Държавата е безсилна да се справи с психично болните

От 2001 г. се прави опит за програма за тях, призна психиатър
13
Държавата е безсилна да се справи с психично болните
Снимка: Reuters, архив

Държавата е безсилна да се справи с проблема с психично болните и от 2001 г. има опити да се въведе национална програма за психично здраве, която да постави основите на реформата в тази област, но до този момент е направено твърде малко. Това коментира психиатърът доц. Христо Хинков, директор на Националния център за обществено здраве по bTV, след като само за няколко седмица имаше два случая на опасни действия от страна на освидетелствани като  психично болни в София. При първия случай мъж се барикадира в къщата си и дори се стигна до пострадали полицай, а при втория млад мъж хвърляше столове от балкона на апартамента, в който живее.

Още по темата
Според доц. Хинков напоследък има опити да се имитира това, което се прави в западни страни чрез въвеждането на тези хора в обществото.

Оказва се обаче, че много често хора с психични проблеми стават жертви на имотни измами.

В репортаж bTV разказа такъв случай на мъж с психично заболяване, който е загубил близките си, а преди три месеца е останал на улицата.

Съседка е видяла как двама души го вкарват в кола. Цяла седмица мъжът не се прибира в блока,а когато се връща, вече не е собственик и не може да влезе в апартамента си. Оттогава живее на стълбището.

Съседите от входа разказват, че от началото на годината в апартамента са идвали няколко мъже. Последното, което са чули, са заплахи към Владимир, че ако продължава да живее на стълбището, ще се случи нещо страшно. Тогава мъжът напуска входа.

По думите на хората от входа жилището най-вероятно се препродава за трети път.

Владимир се намира в кризисен център, в който е намерил временно спасение през студените дни.

Психологът му Диана Йовчева казва, че случаят му не е първият в нейната практика.

„За съжаление, тази порочна практика е твърде масовизирана. Той е получил няколко почерпки и 10 лева. Това имам като информация лично от него”, казва тя.

Според закона, ако психично болният няма роднини, след като бъде освидетелстван от ТЕЛК, документите му трябва да бъдат изпратени до прокуратурата. Оттам трябва да назначат служебни попечители, които да се грижат за имуществото му. Това обаче не е случило с Владимир, както и с много други в неговото положение.

„Мафията си върши своята работа. Болните са беззащитни и стават жертви, като нямат близки“, коментира и доц. Хинков, който призна, че също знае за много такива случаи. 

Според него нормативната уредба дава достатъчно възможности на социалното министерство да съдейства, но истината е, че ако мъжът не си намери сам защитено жилище и не бъде социализиран, ще си отиде на улулицата и никой няма да носи отговорност за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Непознат преди 9 години
Естествено, че ще е безсилна с всичко друго се занимават, но не и болните проблеми на обществото.На изборите се чува "ША ОПРАВИМ".
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ****ти гледам е управяш
7
0
 
3
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Държавата съвсем не е безсилна - когато трябва да действа против обществото се вижда много ясно, че всъщност дори е доста стегната, стига да има политическа воля за действия.Просто продажниците нямат изгода да имаме силна държава и на практика ние ги избираме да работят ЗА, а те дефакто работят ПРОТИВ държавата и цялото общество.Това е проблема.А самата държава, като възможности, структури и тн. изобщо не е толкова слаба, както пропагандират с цел хората да се отчаят и примирят.
6
0
 
2
 
! Отговори
RAMBO преди 9 години
най голям процент психично болни има сред полицаите пожарникарите и воените.не случаино през последните години полицаи воени и пожарникари избиват семеиствата си с боините оръжия който имат законно.те избиват майките си жените си децата си и никой нищто не прави дори медиите телевизията и радиото не ги коментират а замазват случаите.при4зовавам правителството на всеки 6 хмесеца полицаите пожарникарите и воените да се явяват на психотест и ако не пго издържат да ги уволняват чакам този закон.....
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На всекиго може да се случи такьв в семейството,и тогава за околните и тези които са принудени да живеят с него под един покрив,настьпва някакьв ад... Затова дьржавата трьбва решително и Веднага да вземе мерки-чрез принудително лечение,последващо от постоянен надзор!На практика тези хора си остават болни за цял живот...
4
0
 
10
 
! Отговори
Развеселена преди 9 години
То пък с кого ли се е справила?Не е държава това, а разграден двор.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Освидетелстват се от ТЕЛК другия път - пращат ги със съд по Закона за здравето на задължително 6 - месечно лечение в специализирано психиатрично лечебно заведение : ДПБ ( държавна психиатрична болница ) - гр. Раднево. И после вместо да го изпишат направо с ТЕЛК от Раднево както е закона, те го оставят сам са си търси специализирания психичен ТЕЛК в Бургас. И където като се яви получава 0 ( нула ) % увреждания ! С диагноза параноидна шизофрения и на поддържаща терапия !!! Този Хинко е лъжец.
2
0
 
4
 
! Отговори
psiho преди 9 години
to durjava kaji re4i we4e niama , ostana samo teritoriata....
1
1
 
14
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Държавата е безсилна и не желае да се справи с каквото и да било. Политиците ни мислят само за собственото си благо!