Как човек се превръща в убиец?

Понякога и най-кроткият човек може да посегне, отчита експерт
Обновена: 16 яну 2015 18:36 | 16 яну 2015 18:36, Красимир Ангелов
32
Как човек се превръща в убиец?
Снимка: Булфото

В учебниците по криминалистика определение за "убиец" няма, но обикновено това са психически силни хора, които към момента на извършване на убийството мислят, че постъпват по възможно най-правилния начин, коментира в интервю за БТА един от водещите криминалисти в Областната дирекция на МВР в Пловдив Захари Клинков, разузнавач от групата "Престъпления против личността".

В тази връзка може би определението за "убиец" би гласяло така - "човек, който е стигнал до заключението, че убийството е единственият начин за разрешаване на проблема им", казва Клинков. Той пояснява, че хората реагират по различен начин на трудностите и по различен начин решават проблемите си.

Още по темата

В характера на хората, извършили убийство, няма някаква особена черта, която да ги отличава, поведение, което при първия поглед да ти подскаже - това е убиецът”, сигурен е експертът. Той пояснява, че на база информацията и уликите от местопрестъплението,  криминалистите изграждат профила на убиеца и затова не търсят допирни точки с други престъпления.

На първо място са мотивите - те обикновено ни насочват към евентуалния извършител и много бързо свиваме кръга на заподозрените, обяснява Захари Клинков. "Ако жилището, мястото на престъплението, е разхвърляно - има користна цел и затова се обръщаме към контингента, който може да извърши деянието. Ако няма откраднати вещи - разследването тръгва по други версии. Ако жертвата е жена, млад човек - разследваме убийство от ревност.

Така че самото произшествие ни насочва към определен кръг от лица, които биха могли да се впишат в това престъпление. От това, което сме видели, си изграждаме виртуален портрет за конкретния извършител". Това включва обстановката, трупа, начина на извършване на убийството, нараняванията, степента на жестокост, разказва експертът.

Той пояснява, че ако има убийство с голяма степен на жестокост, тогава явно има личен мотив и практиката показва, че извършителят е лично засегнат и е извършил убийството, влагайки много емоция. При търсене на мотивите разследващите обаче не пропускат и евентуална инсценировка с цел отклоняване на вниманието им от основния извършител.

"Има хора, които на пръв поглед покриват научните писания - при разпит се потят, търкат ръце, треперят, не са на себе си, изпадат в шок - признаци на поведение на виновен. Но в повечето случаи това са много притеснителни по принцип хора или поведението им се дължи на факта, че за първи път влизат в полицията. Както и на другия полюс - държат се спокойно, пускат майтапи, пушат, разговарят по различни теми и си мислиш, че това не може да бъде убиецът. А се оказва тъкмо обратното”, разказва своята практика Клинков и продължава:

"Затова се тръгва от доказателствата, после трябва да опознаеш човека, да го прецениш, а събраните доказателства да насложиш с неговото поведение. Защото няма убийство, за което да няма мотив”.

Понякога и най-кроткият човек може да посегне, защото определени обстоятелства и преживявания са изкарали на преден план агресията. Мотивите са тези, които отключват агресията, те са изключително силни за човека и затова тръгваме от тях, обяснява Клинков. По думите му обикновено в началото има даден проблем, който впоследствие се превръща в мотив и даденият човек решава, че само убийството ще го разреши.

Опитът на полицаите сочи, че на случаен човек се посяга при користен мотив. “Влиза в къща да краде, вижда човек и при дадена ситуация го убива. Когато обаче се познават жертвата и извършителят - тогава нещата са много лични. Когато един човек приеме нещата много лично, тогава много лесно се настройва към убийство”, предупреждава Клинков.

По думите му никой не е застрахован, че няма да извърши убийство, защото това са инстинкти, които се отключват в даден момент, при дадена ситуация.

Трудно могат да се свържат убийците с насилието над животни в детска възраст, коментира експертът. По думите му в детството обикновено хората са едни, но като пораснат стават други. "Другото е по-възможно - като дете убиецът да е бил много свит, скромен и останалите деца да се го мачкали. В един момент решава по този начин да се самодокаже, да го докаже и пред другите”, посочи Клинков.

Според него на база старите убийства, които се изучават, може да се каже, че няма две с един и същ почерк. “Различно е при поръчковите убийства, но не всеки иска и може да стане килър. И там обаче водещото е мотивът, макар да става въпрос за пари. За килъра това е един вид работа и той не влага някакви чувства и емоции - приема поръчката, убива, взема си парите и нещата приключват. За него е важно да се знае, че е професионалист и когато дойде моментът - го търсят.

Затова трудно можем да го задържим, но с годините и ние трупаме опит и мисля, че играта трябва да я спечелим ние”, твърди криминалистът.

Той признава, че няма застраховка и за полицаите в определен момент да минат "от другата страна". Въоръжени са, психически са подготвени, че може да убият служебно, но по думите на Захари Клинков това би станало трудно, защото отново чисто психологически полицаят знае, че винаги има "още един начин" и убийството не решава нещата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименКва кухня, ква дневна? Ако ти си мислиш, че днешните престъпници са с килийно образование - ще те изненадам - ТЕ ЧЕТАТ И СЕ ИНТЕРЕСУВАТ МНОГО. Тези работи са им ясни като бял ден, виж това, че ти за пръв път ги чуваш , си е твой проблем. Чети повечко, понякога помага!
20
0
 
3
 
! Отговори
pirona преди 9 години
Статията ми хареса, браво, ясно и стегнато.
19
0
 
4
 
! Отговори
митко преди 9 години
До wwwВижте сега, в нашата държава всеки е компетентен по всичко и за това има мнения като това на ww. Много ми е странно как без да си специалист в тази област, без да имаш грам култура и информация по тази така специфична материя, се изказваш и даваш оценки. Та това не биха го направили дори начинаещи специалисти в тази област, който все пак имат отношение към казаното в статията. Жалкото е, че заради такива като тебе няма държава - некомпетентните драскачи, вероятно без работа...
18
4
 
0
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
"Мене некои и прочее,да ми закачи гръбнак от шаран на портата и прочее-ще му пръсна черепа и прочее" (К.Коцев) "Аз ще му го пръсна и без прочее" (П.Слабаков).
17
3
 
2
 
! Отговори
bo преди 9 години
govorete si za ubiistva ot strah , zloba, liubov i drugi...ama da se probvate da razberete naemnitsite ...nevazmozno vi e...
16
5
 
2
 
! Отговори
Доги стйле преди 9 години
Хора Кайен или Кю 5 да си взема,помагайте
15
0
 
1
 
! Отговори
Селянин преди 9 години
С тия филми и игри само психопатчета се бръкват добре че са слаботелесни и не излизат много на вън да не ги отвее вятара
14
0
 
0
 
! Отговори
ножар преди 9 години
До онбашиятаКаква да е мярката при скопяването? Само едното? Или да се сдаде шанс, кат` ги разклати....
13
1
 
9
 
! Отговори
ужас преди 9 години
имам чувството че наближава края на света с тия войни и написаните коментари от бг форума
12
5
 
3
 
! Отговори
www преди 9 години
Постничко ми се струва това писание? Ако въпросният криминалист е разследвал достатъчно поръчкови убийства, ще да си е набрал много статистика за разхвърляни местопрестъпления, за отнети портфели и други подобни.Вероятно е разследвал едно-две битови убийства, при които след протрезвяне съпругът, намушкал стотина пъти съпругата си с кухненския нож си признава всичко сам, освен че на местопрестъплението има бол следи, водещи недвусмислено към него...
11
4
 
24
 
! Отговори
ето защо! преди 9 години
Ами всеки става убиец като убие някого. Преди много години за да се нахрани. И сега се случва. Или да го обере. Да си отмъсти за нещо. Аз пък ги оставям живи за да се мъчат. Животът е една безкрайна болка. Колкото по-възрастен е човек, по-голяма му е болката.
10
1
 
7
 
! Отговори
Five Crowns преди 9 години
Ще вземa дa деинстaлнa FIFAтa,нямa нaчин...
9
7
 
11
 
! Отговори
Психология - 3 курс преди 9 години
Ми то и аз мога да ви ги кажа тия общи приказки , без да съм криминалист в Областна дирекция на МВР-Пловдив ...
8
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не го знам Клинков,какви учебници е чел,ама то никъде няма определение нито за крадец,нито за изнасилвач,както и за човек извършващ грабежи и тн.Няма подобни определения даже и в НК.Пък да го питам професионалиста,ако убиецът иска да подведе подобни професионалисти,като него и нарочно ръзхвърля жилището и забъше една-две ценни вещи,ей тъй да им гледа сеира....
7
15
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
"Той пояснява, че ако има убийство с голяма степен на жестокост, тогава явно има личен мотив и практиката показва, че извършителят е лично засегнат и е извършил убийството, влагайки много емоция"А, защо тогава се твърди, че убитата секлецарка на пазарджишкия кмет е убита заради бизнес интереси ?Кой праща 6 куршума, 2 от които в тила на жена ?Само човек много силно ядосани засегнат от нея !Убийството на 100% е с любовен мотив !Така убива човек от ревност, излъган или отблъснат любовник !
6
5
 
16
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
На мен не ми харесва статията.Криминалиста обучава престъпниците ,как да си заличават следите и да хвърлят в трета глуха криминалистите...За мен е един самохвалко,който иска да демонстрира нещо,което не е измислено от него...Не ми е ясно защо полицията или НАП като решат да предприемат някакви проверки,предварително афишират намеренията си.За мен уведомяват втория ешелон на мафията,която не получава информация от" първа ръка"...
5
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Клинков,професионалистите никога не разкриват,неща от кухнята!
4
5
 
19
 
! Отговори
Георги Георгиев преди 9 години
До коментар 2И кое му е сложното? Статията е от общи приказки на човек, който сам не знае какво говори.
3
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хубава статия,на мене лично ми хареса как я е разказал криминалиста на народен,човешки,разбираем език а не на технически и политически.
2
11
 
32
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Плана Ран-Ът е убиец!