Родители на ученици от Класическата гимназия са готови за протест

Те са против връщането на НГДЕК в "Модерно предградие"
25 фев 2015 17:03, Анисия Иванова
7
Родители на ученици от Класическата гимназия са готови за протест
Пресконференцията на настоятелството на родители на ученици от НГДЕК. Снимка: БТА

Родители на ученици в Класическата гимназия са готови на гражданско неподчинение, включително да правят жива верига, за да не допуснат връщането на училището в сградата в кв. "Модерно предградие", ремонтирана с европейски средства.

Те смятат за подходяща сградата на бившето 13-о основно училище на ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 63, до Женския пазар, където е гимназията сега.

Още по темата
На пресконференция днес родителите и членовете на училищното настоятелство поискаха министърът на културата Вежди Рашидов да отмени заповедта си за преместването на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин-Кирил Философ" (НГДЕК) на ул. "Баба" 16.

Те се заканиха, че ще сезират европейските институции за проблема. Сградите с азбест в ЕС подлежат на премахване според решение на ЕК, посочи Ирина Репуц - председател на училищното настоятелство. Днес по случая от Министерството на културата заявиха, че няма следи от азбест в сградата на ул. "Баба" 16, където поетапно трябва да бъде преместен учебният процес.

Репуц обаче изрази общото недоверие на родители и учители към експертизата на министерството. Тя обясни, че са премахнати пет стени, а заключението е, че цялото училище е обезопасено.

Педагозите и родителите не са съгласни и с мястото на гимназията, което е неподходящо за такъв тип училище. Накърнява се престижът му, нарушава се връзката със СУ, по чиято идея е създадено и под чието ръководство се развива през годините, твърдят те.

Те са несъгласни и с преместването в средата на срока, с което се нарушава учебният процес.

Над 120 души са се подписали под отворено писмо, в което са изложени възраженията и аргументите против преместването. То е адресирано до премиера, министри, столичния кмет, партиите от управляващата коалиция, представителството на ЕК в България, ръководството на СУ и БАН, каза Ирина Репуц, цитирана от БТА. Родителите настояват за лични срещи с всеки от адресатите на писмото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: протестНГДЕКродители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това "РЕПУЦ" звучи като възстановяване на обстрел, така че ВНИМАВАЙТЕ!!!
4
5
 
3
 
! Отговори
Х преди 9 години
Репуц ще казва кеде какво да става в България-поне да беше Репуцова.
3
6
 
12
 
! Отговори
Родител преди 9 години
А защо никой не отразява исканията на основната група родители - училището да се върне в ремонтираната сграда?В съборетината на Женския пазар е невъзможно да се провеждат нормални учебни занятия, а аргументът за близостта на СУ е "въздух под налягане".Азбест има само в манипулативните изказвания на госпожа Репуц. Явно е, че някой вече си е харесал изцяло модернизираната с европейски средства сграда.Бившето и най-вече настоящото ръководство се постараха да сринат авторитета на училището.
2
7
 
23
 
! Отговори
Папура преди 9 години
В центъра няма място за всички кукувици. А и сградата на НГДЕК открай време се намира в Модерно предградие и доста випуски са завършили там, без местоположението да им е повлияло на интелектуалния потенциал.
1
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе защо не го пратите това училище някъде към Трън? Немогливци скапани! Едно читаво училище има в България, което подготвя мислещи и знаещи хора и се чудят как да го смачкат.