Живият живот: В ресторанта с цигара в ръка

Забраната е врата в полето, потвърждава история от столичен ресторант
23 мар 2015 17:13,
204
Живият живот: В ресторанта с цигара в ръка
Снимка: архив Ройтерс

Пушенето на закрито в България е забранено. Различни лобита опитват чат-пат да съборят ветото и внасят срещу него промени в парламента, но депутатите са непробиваеми. Поне засега.

А законът е ясен – пушенето е забранено във всички закрити обществени помещения. А също и навън, когато е в близост до училища, детски градини, детски площадки, при спортни прояви и други.

Депутатите са непробиваеми и пазят закона, но както и за много други неща у нас, така и за пушенето, законът е "врата в полето". В това е убедена читателка на Dnes.bg, която ни изпрати една история от ресторант в краен столичен квартал.

Жената изрично уточнява, че не иска да посочи за кое заведение става дума, защото смята, че пушачите са сериозно лоби и може да има неприятности. По същата причина не подава и сигнал до някоя от институциите. Смята, че собственикът "се е разбрал" с властите да не го закачат и едва ли ще промени нещо.

А ето и историята:

Още с влизането в заведението видяхме, че на една от масите се пуши. Бивш пушач съм, усещам дима веднага. Но пространството беше голямо, пушекът не пречеше и реших да не правя проблем.

Пък и бившите пушачи, колкото и да се правят на велики, винаги са си бивши пушачи. Изпитват нещо като пушаческа солидарност в минало време. Поне според мен.

След известно време обаче в заведението вече беше много запушено. Димната пелена беше покрила всичко и сякаш бяхме в студентска бърлога от времето, в което се пушеше навсякъде. А не в ресторант средно ниво във време, в което цигарите вътре уж са забранени.

Огледах се и установих, че от осем маси в ресторанта, на четири се пуши. И то се пуши сериозно, от почти всички хора на тях.

Едно от момичетата, с които бях, извика сервитьора. Попита го защо се пуши. Вместо отговор, мъжът обясни, че… е пуснал "климатизацията" в заведението. Явно, за да не пречи много дима. Без думи.

Живият живот: В ресторанта с цигара в ръка

Не се стърпях и му подхвърлих, че въпросът не е в "климатизацията", а в това, че се пуши. А това е забранено. Отговорът беше вдигане на рамене.

Тогава помолихме, ако може, поне да премести на друга маса група жени, които пушеха до нас. Просто защото димът от цигарите им ни обгазяваше сериозно. След две минути сервитьорът се върна и ни каза, че ако искаме, можем да се преместим на друга маса. И дори ни я посочи - през една маса от нас.

На недоумението ни той обясни, че на онази маса въздухът бил по-чист. Смях. Не се преместихме, защото смятахме, че сме прави.

След малко сервитьорът се престраши и отиде на масата на пушачките. Какво им каза не знам, но и оттам дойде голям смях. Сигурно се смееха на "претенциозните непушачки". Сигурно и заради това след време пак запалиха.

А и претенциозни или не, става въпрос за здравето. Всеки си го пази по различен начин. А и когато съм пушела, винаги съм излизала навън. И най-напред го правех в Париж, после в Лондон и Брюксел. Там хората отдавна свикнаха с това.

Да, наистина, сигурно още е голям кеф да пушиш докато пийваш и хапваш, но има правила. И да ги погазваш, за да си правиш кефа, пречейки на другите, има само едно определение. Според мен то е невъзпитание. Може да се каже и простотия.

И все още се чудя кой е виновен повече – сервитьорът ли, на който шефа му е казал – давай им да пушат, защото оборотът върви. Или тези, които въпреки че знаят, че нарушават закона, но и моралните забрани да не вредиш на другия, си пушат без срам.

Не искам да пиша до никакви институции. Вярвам, че публикувана при вас, историята ми ще стигне до повече хора. Може би и до трите пушачки…

Може пък и да ги хване срам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
1
 
1
 
! Отговори
ТВ преди 9 години
Ако се пуши в заведението и персоналът не успее да осигури спазването на закона, ще откажа да платя сметката си. Нека извикат полиция и нека се състави протокол защо отказвам да си платя сметката.
161
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Райна Никой закон не се спазва в ***, защо точно този да спазваме?
160
4
 
7
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Ако аз отворя кръчма, просто ще откажа обслужване на непушачи с табела на входа и готово. Да си ходят здравословно!
159
5
 
1
 
! Отговори
г преди 9 години
Трябваше просто да си оставят старата наредба, с обособените места за пушачи и за непушачи и намя да има проблем.В момента заведенията вякаква категория " вият врат" поради липса на клиенти. НИКОЙ НЕ ПОМИСЛИ, ЧЕ ТАКА ЩЕ СЕ УВЕЛИЧИ БЕЗРАБОТИЦАТА,КОЯТО И БЕЗ ТОВА Е МНОГО ВИСОКА. Данните от НСИ и БТ не са верни. Те са силно занижени, защото така е удобно на управляващите
158
3
 
8
 
! Отговори
Райна преди 9 години
Може ли да не обсъждаме тютюнопушенето, ползите, вредите и т.н. Тук става дума за нарушаване на закона.
157
5
 
2
 
! Отговори
atom преди 9 години
тук чета от разни многознайковци че тютюнопушенето е вредно и трябва да се забрани. Ах мили мои ми то и трудът е вреден,дайте да забраним и него.Знаете ли колко много хора умират или се разболяват от упражняване на трудова дейност?Поне 70 % от населението!!!!
156
5
 
3
 
! Отговори
атом преди 9 години
смятам че както пушачите така и непушачите имат права.Така че нека собственниците на заведения да решат дали може да се пуши или не. Така клиентите ще имат избор дали да влизат в дадено заведение при положение че вътре се пуши,респективно е за непушачи. И така ако непушач влезе в място което се пуши той няма право да се оплаква.Рискът си е за негова сметка.
155
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От разказа на жената става ясно, че живеем в изключително селяндурска и долнопробна страна. Аз бих подал сигнал към инспектори, да му треснат на кръчмарчето една яка глоба, нищо, че няма да я плати.
154
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Новото младеж е че от преди 20г е доказано че цигарите нанасят много вреди на обществото. Затова в нормалните развити държави са забранени рекламите, пише какво причиняват на кутиите, вече не спонсорират никои спорт. Цената в европа е много висока. Нямам познат пушач които е отишал по чужбина и да не е спрял цигарите. В нормалните държави процента на започващите да пушат е много малък и обикновенно е от деца с по необразовани родители. А заради такива като тебе тука си живеем с 20г назад.
153
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А това че мозъците ви не увират защото няма достатъчно кислород в тях е друг въпрос.--------Не знам дали моят мозък не е уврял ...Ама твоят изглежда е чугунен и няма как нещо ново да влезе в него. Затова си си комунист по природа!
152
0
 
5
 
! Отговори
Да преди 9 години
Навсякъде се пуши по заведенията след 22:00, и в дискотеките след 24:00!!!
151
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Predstavete si da se hranite i nqkoi da vi *** pu6ek v liceto.---------В заведенията, в които се предлага храна, трябва да е забранено.Но трябва да има заведения, където може да се пуши.А сега такава възможност в закона не е заложена!Ей това е проблема, затова наричам онзи тарикат по-долу - комунист. И затова ще гласувам за АТАКА! Той плана Сидеров и без това никога няма да се опита да го започне. Така, че няма проблеми да се гласува за АТАКА.
150
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз съм демократично мислещ и разумен човек и не бих гласувал за АТАКА по принцип.Но след множеството "простащини", на които бях свидетел през последните години - КТБ, забрани за пушене, мутри в управлението, разграбени еврофондове, зомбирани младежи скандиращи и подрепящи мутрите за 20-30 лв. --- Ще гласувам за АТАКА.Надявам се Волен да се опита на въдвори малко ред в тая държава!!!Съгласен съм майки да си показват гърдите, но не ми забранявайте тогава да пуша или други човешки неща
149
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На някои хора само комунисти са им в главите. А всъщонст ти не мислиш за обществото. Защото обществото има нужда от ограничаване на пушачите. Защото товарат здравната система, болни са и *** повече. И няма ред да пак заради такива като тебе които искат ред ама ако може те да не го спазват. Аз служители пушачи не наемам, губят много повече време. Мине не мине и те пушат по 10мин и накрая на деня минал 1 час в пушене. После производителността ни била ниска. Да стане кутията 15лв най добре.
148
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Az sam servitior i da vi kaja na pove4eto hora ne im pre4i da izlizat da pu6at.300 pati e po dobre ot predi. Predstavete si da se hranite i nqkoi da vi *** pu6ek v liceto.I oborota ne se e promenil daje se spestqva ot energiq i to dosta. predi v restoranta v koito rabotq ventilaciqta ne se spira6e i klimaticite sa6 barabar s kaminata a sega s edna kamina se topli cqloto zavedenie. a i horata predno4itat mai da im e studeno dakato izpu6at edna cigara a ne cqla ve4er dokato se hranqt.
147
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На мене ми трябваше този закон.---------Заради комунисти като теб сме на тоя хал, всеки иска да си вкара закона, който му е удобен и не се мисли за обществото. Вече в държавата няма никакъв ред.
146
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На мене ми трябваше този закон. А това че мозъците ви не увират защото няма достатъчно кислород в тях е друг въпрос. За да се намали броя на пушачите трябва да минат 25г. и да е забранено навсякъде, та пушачите да са отритнати и така за тиинейджърите да не е модерно и яко да почват да пушат. Всички пушачи са станали такива от глупост и комплексарщина, пристрастили са се и сега са болни, отровата ги прави и нетрезво мислещи и още смятат че е много яко да пушиш.
145
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В ресторантите трябва да е забранено да се пуши.А в някои заведения трябва да не е забранено.Тогава закона може да се спазва.Както е направен в момента, не може да се приложи, защото самите органи на реда не са съгласни. Просто закона е скапан, както обикновено в България - закона е направен неправилноНе може да продаваш цигари и едновременно да ги забраняваш
144
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аз съм свидетел как в заведение се пуши,влизат двама униформени полицаи заедно с две жени, всички мислят че са за проверка и спират да пушат.След 5 мин. двамата полицаи и двете жени си запалиха цигарките и след тях всички в заведението.И после имаме закони и наредби......да ама не!!!
143
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който усилва музиката в заведение - първа глоба - 300 лв. втора - 500 лв. трета и нагоре - 10 000 лв. и затвор! Знаете ли колко много хора ще гласуват за мен заради тази забрана.И аз ще я вкарам! А вие се оплачете на омбудсмана!!! И ще ходите на дискотека със слушалки!!Като искате силна музика - отивате си у вас, слагате си слушалки и си слушате!!!Искаш на старото БМВ да сложиш бурия - актове, актове и само актове!!!!Хубаво ли ще ви бъде?