България каза последно сбогом на президента Желю Желев

Плевнелиев: До последно той водеше активно своя кръстоносен поход за истината
Обновена: 1 фев 2015 15:57 | 1 фев 2015 12:53,
201

Снимка: БТА

С военни почести гвардейци внесоха ковчега с тленните останки на президента Желю Желев в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Стотици се стекоха в Храм-паметника, за да отдадат последна почит на първия демократично избран държавен глава, съобщи БТА.

Още по темата
30 яну 2015 09:27
283
До последния си ден Желю Желев водеше активно своя кръстоносен поход за истината, каза президентът Росен Плевнелиев.

Всички ние като граждани, като общество, имаме какво да научим и да почерпим от примера на д-р Желю Желев, от неговата решителност и далновидност на истински държавник и обединител на нацията, посочи Плевнелиев.

Нека никога не забравяме неговото верую, че мнозинството от българския народ знае цената на демокрацията и винаги ще я защити, заяви държавният глава.

Нека докажем, че сме научили урока, на който той ни учеше - язвите на демокрацията могат да се лекуват само с повече демокрация, посочи още Плевнелиев.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че д-р Желев е не само първият демократично избран президент, но е и президентът, така както трябва да изглежда един издигнат от народа човек на този пост.

Петър Стоянов заяви, че д-р Желев е бил българският интелектуалец, вдъхнал кураж на некомунистическата част на обществото с книгата си "Фашизмът" - символична книга по думите на Стоянов. Д-р Желев остана завинаги в историята на България, отбеляза той.

Георги Първанов коментира, че сега липсва преди всичко чувството на държавност, чувството за перспектива на българската нация, което е имал като визия д-р Желев Желев. Сега се работи ден за ден, докато онези, които стартираха прехода и направиха конституцията, виждаха България в следващите десетилетия, отбеляза той.
 
Пред журналисти Симеон Сакскобургготски си спомни за д-р Желев и отбеляза диалогичността и търпението му. Беше толкова благ, толкова интелигентен човек, над дребнавостите, каза Сакскобургготски.

Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира, че Желю Желев е успял да се издигне до висотата да бъде президент на всички български граждани - един истински обединител на нацията. Затова, ако има български политик, за когото може да се каже, че символизира демокрацията, това е д-р Желев - един огромен ум и учител по политика, учител по решителност и толерантност едновременно, посочи Местан.

Сред присъстващите са и председателят на народното събрание Цецка Цачева, вицепрезидентът Маргарита Попова, кметът на София Йорданка Фандъкова, еврокомисар Кристалина Георгиева, министри от правителството, президентите на Албания - Буяр Нишани, на Косово - Атифете Яхяга и на Македония - Георге Иванов, както и председателстващият Предстедателството на Босна и Херцеговина - Младен Иванич, български евродепутати, дипломати, политици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
16
 
19
 
! Отговори
ази преди 9 години
Когато постигнем това, което Ж.Желев сам е постигнал, ще имаме основание за критика.Недораслите в образование, култура и политика нямат морално право да хулят.Поклон пред скромния ЧОВЕК Ж. Желев !!!
59
13
 
11
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
Поклон и почивай в мир приятелю на демокрацията.Благодарности за безкрьвното но много мьчителен преход , благодарности за истината която търсеше Желев е примера на мьдроста на бьлгарския селянин Желев беше трън за двете крайности
58
6
 
26
 
! Отговори
123 преди 9 години
Желев беше "хранениник" на Людмила Живкова, много автори искаха да имат неговата "дисидентска " съдба................СПОНЕТЕ СИ ЗА БАЙ ИЛИЯ МИНЕВ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Желев дето жена му "пресипваше" питиетиата на официален коктейл.........смях, пародия, цирк! Един удобен човек, за едно удобно врерме! А БАЙ ИЛИЯ МИНЕВ УМРЯ, КАТО КУЧЕ НА УЛИЦАТА! ПонякогАсе питам, дали Желев е знаел или познавал българския "Нелсън Мандела"- БАЙ ИЛИЯ МИНЕВ!?
57
9
 
17
 
! Отговори
камиончо преди 9 години
Последен валссбогом Желиньоще те псувам със кеф дорипрез дългата гладна Зима!
56
5
 
10
 
! Отговори
Мира Радева преди 9 години
Както знаете аз съм социолог-ресторантьор. Отбирам от политика. Лека да му е пръстта на д-р Желев. Остана ни другата радост - докторът на всички науки, известният полиглот инж. Бойко Борисов. Не унивайте, моля ви. Утре ще разберете , че животът продължава.
55
9
 
8
 
! Отговори
Дедо Васо преди 9 години
Леле колко негативна енергия се излива от някой коментари.Сигурен съм,че в живота си не сте направили нищо което да е дало положителен отзвук.Човек е починал ,живял е постигнал е не малко и грешил е . Народа е казал за ПОЧИНАЛ или Добро или НИЩО.А Вие плюете и после защо на мен се случи?
54
8
 
17
 
! Отговори
Да спрем ! преди 9 години
Думам да спрем да се лигавим. България не е загубила нищо със смъртта на Желю Желев. Огледайте се, поразмислете и ще разберете. България загуби от онези 2-3 милиона свои сънародници-гурбетчии, след като настъпи "демокрацията на" на желевци. Ето за това трябва да плачем, а не за някакъв ***. Не зная защо някои го наричат доктор, след като той до вчера не можа да подмени диалекта си с правилния български език. Това философ ли е ?
53
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Желев не ставаше за президент, но поне не беше крадец и мошеник, каквито са почти всички и в ляво и в дясно. Всъщност той беше направо като титан, поставен до двете днешни позорища в президенството и миннистерски съвет.
52
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз съм на 34 години и мисля, че този президент не направи нищо за България. БКП именно на него заръчаха да направи СДС. Не съм за приказката "За мъртвите или добро или нищо" , но за него е едно по-скоро нищо. Няма кво да се правим на....
51
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега след като конкурента Желев си отиде, Роската автоматично става най-жалкия президент в историята.
50
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Народе сега разбирам защо сме били робиииииииии очаквани още по лошо, този път ни купиха ТУрци Американци Европейци Евреи.. този път, Българчето с къс хляб ще гледа богатите чужденците за това че родителите му са виновни... вярно е плювай народе !
49
13
 
20
 
! Отговори
морски преди 9 години
С Желю Желев започна ограбването и унищожението на България!За националните предатели никаква почит!
48
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съгласен съм, че Желев никога не се облажи от властта, но именно през неговото управление България се превърна в разграден двор, в който всеки правеше каквото си иска, затова днес сме на това дередже. Просто не ставаше за президент и никой не го бръснеше за слива.
47
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"президентите на Албания - Буяр Нишани, на Косово - Атифете Яхяга и на Македония - Георге Иванов, както и председателстващият Предстедателството на Босна и Херцеговина - Младен Иванич"Само *** ли са дошли на погребението?
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ....48TERORISTA MOGE DA UBIE 5-10,NO TOZI ZAPOCNA UBIISTVOTO NA ZIAL EDIN NAROD DA MU E TEGKA PRASTA.
45
6
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Човекът си мислеше, че с демократични средства може да премахне властта и привилегиите на червената номенклатура.Не става.
44
3
 
13
 
! Отговори
Роки Маунтинс преди 9 години
Ако не беше Роската, който сам свали комунизма с протеста си 10-ти ноември, Желю никога нямаше да стане първия демократичен президент аххаха
43
14
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
Честен човек без да е откраднал ДОРИ стотинка, човек който 1/3 от заплата си по онова време даряваше на фондация СИРАК, човек който живее в панелка цял живот. Не ви ли е срам бе народе ! *** ако наистина го плюете нещастници, нека да ни поробят пак за това сме на това положение, господ се отказал от нас заради ей такива като вас ! Проклинам целия си народ да пукнем до един дано !
42
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не България, а шепа хора облажили се от прехода, дойдоха да изпратят човека, през управлението на който натрупаха цяло състояние.
41
3
 
2
 
! Отговори
..... преди 9 години
Какво ли се занимавам да ви обеснявам на вас пропадняци само това можете да псувате тук всички