Столтенберг: Отбраната не противоречи на диалога с Русия

Гледаме си интереса, не сме руски троянски кон, нито американски булдог, разясни Митов
Обновена: 23 яну 2015 23:07 | 23 яну 2015 21:52, Веселина Йорданова
309
Столтенберг: Отбраната не противоречи на диалога с Русия
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: БТА

Очаквам България да продължи да бъде силен и ангажиран съюзник в НАТО, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за предаването „Панорама“ на БНТ.

Още по темата
„Всички 28 съюзници се договорихме, че сме длъжни да инвестираме повече в отбрана, защото заплахите се приближават все повече към нашите граници. Насилието и тероризмът в Сирия и Ирак, в Северна Африка, събитията по улиците на Европа, една по-настъпателна Русия, която нарушава международното право в Украйна и Крим – всичко това налага ясен отпор и следователно да инвестираме повече в отбрана“, подчерта Столтенберг.

По думите му сигурността е важна за развитието и растежа на икономиките ни. Той отрече НАТО да се въоръжава срещу Русия и подчерта, че всички действия на Алианса са отбранителни, по линия на международните му задължения.

Трябва да укрепим колективната ни отбрана, за да бъдат силите ни в готовност за дислоциране в кратки срокове, каза още той.

Генералният секретар на НАТО допълни, че в дългосрочен план се нуждаем от по-градивни отношения и сътрудничество с Русия. Русия е нашият най-голям съсед, Русия остава фактор, отбраната не противоречи на диалога. Силната отбрана е най-добрата основа за по-нататъшен диалог, убеден е той.

Украйна е Европа и в момента там бушува гражданска война, но сепаритистите са подкрепяни от Русия, това само затвърждава необходимостта Алиансът да остане силен, каза още Столтенберг и допълни, че трябва да инвестираме в отбрана, за да можем да възпрем която и да било страна да нападне който и да е съюзник от НАТО.

По думите му „Ислямска държава“ е световна заплаха. Видяхме терористичните нападения в Париж, свързани с конфликтите в Близкия изток и Северна Африка, това само подсилва значението на тясното сътрудничество между всички съюзници в борбата с тероризма.

НАТО е готов за битките на утрешния ден, дори в по-висша степен, защото разполага с внушителни способности да се приспособява със средата за сигурност, заяви още Столтенберг.

Външният министър Даниел Митов коментира в студиото, че е съвсем нормално съюзниците ни да идват у нас, визирайки и посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери и на британския министър на външните работи Филип Хамънд.

По думите му по време на предишния кабинет не сме ги виждали „по обясими причини“ – защото страната ни е била изолирана. Според Митов това е преодоляно.

По думите му партньорите ни искат реформа в съдебната система, като предпоставка и за икономическо развитие. Стабилност означава повече бизнес, повече сигурност, убеден е Митов.

Външният министър заяви, че конфликтът в Украйна е едно от най-големите геостратегически предизвикателства.

По думите му, ако от нас се иска нещо категорично, то е да модернизираме въоръжените си сили и да увеличим бюджета за отбрана, защото това е част от отбранителния характер на Алианса. Митов обаче подчерта – никой не иска война с Русия.

Външният министър беше категоричен, че темата за добив на шистов газ у нас не е била обсъждана на никоя от срещите на генералния секретар на САЩ Джон Кери.

„Гледаме си националния интерес – нито сме руски троянски кон, нито сме американски булдог, нито каквото и да било друго“, подчерта Даниел Митов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
9
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Ние не сме путинофили, ние сме АНТИГЛОБАЛИСТИ. Путин, Ердуган и всеки друг, който е срещу поредната ционистка измишльотина, е наш приятел!
51
9
 
0
 
! Отговори
до 69 преди 9 години
Значи аз ще се бия срещу теб. Няма да има пощада за такива предатели като морския.
50
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** да ви пушката и да бегате да се биете с Русия..
49
4
 
16
 
! Отговори
морски преди 9 години
Русия е Освободителката на България!Факт който САЩ се опитват да ни накарат да забравим.Но ние,българския народ,никога няма да направим това.И ако някой ден Америка ни въвлече във война с Русия,то аз знам на чия страна ще се бия.
48
10
 
2
 
! Отговори
до 63 преди 9 години
Че това е най-голямата мечта на ***, да нападне България и да направи един 100 км коридор по цялото ни черноморие. *** се е заел присърце със завета на цар Путька I, който е завещал на наследниците си да завземат проливите и след това крайната цел на руския империализъм Божи Гроб (Ерусалим). Който не вярва да прочете историците от края на 19 век.
47
6
 
1
 
! Отговори
до неутрал преди 9 години
Анкетата си е екстра! В България остават българи ,а фауната на Сибир и Невада се увеличава с нови влечуги.
46
0
 
7
 
! Отговори
истинския БГ преди 9 години
Предлагам на всички хранили се с фаст - фоод да си вземат еспумизана преди да сядат пред компа за да туират предварително натрупаното напрежение. Четете етикетите за Е-тата и ГМО продуктите.
45
3
 
16
 
! Отговори
Мракс преди 9 години
Старбъкс, как успя да го измислиш- Русия напада България? Русия ще опуха американските бази, ние друже на янките нищо не дължим, даже напротив! Да си събират багажа и кой от къде е!
44
11
 
3
 
! Отговори
до 53 преди 9 години
Бомбата я хвърли пропагандната руска телевизия, та се наложи от Германия да опровергават руската дезинформация.
43
2
 
10
 
! Отговори
русофил преди 9 години
53,Само дето има два проблема:1во. Русия не се продава!2ро. Лисабон около него не е в Германия и не подчинено на канцлер!
42
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като не искате Нато - ще робуватe на фашиста Путин и ислямиста кадиров !Не ви приляга да сте партньори, защото винаги сте били робове. Флирта на България с запада скоро ще свърши и тогава дупе да ви е яко
41
2
 
10
 
! Отговори
хуморист преди 9 години
Краварите счупиха *** - ТА тия гмо имитации на човеци са решили да правят МАВЗОЛЕЙ на онова, гълтащото банани, леко черното, започващо с "о", с презиме на въшлив пес!И питам аз *** що за идея им е хрумнала в пълните с хамбургери устища?
40
1
 
8
 
! Отговори
до 49 преди 9 години
Ама първо да ти.покажат от коя страна се държи пушката да не стане някой сакатлък.:))))
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 49 триполов *** ти на кожения шнур в гащите (гръклян ) ли му викаш,че ще го изтръгваш/////
38
3
 
1
 
! Отговори
неутрал преди 9 години
Анкетата май отива на зле!? Или пък е на добре!? Хах - сите 4 вече ! Браво.
37
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тази вечер на форума в давос ангера меркел хвърли бонба като заяви,че предлага на Путин свободна търговска зона от Лисабон до Владивисток,условието е да бъде постигнато мирно споразумение в Украйна. Меркел допълни,че преговори между ЕС и Евразийския съюз в тази насока са напъклно възможни....Май Европата без руския пазар и руските енергоносители не може да прокопса.
36
1
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Фюрера на НАТО СТОЛТЕНБЕРГЧО пак си пее ционистката пропаганда с медения си гласец! Няма ли най-накрая да го набучи някой топол там дето слънце не грее?
35
2
 
22
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Някой да му каже на Столтенберг, че ние народът на България не сме изразили съгласието си нито за ЕС, нито за Нато. Шепа продажни политици продадоха България, след като СССР се разпадна и Русия ни обърна гръб. За разлика от нас, хората в Крим и Нова Русия чрез референдум изразиха своята воля. За каква руска агресия говори този човек? А, фашагитеционисти да избиват руси като мухи и Русия да седи и да гледа, това Столтенберг, няма да го бъде!
34
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** ние с Русия няма да се бием , ако дойде заповед за война и мобилизация по-точно да се бием със *** и окупаторите. То така и така ще се мре ми поне да убием някой окупатор.
33
6
 
1
 
! Отговори
Анкета преди 9 години
Край на гласуването! Резултатът е повече от оптимистичен! Двама БЪЛГАРИ и по две влечуги в Сибир и пустинята Невада.