Гражданските патрули набират скорост, но законът ги спира

Димитър Стоянов: Животът изпревари законодателството
Обновена: 9 фев 2015 10:04 | 9 фев 2015 10:04,
34
Гражданските патрули набират скорост, но законът ги спира
Снимка: архив Булфото

Все повече българи се самоорганизират в граждански патрули, за да се борят с престъпността. Дейността им обаче не е регламентирана правно и това може да се превърне в проблем за тези, които участват в тях. Това стана ясно от думите на националиста и бивш евродепутат Димитър Стоянов и юриста Ивета Анадолска пред Нова „телевизия“.

Още по темата

Повод за коментара им стана клип, излъчен преди седмица, за група младежи от столичния квартал „Лагера“, които са се самоорганизирали срещу кражбите в блока. На видеото се вижда как те залавят друг младеж във входа и пребъркват раницата му, в която очевидно има инструменти за разбиване на врати.

„Тази дейност очевидно набира сила, на много места има хора, които се самоорганизират, в по-малките населени места също“, каза  Стоянов. Големият проблем според него е липсата на законодателни текстове, които да регламентират функциите им.  „Животът е изпреварил тотално законодателството“, убеден е Стоянов. Той призова да се приемат регламенти за начина на формиране на патрулите, изискване те да имат добър контакт с полицията, а МВР да обучава хората в тях.

Юристът Ивета Анадолска предупреди хората, които се самоорганизират, че законът може да се обърне срещу тях. „Граждански арест може да се направи, когато има извършено престъпление“, обясни тя. Експертът допълни и че заподозреният може да бъде ударен само ако окаже съпротива. Вредите, които му бъдат нанесени, пък трябва да са съизмерими на причиненото.

Анадолска предупреди и че само подозрението, че даден човек ще извърши нещо, не е престъпление. Затова според нея хората, организирали се в граждански патрули, трябва да внимават, за да не попаднат под ударите на закона самите те.

„Проблемът с така наречения граждански арест е резултат на безизходицата, в която са хората. Като човек и гражданин ги разбирам, но като юрист бих ги посъветвала да внимават изключително много да не влязат в челен сблъсък със закона“, каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
7
 
! Отговори
потерпевш преди 9 години
Законът защитава престъпниците. Следователно не важи за честните хора. В сила влиза законът на тоягата.
21
1
 
4
 
! Отговори
до 25 преди 9 години
Аз съм ЗА.
20
1
 
5
 
! Отговори
до 24 Случаен преди 9 години
При нас, дето сме 14 апартамента се циганят за 3 лева за асансьор, пък ти искаш 5 лева за портиер! Как да стане, оптивал съм да обеснявам, ама на дирек колкото и да му говориш то не разбира или отказва категорично.
19
2
 
5
 
! Отговори
Случаен преди 9 години
Всеки вход с портиер. Има толкова безработни, бивши военни, бивши полицаи и много други здрави мъже, които са безработни. Да бъде регламентирано и да са във връзка с полицията. Държавата ще дава една част от заплатата и живущите ще дават по някакава сума. И така ето работни места и спасение от крадците. Иначе няма управия. Всеки би отделил 5 лв. но да е защитен от ограбване, изнасилване и убийство. Иначе няма оправия в тази държава.
18
3
 
3
 
! Отговори
до 20 преди 9 години
Пишеш,ама пак не си разбрал-***. Полицаите никога не са били 60 000.Това е бройка на СЛУЖИТЕЛИ в МВР, а не ПОЛИЦАИ - има голяма разлика .......К ъм настоящия момент бройката е около 47 000 по щат Служители , а тези с ПОЛИЦЕЙСКИ функции са около 25-26 000 , а униформените са около 17-18 000 - ха сега разбирачите да направят сметка на кое място сме в Европа по брой на полицай.....Все едно в Парламента работят 500 човека и да твърдиш, че всички са депутати.....
17
1
 
22
 
! Отговори
койчо преди 9 години
До ШопТи ми влез без покана във заключения вход и носи инструменти за разбиване на врати пък после се чуди защо ти е пукната главата и са ти счупени ръчичките. При нас стъпалата са много хлъзгави!!!
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички милиционери да бъдат уволнени и МВР да се закрие!Народа да се самоорганизира и за всеки заловен разбойник парична награда.
15
3
 
17
 
! Отговори
хх преди 9 години
Хубава работа, за какво храним 60 000 полицаи ?
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За последно, граждански арест правих на 17 годишна възраст - откраднат телефон. Съдебната система се обърна срещу мен с глоба многократно по-висока от стойноста на "спасения" телефон. От тогава граждански арести не правя - виждам, хващам, погром и бой и си отивам, преди да дойде полиция!
13
3
 
5
 
! Отговори
1chovek преди 9 години
Много важно е да има законодателство за гражданските патрули. Без такова - самото патрулиране може да се превърне в престъпление и инструмент за натиск над обикновени хора. Представете си напр. престъпници, които се правят на "патрул"?Затова в САЩ - списък с имената и дежурствата на патрулиращите, и в кой район са - ги има местната полиция, както и радиостанции за директна връзка. Не могат да задържат, а само да викат полицията и да пречат за явно извършване на престъпление.Трябва регламент.
12
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
когато в една държава нищо не се прави,гражданите сами започват да се справят.скоро ще се справят и със законодателите.
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Решението е:Уволнение на всичката крадлива, в комбина с престъпниците милиционерска изм...!Прово за притежаване на оръжие за лична самоотбрана.Бързо/ като в САЩ/ съдебно производство.Корумпираните магистрати- при престъпниците в затвора.
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И тия стотици хиляди милиционери трябва да бъдат уволнени, няма да си драпат по цял ден оная работа....
9
1
 
27
 
! Отговори
ДС преди 9 години
Да направят законно защитата на жилището с оръжие.
8
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То друго не ни остана - особено в малките населени места. *** престъпност там е ужасяваща. Но я се опитайте да кажете нещо да това пред ДПС-то.Веднага ще се развикат, че ги дискриминираме.
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а какво прави нашата многочислена милиция - издува коремите, е в крайна сметка могат да затворят организиралите се. все пак е незаконно. *** ***
6
3
 
26
 
! Отговори
Кратун преди 9 години
Променете закона. И да не се получи после така, че патрулите са от доброволци, които си рискуват главите безплатно, а дебелите *** са дигнали краката на бюрото, в районното, топлят си *** на духалката и получават заплата. Предлагам всички доброволни патрули да бъдат оборудвани от бюджета на МВР с палки и травматично оръжие - електрошок или пистолет с гумени куршуми (напр. като френския GC27)
5
9
 
6
 
! Отговори
трътльо преди 9 години
Тоа пъ ЗАПЪРТЪК.
4
4
 
37
 
! Отговори
?? преди 9 години
За НАТОвските войски променихте законите за 5 минути !Даже стои на Конституцията !!А сигурността на домовете ни , не влиза в закона ??
3
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този на снимката не можа да вземе изпита за адвокати дори когато беше във властта.Юридически компетентен е колкото масовият българин.Успех на бабаитите!