Нямаме капацитет за повече бежанци, рече Калфин

Атентати като в Париж наливат вода в мелницата на крайнодесните
Обновена: 12 яну 2015 11:00 | 12 яну 2015 10:57,
51
Нямаме капацитет за повече бежанци, рече Калфин
Ивайло Калфин. Снимка: архив, БулФото

Правилата, свързани с контрола на границите в Европейския съюз, ще бъдат преразгледани след трагедията в Париж, заяви пред БНТ вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Според него подобни кървави атентати "наливат вода в мелницата" на крайните десни политически сили, които търсят конфронтация в обществото.

Още по темата
Според вицепремиера е много необходимо чувството за солидарност, показано по време на вчерашния марш в Париж, но то не решава проблемите. Калфин смята, че са необходими съвсем конкретни политики – социални, на включване, на толерантност.

По думите му е очевидно, че правилата, свързани с контрола върху границите и влизането в ЕС, ще бъдат преразгледани. Въпросът е, че и в конкретния случай и в много други, става въпрос за граждани на Евросъюза и със затварянето на границите също няма да се реши проблемът.

Калфин смята, че навсякъде по света хората, които са склонни към крайни действия, са бедните - тези, които са изключени от обществото, които не са мотивирани да участват в него, защото мислят, че са втора класа.

Според него точно това е опасното, като той обясни, че общите показатели в България се подобряват, но се оставят едни “джобове на огромна бедност” на хора без мотивация да учат и работят, и да участват в обществото.

Калфин посочи, че е необходима силна държавна политика за премахването на различията в обществото, за включване на хората без работа и доходи в различни дейности, за да се намали рискът от включването им в антиобществени прояви. Необходима ни е цялостна държавна политика, каза министърът.

Трябва много ясно да заявим, че нямаме повече капацитет за приемане на бежанци, но и не трябва да създаваме гета от безработни, защото това е опасно за българското общество, каза Калфин. Той заяви, че винаги е бил на мнение, че армията би трябвало да помага по границата и не приема аргументите, че това е агресивен акт към съседите, защото техните армии също са по границите.

По думите му има стратегии за бежанците у нас, но всички те изискват ресурс, който не е на разположение. Не е въпрос само на пари, а и на капацитет, каза министърът.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: МТСПИвайло Калфин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
6
 
! Отговори
АНТИТОЛЕРАСТ преди 9 години
ИЛИ НИЕ-ИЛИ ТЕ!Изберете си, никой обаче няма да ни пита доброволно.
34
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ама какви бежанци?! хора от афганистан и алжир как са бежанци??? те са нелегални имигранти, нямат място тук. Колкото до сирийците- да престанат да ни показват майки с деца, защото съвсем не влизат само такива! Армията трябва да охранява границата! Ние просто нямамме друг избор
33
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никакви бежанци *** повече във БГ. Армията по границата , ноа ограда и да се гърми.Да си сттоят по държавите а не да идват тука и да ни принуждават да им търпим мурафетите.
32
0
 
9
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Дано не си смени мнението след 15, защото нашите политици като видят някой янки и все едно са видели Бога.Не е Бог, дявола по- скоро сте видели, ама нейсе.
31
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да не дрънкат глупости, а да пращат армията на границата докато е време
30
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Калфин кажи на Кристалинка да не вкарва повече бежанци терористи щото ще гръмнат и нас
29
1
 
6
 
! Отговори
Eдна преди 9 години
Като се задръсти филтъра обикновено го изхвърлят.
28
0
 
9
 
! Отговори
Петров преди 9 години
е такъв марш трябва да направи българина като французина всички на улицата и да изхвърлим всичко навън извън България
27
0
 
8
 
! Отговори
СВЯТ преди 9 години
КАЗАРМИ МНОГО МЕСТА МНОГО НЕ ЛЪЖЕТЕ Е.С. ТЕ ЗНАЯТ МНОГО ДОБРЕ КЪДЕ ИМА МЕСТА .
26
3
 
22
 
! Отговори
койчо преди 9 години
За Европа сме един много удобен буфер за задържане на бежанците. Това е единствената причина да ни приемат в ЕС! Трябва да намерим начин да ги пропускаме навътре в Европа и никакво връщане обратно!
25
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 9 години
до 26 то едно е да обещаеш друго е да го изпълниш
24
4
 
13
 
! Отговори
анти РБ преди 9 години
следващите избори, който ми обещае, че ще спре да идват бежанци за него ще си дам гласа. с тия демократи само се съсипа държавата ни.
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аиде сега АБC-то стегайте куфарите и се махаите, продажници неграмотни нищо не можете освен да гепете от народа...остафкаааа
22
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На мен не ми е ясно, защо ЕС наблъсква една бедна държавица на прага на фалита с възможно повече бежанци, че и не иска да ги приема?! Нали са по-богати, нали имат повече ресурси - да си ги взимат на тяхна издръжка, защо ни ги връщат? Защо само ни санкционират, глобяват и ни правят на маймуни с бежанците? Ние за какъв х*й сме им там? Като умишлено разсипват нашата държава, че не само нашата ще си траят когато българи и румънци емигрират. Щом ни докараха до това дередже да си сърбат попарата.
21
2
 
8
 
! Отговори
Kondor преди 9 години
ей оставка *** предаде избирателите си
20
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мижитурки и *** не могат да решат нито един национален въпрос. Истната е, че хората бягащи от ужасите на войната ще донесат по-малко злини на България, отколкото маймуните, в каквито все повече се превръща народът на тази жалка държавица. Мислех, че Калфин има малко повече акъл, но се оказа, че човекът си е поредният ибрик служещ на българските мутри и чуждите интереси.
19
0
 
27
 
! Отговори
Гуанди преди 9 години
Вижте политическия ни елит, и правителствата след 90г, и се замислете отново за плана Ран-Ът.
18
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега след атентата в Париж, и срещата на ЕС, Бойко като се прибере и каже, че ни връщат еди колко си бежанци да видим КОН БОБ ЯДЕ ЛИ !
17
0
 
1
 
! Отговори
терорист преди 9 години
трябва трябва да си го направил
16
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Подготвяха ни месец с рекламите за бежанците преди официално да кажат че ни връщат бежанците. Баси безкруполните мишки са тези гербери.А Бойко е най големият плъх.