Столтенберг: Отбраната не противоречи на диалога с Русия

Гледаме си интереса, не сме руски троянски кон, нито американски булдог, разясни Митов
Обновена: 23 яну 2015 23:07 | 23 яну 2015 21:52, Веселина Йорданова
309
Столтенберг: Отбраната не противоречи на диалога с Русия
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: БТА

Очаквам България да продължи да бъде силен и ангажиран съюзник в НАТО, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за предаването „Панорама“ на БНТ.

Още по темата
„Всички 28 съюзници се договорихме, че сме длъжни да инвестираме повече в отбрана, защото заплахите се приближават все повече към нашите граници. Насилието и тероризмът в Сирия и Ирак, в Северна Африка, събитията по улиците на Европа, една по-настъпателна Русия, която нарушава международното право в Украйна и Крим – всичко това налага ясен отпор и следователно да инвестираме повече в отбрана“, подчерта Столтенберг.

По думите му сигурността е важна за развитието и растежа на икономиките ни. Той отрече НАТО да се въоръжава срещу Русия и подчерта, че всички действия на Алианса са отбранителни, по линия на международните му задължения.

Трябва да укрепим колективната ни отбрана, за да бъдат силите ни в готовност за дислоциране в кратки срокове, каза още той.

Генералният секретар на НАТО допълни, че в дългосрочен план се нуждаем от по-градивни отношения и сътрудничество с Русия. Русия е нашият най-голям съсед, Русия остава фактор, отбраната не противоречи на диалога. Силната отбрана е най-добрата основа за по-нататъшен диалог, убеден е той.

Украйна е Европа и в момента там бушува гражданска война, но сепаритистите са подкрепяни от Русия, това само затвърждава необходимостта Алиансът да остане силен, каза още Столтенберг и допълни, че трябва да инвестираме в отбрана, за да можем да възпрем която и да било страна да нападне който и да е съюзник от НАТО.

По думите му „Ислямска държава“ е световна заплаха. Видяхме терористичните нападения в Париж, свързани с конфликтите в Близкия изток и Северна Африка, това само подсилва значението на тясното сътрудничество между всички съюзници в борбата с тероризма.

НАТО е готов за битките на утрешния ден, дори в по-висша степен, защото разполага с внушителни способности да се приспособява със средата за сигурност, заяви още Столтенберг.

Външният министър Даниел Митов коментира в студиото, че е съвсем нормално съюзниците ни да идват у нас, визирайки и посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери и на британския министър на външните работи Филип Хамънд.

По думите му по време на предишния кабинет не сме ги виждали „по обясими причини“ – защото страната ни е била изолирана. Според Митов това е преодоляно.

По думите му партньорите ни искат реформа в съдебната система, като предпоставка и за икономическо развитие. Стабилност означава повече бизнес, повече сигурност, убеден е Митов.

Външният министър заяви, че конфликтът в Украйна е едно от най-големите геостратегически предизвикателства.

По думите му, ако от нас се иска нещо категорично, то е да модернизираме въоръжените си сили и да увеличим бюджета за отбрана, защото това е част от отбранителния характер на Алианса. Митов обаче подчерта – никой не иска война с Русия.

Външният министър беше категоричен, че темата за добив на шистов газ у нас не е била обсъждана на никоя от срещите на генералния секретар на САЩ Джон Кери.

„Гледаме си националния интерес – нито сме руски троянски кон, нито сме американски булдог, нито каквото и да било друго“, подчерта Даниел Митов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
13
 
3
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
До Анонимен 43Путин го подготвят за мавзолея, ще сменят мумията на Ленин , че много се залежа там .
31
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** усещате ли смърта идва към със всеки изминал ден приближава , ще се окажете в ролята на украинските фашисти..
30
10
 
2
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
До Анонимен38Къде прочети, че ще се биеш с Русия. Абе ,как все пишете неща, коити ви се искат да станат.Да те питам по тоя повод, ако Русия нападне България, ще се биеш ли,или ще си свалиш гащите на Дунава и ще отвориш задни бузи !?
29
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един советский товорищ ми каза, че скоро щели да изринат Путин от Кремъл, защото нанесъл непоправими щети на могучая.
28
1
 
11
 
! Отговори
този мундир преди 9 години
ЛЪЖЕ ЗА ВСИЧКО. ЕДНА ДУМА ВЯРНА НЯМАШЕ! СМОТАНАТА МУ ДЪРЖАВА И СТИТАТ 2 РУСКИ САМОЛЕТА .... А СЕГА С ПЕТРЪЛА ПЕНСИИТЕ ИМ СА НА БАНЯ! И ТЕХНИЯ РЕД ЩЕ ДОЙДЕ
27
3
 
20
 
! Отговори
11 преди 9 години
Украйна била Европа, откога? И Сърбия е Европа, но там пускахте бомби!
26
3
 
16
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 9 години
До БГЗа каква Украйна и за каква цялост говориш? Цялост на хунтата, на превратаджиите? Украинците в Донбас си искат Украйна, но не тази бандеровската, изкукалата и атлантикодухаческата. Е, няма я вече. Но Донбас си е техен. Това, че Свинкя Порошенкова, Турчинов и Педи Яценюк халюцинират каквото им предписват от Вашингтон и Холивуд не променя фактите.Въобще какво "БГ" си ти не ми е ясно. Утре ще стреляш и избиваш български жени и деца по команда от Бялата Къща. В името на "цялостна" България..
25
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Втората Световна са се записали 75 доброволци да се бият срещу Русия.. Сега ще се запишат само 7-8 ***.. *** напечели да се умира не ги търси.. Те са "умните и красивите , образованите " войната не е за тях .. тя е за овчарите и шофьорите и друг лош материал.
24
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Столтенберг ,хазарче триполово,дано по скоро някой последовател на Андреш Брайвик те посети в дома ти и да си (поговори) както трябва с тебе нещастнико !
23
3
 
17
 
! Отговори
Спас преди 9 години
Долу НАТО!!!! Най-агресивния блок в света откакто съществува!!!! До сега не са предпазили никой, никога от никого!!! Само си измислят ВЯТЪРНИ МЕЛНИЦИ, ТЕРОРИСТИ, ХИМИЧЕСКО, ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ, ПРАШКИ, А ВЕчЕ И НЕщО НОВО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!(УЛИчНИ БЕЗРЕДИЦИ)!!!!! аКО щЕ СЕ ВЪОРАЖАВАМЕ, ДА ДАДАТ ПАРИ ДА КУПИМ ПАК ОТ СЪщИТЕ РУСКИ РАКЕТИ ДЕТО НИ ГИ НАРЯЗАХА, ДРУГО НЕ НИ ТРЯБВА!!!!!!!!!!!!!!!!
22
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я да направим една малка анкета. Който обича България , цъка плюс. Който обича /повече/ Русия и Америка-цъка минус. От мен - плюс!
21
1
 
20
 
! Отговори
до бг преди 9 години
Всеки случай няманда ода да се бия! Да я вардят държавата тез дето я приватизираха и окрадаха с техните джипове и яхти! Сиреч тези дето имаха файда да си вардят имането!Водя си един нормален хърбав български,животец и няма го рискувам за нищо и за никой. Добре ,че няма и казарма да вземат децата на хорта да ги мъчат и да им служат на тия с милоните( немъчените)!Ти като си мъж върви на фрпнта! Хах
20
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Столтенберг пред панорама заяви,че в Украйна се води гражданска война...Опала признахте ли си накрая,че няма никаква АТО-антитерористична операция,както твърди Киев,а има гражданаска война която еврейската олигархия и платената от тях фашизирана бандеровска *** водят война срещу мирното руско говорящо население на юго-източна Украйна.
19
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ти луд ли си никой българин няма да се бие за НАТО и САЩ срещу Русия..Втората световна на дядо ми поделението е изпратено в Добруджа да чака заповед да се бие на източния фронт .. Генерала е казал на войниците получихме заповед на изток това е заповед , но да знаете който дигне срещу руснаците ръката му изсъхне и проклет да бъде.
18
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като гледам защитниците на Русия /Болен Лидеров/ и на НАТО /Люти Митам/ предпочитам да си бъда българин.
17
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗНАЕТЕ ЛИ ,ЧЕ МАЛКО ПРЕДИ НОВА ГОДИНА ВФРЕНСКИЯ ХУМУРИСТИЧЕН ВЕСТНИК ШАРЛИ ЕБДО Е БИЛ ЗАКУПЕН ОТ ФИЛИП РОДШИЛД. ЗНАЕТЕ ЛИ ,ЧЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ СТАНА ОГРОМЕН СКАНДАЛ,КОГАТО НАСЕЛЕНИЕТО РАЗБРА ,ЧЕ Е БИЛО ПОДВЕДЕНО ОТ ЛЪЖЛИВИТЕ МАНИПУЛАТИВНИ МЕДИ,КОИТО ПОКАЗАХА ОЛАНД,МЕРКЕЛ,И ПОРОШЕНКО ХВАНАТ ПОД РЪКА ,УЖ ПОВЕЖДАЙКИ ШЕСТВИЕТО,А ТОВА Е БИЛО ФОТОМОНТАЖ,СНИМКА НА ПОЛИТИЦИТЕ В ЕДНА ДОБРЕ ОХРАНЯВАНА УЛИЧКА И ВЕДНАГА СЛЕД СНИМКАТА СА СЕ РАЗОТИШЛИ.
16
0
 
17
 
! Отговори
морски преди 9 години
РЕФЕРЕНДУМ за излизане на България от НАТО!Ако сами не си помогнем като свалим марионетното правителство на Герб,то и господ няма да ни помогне.
15
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правилно! Влагайте пари в НАТО! Болниците, училищата и детските градини ще почакат! Да не говорим за пенсионерите, които едва свързват двата края!
14
0
 
12
 
! Отговори
Спас преди 9 години
До СТРАНДЖАТАТова не е факт. Факт е, че евреите се изтеглиха от Украйна, за да си нямат работа с фашистката хунта!
13
22
 
9
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Ако някой иска територии от България под предлог, че защитава свои сънародници , вие драскачи със свалени *** и лубрикирани ли ще стоите?Украйна има право да защитава своята цялост!Защо Русия не позволи на чеченците да са независими, а води 2 войни с тях?Юрушисти, това пише ли го в опорните ви точки?Да живее България!