Ще искаме по-сериозна помощ от ЕС за бежанците

Увеличаваме шансовете си за влизане в Шенген, убеден е Митов
19 яну 2015 18:33, Анисия Иванова
15
Ще искаме по-сериозна помощ от ЕС за бежанците
Даниел Митов. Снимка, архив Булфото

България е подложена на много силен натиск от бежанци и незаконно навлизащи имигранти, заяви министърът на външните работи Даниел Митов пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС. Той съобщи, че нашата страна ще настоява за много по-сериозна помощ от ЕС за настаняването на бежанците.

Засилените мерки за граничен контрол дават резултат, но се опасяваме, че при по-сериозен натиск ще имаме нужда от повече партньорска помощ, вече трябва да започнем да се готвим за искането на подобна помощ, посочи министърът. България е една от държавите с най-много молби за убежище, а сме надолу в списъка на фонда, който предоставя солидарни средства за бежанците.

Затова ще настояваме да се постигне баланс в това отношение. От друга страна поставяме въпроса и за техническа, финансова и експертна помощ, поясни Митов. Трябва да се направи оценка къде такава помощ е най-нужна и в кой момент ще бъде най-полезна, допълни министърът.

Фактът, че имаме сериозен ангажимент към опазването на външните граници на ЕС и го правим добре по оценка на нашите партньори, означава, че увеличаваме шансовете си за влизане в Шенген, коментира Митов в отговор на въпрос. Постоянно настояваме механизмът на ЕК за сътрудничество и проверка да не бъде обвързван с тази тема, за съжаление има подобно обвързване в мисленето на някои от нашите партньори, което работим, за да преодолеем.

Много е важно да стане ясно, че усилията, които сме полагали по Шенген, не могат да бъдат пренебрегвани, посочи министърът.

По темите от днешното заседание на Съвета на ЕС по външни работи Митов заяви в отговор на въпрос на руски журналисти, че България не вижда причина за облекчаването или отмяната на санкциите срещу Русия. Дълбоко съм убеден, че в даден момент обстановката ще се промени и че руските хора не заслужават това, което сега се случва, добави той.

ЕС си дава сметка, че трябва цялостно да преформулира виждането си за диалога с Русия занапред, предвид случващото се в Украйна. Имаме дълга история на различен вид конфликти преди това, трябва цялостен преглед и преформатиране на отношение с Русия, трябва да се запазят каналите на комуникация предвид глобалните предизвикателства като тероризма, въпросите за Сирия, "Ислямска държава", преговорите с Иран, добави той.

Митов посочи, че Съветът на ЕС настоява за изпълнението на споразумението от Минск и Русия да промени политиката си за Източна Украйна. Няма как без стабилизиране на ситуацията там и без влизане в сила на споразумението от Минск да има развитие на отношенията с ЕС, поясни той.

Министърът отбеляза, че ЕС остава единен в защитата на ценностите на европейската и трансатлантическата общност, защото няма друг път. В никакъв случай Крим не може да бъде преиман като изключен от формулата на санкциите, уточни Митов.

По повод въпроса за борбата с тероризма министърът съобщи, че се наблюдава обединяване около позицията, че всички в ЕС са длъжни да подобрят диалога си с държавите от Близкия изток и Северна Африка. Всички сме застрашени от тероризма и радикалния ислям, държавите от тези два региона трябва в сътрудничество с нас да се борят срещу този феномен, добави той.

Митов отбеляза, че е решено институциите на ЕС да разпространяват вече преведени и на арабски език решенията си, свързани с противодействието на тероризма. Той съобщи, че на днешното заседание не е било прието решение за отнемането на документите за самоличност на заподозрените в тероризъм. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
пенсионер- преди 9 години
натиска не е от скоро но нищо не е правено от преходните правитествауж добре се справяме като източна граница на ЕС а всъщото време БГ се напълни с бежанци потенциални проповедници на Исляма.Да не чакаме помощ от вън а да се стегнем и МВР да не се оплаква и погледне как се охранявахаДГ по времето на Гранични войски до реформирването им в градска полиция. както я нарече преди дни един депутат и то с основание.Кчиха се по колите и се оттеглиха на километри от линията на ДГ
8
0
 
4
 
! Отговори
Дончо преди 9 години
Нещастникът на заплата от ЦРУ!!!!! - Външен министър на България !!!!
7
0
 
6
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"България е една от държавите с най-много молби за убежище,а сме надолу в списъка на фонда, който предоставя солидарни средства за бежанците."Пари няма,готвят ни за най-голямото гето?Ще контролират Шенгенското пространство и понеже сме извън Шенген,ще ги събираме тук ли?!Защо Белгия и Франция си изкараха армията,а ние сме щели да нарушим някакви споразумения?До 8,Никога не е късно,когато касае България и децата и!Да научим уроците от историята и да не чакаме още 500 години някой да ни освободи!
6
0
 
8
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"Бежанците искат да останат в България и държавата да се грижи за тях",заяви директорът на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков пред БНТ."Българската държава да се грижи за чужденците?!!А кой да се погрижи за българските граждани???Колко българи в чужбина са висели на социалната система в държавите,където са отишли!Защо прокудихте собствените си деца?Страшните обиди,за които няма прошка-несправедливост,предателство,безразличие,лъжа,недоверие...
5
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Гневен българинКъсно е вече Тези призиви Дрън дрън...
4
0
 
13
 
! Отговори
1111 преди 9 години
Ехх...:(((( Така ще я загубим България...forever !!!
3
6
 
0
 
! Отговори
prosia преди 9 години
pri tr komshiite ima 2 miliona bejanci ot voinata i tr se opravyat sami - bez EU. ama sa mnogo rabotlivi horata.
2
0
 
17
 
! Отговори
emil.popov.35 преди 9 години
За българите искай, за българите - все още се водиш "наш" министър, "скъпи" ни Дани :)
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
... бежанци и незаконно навлизащи имигранти ...---най-накрая някой официално да постави проблема, че не всички са бежанци!