Ще плащаме данъци за санираните с държавни пари блокове

Павлова: Държавата инвестира в удължаването на живота им
Обновена: 7 фев 2015 14:30 | 7 фев 2015 12:35, Миглена Иванова
187
Ще плащаме данъци за санираните с държавни пари блокове
Снимка: БТА

Собствениците на апартаменти в сгради, които ще се санират с държавни пари, няма да бъдат освобождавани от местни данъци и такси, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в предаването “Седмицата” по Дарик радио.

По думите на Павлова общинските съвети по места ще могат да решават дали да намалят данъците на обновените сгради, или не.

Още по темата
Павлова посочи, че държавата няма да инвестира в “опаковането на сгради” с топлоизолация, а в удължаването на техния живот. Тя обясни, че ако при конструктивното обследване се докаже, че има нужда от поправка на връзките между панелите и собсвениците не се съгласят да осигурят достъп до жилищата си, тези сгради ще отпадат от програмата, а собствениците ще платят за техническите паспорти.

Остъклените балкони биха могли да бъдат запазени, ако не нарушават конструкцията на сградата, допълни Павлова. Собствениците ще решават дали искат балконите им да са с остъкление, или не, след което проектантите ще търсят естетично решение за външния вид на сградата.

Лиляна Павлова отново подчерта, че с парите от новата програма за саниране няма да се финансират вътрешни ремонти. Подмяна на асансьори също няма да е допустима по програмата, но ще се финансира подмяна на осветлението на асансьорите и други мерки, които да подобрят енергийната им ефективност.

Министърът посочи, че се обмисля поетапното субсидиране и на еднофамилните жилищни сгради, за да се елиминира използването на твърдо гориво за отопление. Така страната ни ще изпълни и европейските норми за изпусканите в атмосферата прахови частици.

Павлова припомни, че от следващата година ще се даде възможност за подобряване на енергийната ефективност и на по-малки блокове, както и на тухлени сгради.

Според регионалния министър при цялостно саниране на блоковете сметките за осветление и отопление на обитателите им намаляват драстично. В някои от обновените по демонстрационния проект на ПРООН 55 сгради намалението на разходите достига дори до 70%, посочи тя.

Още икономически и политически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Одеве по ТВ казаха,че данъка на санираните ще е по-висок заради подобрението!
100
3
 
8
 
! Отговори
строителен преди 9 години
При по-старите първите панели няма никакъв смисъл дето са с мазилката с примес от слюда. По новите шарени блокове панелни дето са като сглобени от деца с конструктор найстина издишат по фугите малко. При пакетоповдигащите също няма смисъл те са 20-30санта бетон с фибри какво ще му помогне 2-3ст фибран. Нищо!
99
0
 
20
 
! Отговори
Хм преди 9 години
Безплатно е само сиренето в капана на мишката. думи на желязната лейди Маргарет Тачър
98
4
 
15
 
! Отговори
съветник преди 9 години
За тия пари тва няма да е саниране, а няква ***! Безплатното и евтиното излиза солено обикновенно. Най-добре на събранието се разберете,съберете пари и си го направете както искате! Без да се занимавате с глупости! Има много такива блокове направени цели!
97
1
 
27
 
! Отговори
FBI преди 9 години
ДАНС да провери Дипломата на Лиляна дали не е Фалшива като на Калина от Берлински Университет
96
0
 
8
 
! Отговори
фен на бсп преди 9 години
Нашата партия пък може с европрограма да сменя на собствениците на колите на по 20 години с нови модерни автомобили за да подобрим комфорта на пътуване,да намалим разхода за гориво на хората и да управим екологията и да се почувстваме по-европеийци! Вервайте ни! ;)МОЖЕ ДА ЗВУЧИ АБСУРДНО, НО ТОВА С ПАНЕЛКИТЕ НЕ Е ЛИ!?
95
1
 
17
 
! Отговори
sallaadin преди 9 години
ЛИЛЕНЦЕ тъй кат та гледам, санирай се мило с тва фитнеса, каланетиката, липосукцията, верно че са за хора, *** и ти опитай мило, ти мило имаш въпйюща нужда от саниране, *** само дет не си са разтекла, таз масчица, тез килца дет си ги наляла, още от миналия ти мандат кат министерша, явно имат нужда от поддържане, *** така мило ша протичеш, ша окапеш Боко, ша срутиш някоя магистрала, у метрото ша влезеш и не мож излезе.
94
2
 
9
 
! Отговори
пишман кандидат преди 9 години
Ами тези на горния етаж им капе и подеха инициатива за саниране.Останалите, кой от алчност, кой от неудобство приеха, събрахме пари за експерт по подготовка на документите и една лелка очаква горката тези дни да се започва. На въпроса за какъв срок се създава сдружението, не отговориха категорично. След това разбрах, че е до изтичане на гаранцията, която може да е години.Дотогава си в някаква кошмарна зависимост.
93
2
 
17
 
! Отговори
фен на бсп преди 9 години
Съседите Турция прави 4 централи АЕЦ и взе газовия поток. Ние сме къде напред ще лепаме панелки с велпапе и стиропор,браво! За кво ти е тая изолация като няма скво да се топлиш!?
92
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хахаха, нали щяхме като си сложим топломери на радиаторите да си плащаме само нашето, нали щяхме като си сменим нажежаемите крушки да намалим тока си, нали щяхме като си сменим ел.уредите с А++ да плащаме малки сметки ......... Единственото което получаваме са измами и лъжи. Трябва вече да си супер глупав за да им се вържеш. Никой за 25 г. не направи нищо добро за хората. Погледнете ги те как живеят, къде работят и в какво се возят и погледнете себе си и хората около вас. Това са крадци.
91
2
 
15
 
! Отговори
младен преди 9 години
Много хубаво не е на хубаво. Има нещо гноло в цялата работа,. Сигурен съм!!!Има някаква далавера за управляващите и определени кръгове ама още не ми е ясна каква е!!!
90
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хейтъри,хейтъри червени, поне за това нещо недейте така да плюете бе злобни човечета, поне това е добре за панелните собственици, добре е за икономиката че ще се създаде някое работно място, как може дори и за такива неща да сте такива българомразци, искаме ми се да видя един от тези под мен на живо...Кой знае е какво е нищожество.
89
1
 
17
 
! Отговори
патриот преди 9 години
Санираите ,че като дойдат *** ще искат да им е по-топло и лъскаво! ;)
88
3
 
19
 
! Отговори
булгар-булгар преди 9 години
Бай *** много обича като му кажеш БЕЗПЛАТНО(FREE)! Кажеш ли му ключовата дума той е вече твой! Безплатно обаче със заем през банка, дето банката ще го отпусне и ще се води на сдружението пък то ще е с капитал жилището на всеки ***! Ся тя държавата и ЕС уж ще дават ,ама то обещанието не е точно като даването. Ми ако се обърка нещо тя банката няма си търси парите от ЕС а от сдружението. Какво са писали как ще се ликвидира сдружението!? Ми по търговския закон! Ах ми той *** не го е чел...
87
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хорааааа, не се хващайте на поредната въдица.
86
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стават смешни. Какви 70% процента загуби ще се спестят. Има ли представа тази квачка какви глупости дрънка. Неграмотници управляват страната ни.
85
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един милиярд от българският бюджет са саниране . Затова ли отдавна някои искаха актулизация на бюджета и взеха заеми за 8 милиярда. Кой ще плаща във всеки случай не които е поръчал , а всички ние и идните поколения. По добре с тази милиярд да бяхте увеличили заплати и пенсии, дайте на болници и училища. Но всичко е пред изборно и след това ще има яко плащане!
84
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едно питане само. Защо страната ни тегли едни милиарди заеми. Защо после "добрата и убава държава" изведнъж й се намира един милиард (иначе теглими заеми, че много сме го закъсали) който видиш ли, безвъзмездно се дава на няма и 10% от населението. Какви са тия гербаджийски филми? Кой некадърник измисли тази нова безумна схема за грабене? Бива ли да сте хем ***, хем ***, хем толкоз крадливи? Продажни дупедавци! не ви ли е срам от родителите ви? Кой ви е отгледал такива?
83
0
 
25
 
! Отговори
лош пророк преди 9 години
Това много напомня на тогава когато вкарваха селяните в едни сдружения с животните и земите им да им ги вземат, който не влизаше доброволно го правеше доброзорно в (ТКЗС).После ги пратиха в града в тези панелки и ги направиха работници. Сега като няма животни ,ще им направят сдружение дето да влязат с панелките си. Таз година ще посрещнат майстори,догодина съдия изпълнители и сдружението бързо ще стане сдружение на бездомници!
82
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе хубаво се пените,но живеете в тяхната държава. И квото са решили,това ще направят.