Ще плащаме данъци за санираните с държавни пари блокове

Павлова: Държавата инвестира в удължаването на живота им
Обновена: 7 фев 2015 14:30 | 7 фев 2015 12:35, Миглена Иванова
187
Ще плащаме данъци за санираните с държавни пари блокове
Снимка: БТА

Собствениците на апартаменти в сгради, които ще се санират с държавни пари, няма да бъдат освобождавани от местни данъци и такси, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в предаването “Седмицата” по Дарик радио.

По думите на Павлова общинските съвети по места ще могат да решават дали да намалят данъците на обновените сгради, или не.

Още по темата
Павлова посочи, че държавата няма да инвестира в “опаковането на сгради” с топлоизолация, а в удължаването на техния живот. Тя обясни, че ако при конструктивното обследване се докаже, че има нужда от поправка на връзките между панелите и собсвениците не се съгласят да осигурят достъп до жилищата си, тези сгради ще отпадат от програмата, а собствениците ще платят за техническите паспорти.

Остъклените балкони биха могли да бъдат запазени, ако не нарушават конструкцията на сградата, допълни Павлова. Собствениците ще решават дали искат балконите им да са с остъкление, или не, след което проектантите ще търсят естетично решение за външния вид на сградата.

Лиляна Павлова отново подчерта, че с парите от новата програма за саниране няма да се финансират вътрешни ремонти. Подмяна на асансьори също няма да е допустима по програмата, но ще се финансира подмяна на осветлението на асансьорите и други мерки, които да подобрят енергийната им ефективност.

Министърът посочи, че се обмисля поетапното субсидиране и на еднофамилните жилищни сгради, за да се елиминира използването на твърдо гориво за отопление. Така страната ни ще изпълни и европейските норми за изпусканите в атмосферата прахови частици.

Павлова припомни, че от следващата година ще се даде възможност за подобряване на енергийната ефективност и на по-малки блокове, както и на тухлени сгради.

Според регионалния министър при цялостно саниране на блоковете сметките за осветление и отопление на обитателите им намаляват драстично. В някои от обновените по демонстрационния проект на ПРООН 55 сгради намалението на разходите достига дори до 70%, посочи тя.

Още икономически и политически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
9
 
! Отговори
Читател РБ-благоевгр преди 9 години
Как ще плащам бе !?И за това ,че си платих членска карта , а някои ,кранти си печат , *** на Бяло море с данъци на данъкоплатеца!?От вторични суровини предадени книги
60
0
 
26
 
! Отговори
Иднудвяну преди 9 години
Страшното е, че Държавата упражнява насилие върху собствения ти имот чрез налагане на солени глоби. Излиза, че собственикът е държавата в лицето на общините. На практика, това е изнудване за пари, работа по мутренски. Второ, за вложените пари за саниране щесе плаща, даром няма, както мъчат да ни убедят. Варненския кмет изисква Техническите паспорти тази година, а срокът е до края на 2016 год. Или плащаш технически паспорт ( може и с глоба) или санираш. С една дума - с читал на врата.
59
0
 
7
 
! Отговори
До 77 преди 9 години
А пък аз се сещам за ноя виц за *** минаващ покрай един обект, откъдето бачкаторите почнали да го подкачат. Накрая нервите му не издържали и той също взел да ги благославял на "кофражисти", "арматуристи", "простаци" и т.н., докато някой не му подсвирнал и закачливо се обърнал към него с: "Ей, гей". Тогава и наш'то момче не му останало длъжно и го уважило с: "О, архитект!"
58
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ахахах, значи хем без данъчни облекчения, хем след т.нар. "саниране" с по-висока данъчна оценка - зер "облагороден" е панелния коптор!Да им е честито на вЕрващите, това си е измама от типа на телефонните, ама организирана на държавно ниво!
57
0
 
23
 
! Отговори
Трудовакъ преди 9 години
Собствениците на панелки ги съветвам да се допитат до квалифицирани и независими специалисти колко ще им струва подготовката, предхождаща лепенето на стиропор, която описах по - долу и която като обем и цени не се включва в т.н. програма за саниране, която е половинчата, а в този си вид, като смятат да стане - опасна. Едва след като се убедят че същинските мероприятия са им по джоба - може да кандидатстват за облепване със стиропор. Другото означава да участват в приказка с неизвестен край...
56
1
 
31
 
! Отговори
359 преди 9 години
Комшията над мен си санира външно апартамента преди две години.Всеки ден говорим с него и споделя,че не отчита никаква икономия на електроенергия и плаща дори повече от мен въпреки,че моят апартамент не е саниран.Да не говорим,че от хубавия вид на санировката му не е останало почти нищо-избеляла боя и мръсни пътеки от дъждовната вода текла по стената а стиропора на една от стените му е започнал да се рони... На управляващите едно голямо БЛАГОДАРЯ за добрата,но скъпа и неефективна идея!!!
55
0
 
11
 
! Отговори
sparky преди 9 години
До Трудовакъ Много точно.Преди години го гледах по dw а това което ще правят тук няма нищо общо.
54
0
 
35
 
! Отговори
до г-жата министър преди 9 години
Госпожо министър, първи въпрос: защо вие се занимавате с тази измама? Няма ли си министърка на енергетиката? Тя *** и лъже непрекъснато, но все пак е в нейния ресор, ако ще става дума за енергийна ефективност?Втори въпрос. Г-жо Министър, как станахте толкова дебела? От какво? Народа душа под наем носи, а вие тлъстеете и сте станала на *** дебела? От какво така се угоихте, моля?Трети въпрос Защо не теглите заем за къщи на пострадалите от наводнения и урагани, а за доразрушаване на панелки?
53
0
 
38
 
! Отговори
Трудовакъ преди 9 години
Плевнелиев и Павлова да разкажат подробно как санирането стана в бившата ГДР. Преди да се лепи стиропор, се извърши мащабен, фундаментален ремонт на панелките - електро, ВИК, смяна и укрепване на металните връзки. Конструкторите предписаха мерки за отстраняване на влагата в панелите. Едва след това, след години се извърши последния етап - полагане на външен изолиращ слой, който е индивидуален - според изработката на панелките. Това което са замислили е лудост-изгребват вода с кофи от "Титаник".
52
0
 
38
 
! Отговори
Трудовакъ преди 9 години
Лудите на стадиона. Преди да лепите стиропор, трябва да укрепите самите панели, металните връзки между тях. Трябва да изчезнат големите фуги между панелите. Самите панели са мокри от десетилетната влага, а саниране става само върху сухи стени. Влагата няма да може да излезе от жилищата, а панелките са предвидени за редовно вентилиране. Много трябва да се извърши, преди да се лепи стиропор. Това е накрая, но така е по-лесно да се краде. Влагата ще улесни корозията и панелите просто ще се сринат.
51
0
 
29
 
! Отговори
ВАНГА преди 9 години
Г-ЖО ПАВЛОВА АКО СЛЕД НЯКОЛКО ДНИ ВИ ПОПИТАМЕ ДА РАЗЯСНИТЕ ТОВА КОЕТО СТЕ НАПИСАЛИ БЕЗ ДА ГО ЧЕТЕТЕ ДАЛИ ЩЕ КАЖЕТЕ СЪЩОТО???????? КАТО ГО ГОВОРИТЕ САМА НЕ СИ ВЯРВАТЕ В ТОВА КОЕТО КАЗВАТЕ ГЛУПОСТ СЛЕД ГЛУПОСТ Я ВЗЕМЕТЕ ЧЕ РАЗУЧЕТЕ НЕЩАТА И ТОГАВА КАЖЕТЕ ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ТОВА НАПИСАНОТО ПО ГОРЕ - ВИЕ ДА НЕ СИ МИСЛИТЕ ЧЕ ХОРАТА ЖИВЕЯТ КАТО ВАС В ГОЛЕМИ КЪЩИ ЯВНО НЯМАТЕ НИКАКВА ПРЕСТАВА КЪДЕ И КАК ЖИВЕЕ 90% ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД
50
0
 
27
 
! Отговори
Parcuc преди 9 години
Два бързи примера от моя блок 1. Има ипотекирани апартаменти, т.е собственост на различни банки. Да не би банките ще ми разпишат декларация за сдружението ?? Ще осигурят ли после достъп ? Съмняваме..2. Има апартаменти с неизяснена собственост - роднините се съдят и не се знае знае ли се И как да Ви стартираме измамната процедура ???
49
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Алооо министърката, като гледам бая си загладила косъма, кога управлението ви ще ни вдигне стандарта на живот? Така сами ще си оправим жилищата без да насочвате милиарди към някого!
48
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Понеже съм АРХИТЕКТ мога да ви кажа едно !Колко години живот имат металните тръби за вода ,парно,пвц обратни максимум 40-50 години .Панелките като се санират се увеличва конденза в зградата и всичко метално ръждясва с поголяма скорост то ест заварките на панелите се распадат по бърже.Единствено има полза от смяна на дограмата с минимум 5 камерна иначе си е ОБИР ГОЛЯМ !!!
47
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А до кога в общината ще плащаме високи данъци за свястна дограма и саниране все едно, че е някакъв лукс?Вместо да е точно обратното?Или пак с двойния аршин?
46
0
 
20
 
! Отговори
Той е преди 9 години
собсвениците не се съгласят да осигурят достъп до жилищата си, тези сгради ще отпадат от програмата, а собствениците ще платят за техническите паспорти. Първо с правописна грешка, второ - как да осигуря достъп, ако по цял ден съм на работа, и в къщи няма никой? Ключове ли да им оставя? И веднага с контрата - ще плащат паспортите...А разбира се, ще им се правят въртели с тия паспорти,щото не е дал да се санира!Защо държавата не е издала паспорти при продажбата на тия жилища,кой е виновен?
45
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая овца продължава да блеееещи глупости. Първо повечето панелки вече са със сменени тръби за вода и канализация. От няколко години разни фирми обикалят и се рекламират за тази работа. Това е свършено. Второ: как ще направят заключение за ремонт на сградата и за нейната пригодност, ако не бъдат доопуснати в жилищата? Последното нещо, за което трябва да мислят е външна топлоизолация. Но за такива "експерти" като Павлова и Добрев, както и ***, всичко се изчерпва с дограма и стиропор...
44
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
E, много ме кефят коментарите. От 70 човека не само че всички са против, но някои са готови и да се бият, но да не допуснат вмешателство в НЕПРИКОСНОВЕНАТА си частна собственост. Не сме овце, само така!
43
1
 
2
 
! Отговори
До 59 преди 9 години
1-во не съм писал или казал, че съм използвал стиропор. Можех да направя дишаща окачена фасада, но не си заслужава за панелка. А и е свързано с редица ядове и процедури, като промяна на фасада, съгласие на съседи...Неремонтираните с месеци/години течове, било от покрива или съседи, многократно надвишават и са по-вредни от "парниковия ефект" на стиропора. Да не говорим, че вече има стиропор и стиропор. Масовите 5-те см изолация са крайно недостатъчни. А връзките грундирах, защото ги бях отворил
42
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Увеличете ЗАПЛАТИТЕ и не отчитайте дейност с ГЛУПОСТИ дето не разбирате !!!Нека всеки сам прецени дали си струва да САНИРА или да си продаде панелката и дазамине в ЧУЖБИНА далеч от тея *** !!!*** на управляват избрани от други *** ...Вашта мамка !!!