Режат НГДЕК: Вазов и Яворов не са учили в центъра на София!

Рашидов: Това не е задължително за качествено образование
Обновена: 10 мар 2015 18:33 | 10 мар 2015 18:29, Веселина Йорданова
58
Режат НГДЕК: Вазов и Яворов не са учили в центъра на София!
Вежди Рашидов. Снимка: архив, БулФото

Ако зависи само от мен, всички училища у нас щяха да са в идеалния център на София, защо не даже и на самия площад "Св. Александър Невски", но по обективни причини това просто няма как да стане, поне на този етап това е невъзможно.

Това каза министърът на културата Вежди Рашидов по време на разговора с ръководството на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" и в присъствието на група преподаватели от НГДЕК, който се проведе в Министерството на културата. Коментарът на министъра идва след родителско недоволство, че училището няма да остане в центъра.

Още по темата
От съобщението на ведомството става ясно, че продължава диалогът за възстановяване на нормалния учебен процес в обновената сграда на Класическата гимназия на ул. „Баба” № 16 в "Модерно предградие", като същевременно са направени стъпки сградата на 13-то училище на ул. „Св. Св. Кирил и Методий" да се запази като филиал на НГДЕК.

В сградата на 13-то училище на ул. „Св. Св. Кирил и Методий" ще се провеждат занимания на ученици от горните класове на Класическата гимназия, именно там ще учат децата и когато започне прием от 5-ти клас в училището, уточняват от Министерството на културата.

Сградата на 13-то училище на ул. „Св. Св. Кирил и Методий", която ще е филиал на НГДЕК, предстои да бъде и ремонтирана, ще търсим и европейско финансиране за нейното обновяваване, тъй като всички сме единодушни, че децата ни трябва да учат в едни нормални, добри условия, отговарящи на всички изисквания и норми, отбеляза министърът по време на срещата.

По думите му именити български писатели, художници, артисти, интелектуалци и общественици са завършили средното си образование извън столицата ни, в това число и в не толкова големи градове, но това съвсем не им е попречило да направят име, да постигнат впечатляващи професионални успехи в своята област.

"Съвсем не е задължително да учиш в училище в абсолютния център на столицата, за да получиш качествено, добро образование, което ще те подготви на необходимото ниво за предизвикателствата на живота, самото място на училището далеч не е най-важното и същественото, училището го правят всъщност най-вече неговите преподаватели и ученици – те формират неговия дух", подчерта още Вежди Рашидов.

Пресцентърът на Министерството на културата припомня, че и големи български писатели от ранга на Емилиян Станев, Йордан Радичков, Ивайло Петров и Николай Хайтов, както и обичани наши поети като Дамян Дамянов и Христо Фотев също не са възпитаници на гимназия, разположена в историческия център на София, но независимо от това никой и до днес не си позволява да оспорва ролята им и техния забележителен принос за българската литература.

По една или друга причина не са имали честта да учат в училище, ситуирано удобно в центъра на София, и патриархът на българската национална литература Иван Вазов, както и поетът с драматична съдба П. К. Яворов, един от участниците в легендарния литературен кръг „Мисъл“, а и още много други наши именити творци.

Нещо повече - прочутата Академия на Платон, както и създадената от великия Аристотел философска школа – Ликей, също не са били разположени в топ центъра на древна Атина, а са се намирали извън чертите на града, наречен на името на древногръцката богиня Атина Палада, но това съвсем не им е попречило да останат в историята на човечеството със своя изключителен, неоценим принос във всички сфери на науката и образованието, въпреки че до тези школи по обясними причини не е имало разкрита метростанция, до тях не са пътували и маршрутки, продължават от пресцентъра на ведомството на Рашидов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
12
 
20
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Децата на мнимия елит на България имат претенции за центъра на София. Родителите им се изживяват като "цвета на нацията" и искат да се предава по наследство мнимото им "величие". Самозванци с пари бързат, за да не пропуснат облаги. Мислим ги за смешници, ама те се изживяват като цвета на нацията, защото им го позволяваме.
23
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не малко, това е най пробития квартал след Христо Ботев и Факултето. Аз не знам как може такова нещо, сграда на над 100г се руши в центъра на софия, а те ремонтират панелка с азбест на майната си. Абе мозъци. Как няма да бягат в чужбина, па министрите каквито искат примери да дават, ако бяха прави нямаше да вървиме към 6млн. от които 2млн пенсионери и 2млн църни. То до 10г няма да има нужда от училища.
22
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това Модерно Предградие не беше ли малко ... пълно с джумаяци доста мрачно и гадно място, особено за ученолюбиви деца
21
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вазов и Яворов не са учили в центъра на София. Вярно. Ама то и Роден не е бил назначен за министър на културата...
20
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До рениНе са ремонтирали, защото сградата в Модерно предградие е собственост на НГДЕК, а не 13то училище. Ремонтирали сградата, която е на НГДЕК. А защо от НГДЕК са се съгласили да им ремонтират сградата, като не я искат? Защо са казали, че ремонтът е ОК, като смятат, че не е? Защо сега не искат да имат 2 сгради, а искат само разрухата в 13то?
19
7
 
16
 
! Отговори
И преди 9 години
Лермонтов не е учил в центъра на София, да изброявам ли още ... всинца да ходят да учат в Банкя, с по един комат хляб напамазан с олио . Така се пръкват умните хора..
18
13
 
12
 
! Отговори
Суфиенцииии преди 9 години
Кво пърдите като крастави магарета бря? Нал искате демокрация. На ви я баа! Що улите министтра? Нали е от ГЕРБ бе?Суфиенец видиш ли, удряй по тиквата му, удряй. *** пасмина еййййй.Чи и нахалитети.
17
15
 
28
 
! Отговори
рени преди 9 години
Културното министерство е за закриване. Виждаме го и с Улпия Сердика, 3г. пред ЦУМ ламарини, и т.н. Защо не ремонтираха свободната сграда на 13СОУ и да бяха преместили там НГДЕК. По пробит квартал от Модерното е само Факултето. Там сградата можеше да стане обикновенно училище за квартала. Транспорта до Модерното е трагичен, няма от къде да минеш, кал и разбити улици. Бездомни кучета, съборетини и ***. Супер място за престижна гимназия, но то трябва някои да помисли преди да усвои едни пари.
16
10
 
37
 
! Отговори
me преди 9 години
Абсурд е министър да се оправдава, защо училище ще се върне в старата си сграда, която вече е обновена и готова. И търси аргументи защо не е задължително да се учи в центъра на София. Ми разбира се, че не е. Другите елитни гимназии, които не са в идеалния център какво, не са елитни ли? Ми направете го НДК едно училище, за да угодите на селяните дето са завзели София и си мислят, че най-важно е да си "НА ЦЕНТЪРА". Баси тъпотията, не ги е срам родителите, на какво учат децата си?!
15
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
. . . . Ние не бива да създадем от нашите деца и внуци безделни *** на живота или облагодетелствувани ленивци, ползуващи се от благата, създадени от други. Не, ако някой иска действително да притежава нещо, то той трябва постоянно да се бори да го завладее чрез нови усилия. Ето целта, към която трябва въобще да се стремят хората и в тази посока трябва да се възпитават младите поколения. . . . " . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Текста е откъс от реч на Адолф Хитлер, произнесена пред учредителния конгрес на Германския трудов фронт. Берлин, 10 май 1933 година
14
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
закриваййй , какво ги слушате тия лигльовци
13
11
 
18
 
! Отговори
гледам Рашидов... преди 9 години
и си мисля, че България се "управлява" или от крадци или от откровени простаци, а също така и от такива съчетаващи и двете
12
22
 
32
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 9 години
Така е Вежди, така е!.Най-добре ще е да пратиш гимназията в с. Галиче при кмета Ценко Чоков.Е, той определено ще им помогне на научат Вазов, Йовков и другите нам известни.А, пък ти нема от к'во да се притесняваш!Я. си пийни една водка и ги прати всички разбирачи и недотам разбирачи по древни и каквито се сетиш езици на майната им.Така, де и утре е ден!
11
14
 
30
 
! Отговори
Ars longa, vita... преди 9 години
Има една празна сграда, идеална за НГДЕК. И е в центъра. КТБ. А личните спестявания на Рашидов от бившата банка таман ще покрият разходите по люлинския имот, хем ще остане и за свинеферма на партера. Може и за филиал на Художествената академия да послужи. А иначе мястото наистина няма значение. Рашидов да не е учил склуптура във Флоренция? Пък я какви вежди е пуснал - също като на Микеланджело.
10
10
 
24
 
! Отговори
Дедо ти преди 9 години
До муспиКорекция:Не е СПИРАЛ да пие от сутринта.
9
15
 
35
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Този на снимката не е пил от сутринта.
8
8
 
42
 
! Отговори
болярче преди 9 години
Прав е човека ама тая минерална вода не му отива на физиономията.
7
7
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кат бях ученик, живеехме в Младост, а техникума беше в Овча купел. Първия час ни беше от седем без петнайсет. Ставах около пет, пет и нещо и айдеееее. Тия кво се лигавят???? Ами по селата като бият пътя пеш??? И какво, те да не са по-малко хора? Напротив! Айде стига са занимавали цела София с капризите си! Така човек не се става!
6
13
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абсолютно подкрепям министъра! От къде на къде някой ученик/родител/учител ще си позволява да казва къде да бъде НГДЕК!!! Аз съм учил в сградата на ул. Баба и не е имало никакви проблеми! Сегашните ученици са срам.
5
16
 
57
 
! Отговори
ФФ преди 9 години
Браво на Веждито! Тези от година или повече се чудят как да саботират учебни занятия и прочее. Оставки, уволнения и на ул. Баба. :)))Давай Вежди!