България не трябва да гледа на бежанците като зло!

Ако човек се самоуважава, той помага на изпадналите в беда, твърди експерт от БХК
20 яну 2015 07:00, Красимир Ангелов
244
България не трябва да гледа на бежанците като зло!
Снимка: Булфото

Бежанците са особено силен образ на човечността, защото са хора, оцелели от големи беди и изпитания, заяви в интервю за БТА адвокат Маргарита Илиева, експерт от БХК.

Според нея е нужно широко образователно усилие, което да помогне на българската общественост да възприеме бежанците като гости и да се насърчи да им окаже прословутата българска гостоприемност. Нужни бяха и са нужни внимателни, постоянни усилия за изпращане на здрави, аргументирани, хуманизиращи и уважителни към международноправния ред послания в този смисъл от официалните лица към гражданите, посочи Маргарита Илиева.

Още по темата

"Основното, което не се направи, е да се изгради в общественото пространство нормалната и нормализираща представа, че България не е общество, което гледа на бежанците като на зло; че, напротив, ние, българите и, съответно, нашите институции, сме със съзнанието, че бежанците са хора точно като нас, които не само имат нужда от нашата помощ, но и я заслужават. Че те са хора колкото нас, а не по-малко и че са изстрадали бедствие, което може да сполети всекиго, включително нас", коментира експертът.

Илиева бе категорична, че ако човек се самоуважава, той помага на изпадналите в беда, които търсят подкрепата му. “Въпрос на чест. Интеграцията означава, като минимум, безопасно живеене и хората да си намерят дом и работа, за да могат да започнат да инвестират в икономиката чрез търсенето си като потребители, а за децата - училище, за да се готвят и те за работа", смята Маргарита Илиева.

Тя се обяви срещу изграждането на ограда на границата с Турция, защото по думите й бежанците не трябва да се отблъскват с физическа преграда. “Бежанците са особено силен образ на човешкото, на човечността, защото са хора, оцелели от големи беди и изпитания. Те са хора, запазили човешкия дух, които продължават да търсят живот там, където могат. Под въпрос е човечността на онзи, който им прегражда пътя със стена”, заяви Маргарита Илиева.
 
Тя посочи още, в много от центровете за настаняване на бежанци все още има лоши условия за живот. "Нещо много важно - в центровете няма адекватно медицинско обслужване, липсват лекарства, оборудвани кабинети и съответен брой лекари; в някои центрове лекарите са доброволци", уточни правният експерт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още по темата: обществобежанциБХК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
24
 
3
 
! Отговори
Мира преди 9 години
Срамота в 21век-се делят хората.ЕС ни дава 500 милиона за безработицата,но не са предвидили тълпата,така,че като видят БГ колко е солидарна ще даде още 5 милиарда.
11
1
 
27
 
! Отговори
scott преди 9 години
ШЕ МИ СТАНЕ КЕФ КОГА ТУРЦИ, *** И БЕЖАНЦИ ТРЪГНАТ ДА КОЛЯТ БЪЛГАРИТЕ....Ше бъде гоуемо шоу. Аз лично, не мислим да отстъпвам и да ставам толаррантен към ислямисти. И понеже съм оставен без подкрепа от общността, се ше се намери некой да ме тепне като си защитавам разбиранията и идеалите. Ама тва - покръстването в исляма и масовото клане - нема а го видим. Те тогаз ше разберете за кво е идело реч.
10
9
 
6
 
! Отговори
Аз съм БХК! преди 9 години
това ви чака
9
1
 
34
 
! Отговори
Вън БХК от България преди 9 години
Престанете да ни занимавате с майкопродавци, които нямат нищо свято. Както уважаваме нашата религия, така уважаваме и чуждата, а не като франсетата, дето нямат нищо свято и плюят наред. Никой няма право да ме задължава да почиитам чуждото пред своето. Само изменници могат да сторят това. БХК е тумор в Българското общество и трябва да се изреже, за да оздравее това общество. Най-голямата световна бъркачка са Щатите, те са основните виновници за съдбата на тези бежанци.
8
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
от БХК , са толкова продажни , че са способни да продадат и собствената си майка , за пари . Чак понякога не ми се вярва , че има такива българи , които така са забравили какви са и работят против България . Господ ще ги накаже
7
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато Арабите са нападнали Костантинопол , Тервел така ги е посрещнал , че от тогава не са се сещали да дойдат до България !Сега кой им посочи пътя и кой се съгласи да ги приема ?Четете ли статията за френските имигранти - техните деца са лесна плячка да се радикализират и стават Убийци - терористи !В България имат същата почва !!
6
3
 
22
 
! Отговори
elena.tukova.18 преди 9 години
A balgarite danebi da imat meditsinska pomo6t...samo predi sedmitsi po4ina detentse za6toto bolnitsata niamala xirurg...sprete da se pravite na po-,,viarva6ti,, ot PAPATA...sprete GENOTSIDA nad balgarskiat narod...kolko xora po selata niamat nito LEKAR, nito SIGURNOST...SRAMOTA...
5
3
 
15
 
! Отговори
Красимире преди 9 години
Кога ти и такива подобни ще започнете да си четете законите? Защото не знаеш - "Закон за убежището и бежанците" се казва,чети и го кажи на М.И. и тогава изразявайте мнение. Те сами си казват по колко хиляди в конв.валута са дали да дойдатдо тук, а един си призна, че не си взел документа за самоличност.Ако си беше взел документа, със същата сума би стигнал на по-гостоприемно място.А М.И. да си изгради лагер до вкъщи и да си ги прибере.Мили Боже, защо си ни създал нещастници ........
4
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде да не ми казвате, как да виждам, какво да мисля и как да се чувствам, а?
3
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БХК по дизайн си е анти-българска организация с една единствена цел: унищоважаване на България и българщината.
2
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
български не знаят, ама иначе си знаят правата.Който иска равноправие с тях да взима 5-6 човека вкъщи и да носи отговорност за горките хора, преживели бедствия.Вижте палестинците в какви лагери живеят в Йордания, после да ни правят забележки на нас.Не може 50лв на най-бедните пенсионери за Коледа, а няколкостотин всеки месец за тъмен субект с неизвестно минало.
1
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз нямам против, Сорос да купи земя, да им постори къщи, болници, училища и ограда.На практика като отделен град. Който иска да излезе от там, да изглежда като българин, чист, спретнат, с нормални дрехи и говорещ български на много добро ниво.Другите вътреА и ... да им плаща сметките и да плаща на държавата, че го позволява.*** и бежанците, Турция що не си ги държи или направо със Херкулесите и в САЩ, нали си ги харесват.Малко ни са ромите, че не можем да ги интегрираме, а тези даже и