akostirala na otsrestnata strana na ostrov kos :-) a tam ya posrestnali s elinski chai i limon :-)
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Потърсете филма "Ваксините-скритата истина"
17
0
 
5
 
! Отговори
до 21 преди 9 години
Исках да кажа- здрав физически.
16
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато си психически здрав и спокоен, ще си здрав и психически,защото имунната ти система е устойчива. Стресът срива всичко, ако ще от сутрин до вечер да ядеш мед и да дишаш планински въздух. Умереният егоизъм е здравословен. Грижете се за себе си, не се вземайте на сериозно и да не ви пука много. Всичко отминава, всички сме смъртни. Животът е тук и сега, в този момент.
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
мафията е страшна за трилиони говорим
14
20
 
1
 
! Отговори
циника преди 9 години
Значи викате няма нужда от фармация. Няма нужда от медицина. Няма нужда и от наука. Здравият ви селски имунитет ви пази от всичко - както ком. 9 твърди. Така е, само дето може да напарвите проверка каква е била смъртността в одините и вековете, когато медицина и фармация напрактика е нямало. А да, и от грип се умира - може да проверите за грипната пандемия след Първата световна война, когато по най-оптимистичните данни умират около 50 млн. души.Но вие сте с яко здраве и от всичко разбирате.
13
0
 
23
 
! Отговори
Ран и Ът преди 9 години
И после що имало геноцид над българите. Еми как няма да има - на ваксини не вярват, на демонокрацията не вярват, толерастиата не приемат, ГМО не щат, американската мечта не щат...
12
0
 
22
 
! Отговори
Роси Николова преди 9 години
Ваксинирах се в средата на ноември.....през декември се разболях от най-новият грип. вече 3 седмици съм болна...кашлица която не минава от никакви сиропи и бабини глупости, простоужасно....фармацията е наи-голямата мафия..то е ясно....Пазете се....и дано ви прпоусне новият вирус:)
11
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На 23 години съм, рядко ми се налага (слава богу) да посещавам болницата. Здравно осигурен съм, изряден съм към държавата. Но когато ми се наложи, ми се взимат нервичките за всичките дни и месеци в които не съм стъпвал там. То не са опашки, то не са роми, то не са една камара такси - регистратури, на първия, на втория етаж, такса при джипи, отделно джипито се чуди един час дали да ти даде направление или не.. Здравеопазването ни е абсолютна каша!
10
3
 
37
 
! Отговори
КуРти преди 9 години
Тази статия ми дава някаква надежда все пак, че глупавите българи са само 2-3%. Браво!
9
0
 
17
 
! Отговори
qwerty преди 9 години
Много се радвам,че голям брой хора вече знаят какво представляват ваксините.А ваксините против рак на маточната шийка водят до 100% стерилност,както и от многократно увеличаване на възможността за заболяване от рак на маточната шийка.
8
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От 20 години не съм боледувал. И знаете ли защо? Защото обичам студа. Спя на студено от малък.Играех по цял ден навън през зимната ваканция на село...целехме се със снежни топки, с шейните де що има баир го минавахме. И от 20 години не съм пил лекарства. Ако се разболея случайно..настинка някаква- яко чесън и мед. А в последни години само червно вино пердаша. Няма начин да ме хване нещо. Или ако се опита да ме хване- в леглото вечерта имунната ми система ме кара да се изпотя и да отблъсне вируса
7
0
 
24
 
! Отговори
преди 9 години
Коварното с грипния щам е, че се променя постоянно - без да иска си призна докторчетоМи тогава за кво да се ваксинираме бе, докторче? Ваксините са за конкретен щам, аре бегайте с ваште глупости
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През декември в Италия имаше 16 смъртни случаи след ваксинация с противогрипни ваксини. И хората там биха тревога - починалите бяха млади хора под 35 години, смъртта е настъпила часове след ваксинирането.
5
0
 
13
 
! Отговори
Гошо Тимбърлейн преди 9 години
Аз се ваксенирам със седмак. Освен от махмурлук от друго не съм страдал.
4
0
 
33
 
! Отговори
Shark преди 9 години
д-р Кунчев, да не би авоарите ти след празниците да са се поизчерпали, че наддаваш такъв вой че не се ваксинираме. Ами не ти щем ***, които имат СТРАНИЧНИ ДЕЙСТВИЯ А КОИТО УМИШЛЕНО КРИЕТЕ!! Ама ако ще сте по-спокойни за нашето здраве само да ви кажа че не е вярно че не се имунизираме, правим го и то редовно - червено вино, греяна ракия и чесън. А ТИ Д-Р КУНЧЕВ, ИМУНИЗИРА ЛИ СЕ!!! ДЪРЖА ДА ПОЛУЧА ОТГОВОР!!! Д-Р КУНЧЕВ ИМУНИЗИРА ЛИ СЕ!!!!
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За съжаление" на фармафията. И как така не могат да кажат, нали постоянно ни информират колко щели да се разболеят? Грипната вълна идва от Европа точно зьащото там много по-голям процент се ваксинират. Да не говорим за живака и алуминия вътре. Много логично, бали? Да те тровим за цял живот заради нещо безобидно, дето не само няма да предотвратим и него, а тъкмо обратното