България не трябва да гледа на бежанците като зло!

Ако човек се самоуважава, той помага на изпадналите в беда, твърди експерт от БХК
20 яну 2015 07:00, Красимир Ангелов
244
България не трябва да гледа на бежанците като зло!
Снимка: Булфото

Бежанците са особено силен образ на човечността, защото са хора, оцелели от големи беди и изпитания, заяви в интервю за БТА адвокат Маргарита Илиева, експерт от БХК.

Според нея е нужно широко образователно усилие, което да помогне на българската общественост да възприеме бежанците като гости и да се насърчи да им окаже прословутата българска гостоприемност. Нужни бяха и са нужни внимателни, постоянни усилия за изпращане на здрави, аргументирани, хуманизиращи и уважителни към международноправния ред послания в този смисъл от официалните лица към гражданите, посочи Маргарита Илиева.

Още по темата

"Основното, което не се направи, е да се изгради в общественото пространство нормалната и нормализираща представа, че България не е общество, което гледа на бежанците като на зло; че, напротив, ние, българите и, съответно, нашите институции, сме със съзнанието, че бежанците са хора точно като нас, които не само имат нужда от нашата помощ, но и я заслужават. Че те са хора колкото нас, а не по-малко и че са изстрадали бедствие, което може да сполети всекиго, включително нас", коментира експертът.

Илиева бе категорична, че ако човек се самоуважава, той помага на изпадналите в беда, които търсят подкрепата му. “Въпрос на чест. Интеграцията означава, като минимум, безопасно живеене и хората да си намерят дом и работа, за да могат да започнат да инвестират в икономиката чрез търсенето си като потребители, а за децата - училище, за да се готвят и те за работа", смята Маргарита Илиева.

Тя се обяви срещу изграждането на ограда на границата с Турция, защото по думите й бежанците не трябва да се отблъскват с физическа преграда. “Бежанците са особено силен образ на човешкото, на човечността, защото са хора, оцелели от големи беди и изпитания. Те са хора, запазили човешкия дух, които продължават да търсят живот там, където могат. Под въпрос е човечността на онзи, който им прегражда пътя със стена”, заяви Маргарита Илиева.
 
Тя посочи още, в много от центровете за настаняване на бежанци все още има лоши условия за живот. "Нещо много важно - в центровете няма адекватно медицинско обслужване, липсват лекарства, оборудвани кабинети и съответен брой лекари; в някои центрове лекарите са доброволци", уточни правният експерт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още по темата: обществобежанциБХК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
22
 
! Отговори
? преди 9 години
Ако имат роднини на запад , ще заминат при тях от Турция !А Турция ги насочва към България ! Не се прави и ти на мюсолманин или си такъв !Виждаш в Нигерия какво става с население 50% мюсолмани и 40% християни !
31
2
 
28
 
! Отговори
у преди 9 години
Принципно е вярно.Но! След време те ще искат ислямско училище, забрадки ,да няма свинско в магазина, пак ще се сбият на верска основа - шиити - салафити и т.н .Тогава ,ще се наложи ние да си търсим друго място за живеене .Просто хората не се променят.
30
2
 
4
 
! Отговори
макето преди 9 години
абе немам нищо против бежанците ама дръжавата плаща по 1000 евро от мойте данъци не от европейските или американските та де факто и я имам думата "ужким" а ся по сериознодайте да си пием и гледаме живота оти ютре я ни има я нема
29
2
 
7
 
! Отговори
Алооо преди 9 години
Няма такъв човек, като Мира да се излага толкова, хайде да търси поле за изява добре ама да те тук всички са и криви само тя е права явно само тя си вярва в изказванията и си отговаря сама!
28
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България трябва не само да гледа на т.нар-те бежанци като зло, ами и като врагове и заплаха за националната сигурност от най-висок порядък! Същото е и с БХК, това е една престъпна антибългарска организация, диверсионна група за унищожаване на българския народ! Трябва да се проследи финансирането и всички свързани с БХК трябва да бъдат арестувани, съдени, затворени в затвор, а самата престъпна организация трябва да бъде забранена !
27
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сигурен съм, че са големи сладури, но до колкото знам си имаме достатъчно домашни любимци.
26
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е проблема в обикновените хора, а в институции и организацията на този бежански поток. съгласете се там има обикновени хора, като мен, като вас, просто хора, не атентатори, не някакви перстъпници, а хора преживели ужаса на войната и търсещи спасение. Да тези си имат своя манталитет, които е делечен за нас, но тези хора просто искат да продължат на запад, където имат роднини. Малцина ще останат в България.
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко си нагла !
24
4
 
5
 
! Отговори
Мира преди 9 години
Може би за разлика от вас не познавам това чудо,да посегнеш на чуждото.
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мира ,Спри с тая простотия бе , то бива ограниченост и тъпотия .Ти на кой си щерка , дето е крал пари през демокрацията и разтури Българската промишленост ?И се възхищаваш на трохите на ЕС !
22
1
 
13
 
! Отговори
bibs преди 9 години
Гости за колко време?
21
5
 
2
 
! Отговори
Петьо-Еврей преди 9 години
ТРЯБВА
20
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България също не трябва да гледа проснати потури по улиците и мръсни сергии и СМРАД! И да не ми говори глупости тази юристка( нямо по-голяма *** от "правистите"). Имам 2 висши образования и говоря 3 езика. Мислите ли, че не се самоуважавам?
19
1
 
29
 
! Отговори
Бригадир с каскет преди 9 години
Този месец и следващия, и по-следващия българската държава вместо да даде на 250 деца х 40 000 лв за лечение и операции = 10 млн на месец, ще извади от нашите данъци за 5000 неработещи, неговорещи български муджахидини х 2 000 лв на "човек" = 10 млн
18
3
 
25
 
! Отговори
Бригадир с каскет преди 9 години
Не са 5000 човека, а 5000 паразита, които всеки месец смучат от държавата по 2000 лв на калпак, 10 МЛН ЛЕВА ВСЕКИ МЕСЕЦ за тия, това са:* един хляб и две кисели млека за всеки български пенсионер*парите за лечение и операции на 200 БЪЛГАРСКИ ДЕЦА, които умират и ПРОСЯТ по сайтовете 30-40-50 хил. лв за лечение или операция, които българската държава не може да им даде, ама за тия черни *** има да извади по 10 млн всеки месец???
17
1
 
35
 
! Отговори
Бре преди 9 години
Госпожо Илиева, ами приберете си ги вкъщи и си ги отглеждайте! Пенсионерите ни тънат в мизерия и не могат едни лекарства да си купят, а искате да мисля за бежанците?! Айде, няма нужда!
16
3
 
26
 
! Отговори
Не съм Длъжен!!!! преди 9 години
И аз 25г. Съм в криза *** пита ли ме някой? Ни дойдоха сирийци ни афганци ни ливанци... да ме питат как съм... имам ли нямам ли? А помагай а на нас кой ще ни помогне??? А тия от бхк да ги пуснат в къщи тогава къв им е проблема не само да приказват.. не да ги пускат по улиците Помагам само на Българи.... другите си ги турам на ..... ромяните също...
15
15
 
2
 
! Отговори
Мира преди 9 години
Ако всеки е достатъно сигурен в себе си няма да лае като бясно куче.извод:
14
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А колко от българите по селата и малките градове нямат достъп до лекарска помощ?Госпожо Илиева,зададохте ли си този въпрос?А колко хора останаха без дом след наводненията и живеят при ужасни битови условия?Хелзингския комитет кога се е интересувал от проблемите на българите?Ако пострадалите българи не са в периметъра на този комитет мога да кажа само едно ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ!
13
11
 
11
 
! Отговори
se преди 9 години
Проблема не е в бежанците а в слабата ни окрадена държава! Къде са,, състрадателните богаташчета" като Домуса, Гергов, Божков и още много милионери и мултимилиардери? Те са хората които трябва да помагат а не българина с мизерните заплати и пенсии! България е пробит чорап и богатството изтича от нея заради алчността!