Борисов пусна метрото до летището: Днес безплатно

Думите отлитат, направеното остава, 500 хил. ще го ползват, радва се той
Обновена: 2 апр 2015 17:46 | 2 апр 2015 11:17, Веселина Йорданова
355

Снимка: БТА

С помощта на „Началника“ премиерът Бойко Борисов пусна метрото до летището и отсече, че най-голямата реформа в България е в транспорта на София.
Още по темата

500 000 души на ден ще ползват подземния транспорт. Новото 5-километрово продължение на първия лъч на метрото - от бул. "Цариградско шосе" до аерогарата, е с 4 нови метростанции - Дружба, Искърско шосе, Софийска Света гора и Летище София. Софиянци ще могат да ползват новата придобивка след 13 часа.

"Когато цифрите говорят и тези от преди, когато управляваха т. нар. синя София, ще замълчат. За 23 години 9.5 километра метро, откакто ГЕРБ управлява - 30 км метро за 10 години. И то виждате как го правим", похвали се Борисов пред гостите на официалното откриване на отсечката.

Премиерът отбеляза, че средната скорост на метрото е 40 км/ч, включвайки и спирките, на автомобилите в София – 28 км/ч, а на градския транспорт 14 км/ч.

Борисов си припомни рекета на такситата в района на аеропорта. „Ще вземе куфарчето от там (от летището – бел. ред.), ще дойде и след 15 минути вече ще е някъде по града, няма да виси на автобусните спирки, няма да го рекетират такситата, няма да плаща 50 лв. до центъра. Днес безплатно, а от утре даваме екстра на банките – минаваш, слагаш си кредитната карта там (на автомата) и направо се качваш на метрото – бързо, лесно, удобно, няма гишета", разясни премиерът.

Според Борисов, когато има инфраструктура като тази, бизнесът е изключително доволен и активен. "Помните ли как заварихме моста Брюксел, който водеше към аерогарата – ремонтиран за милиони, целият в дупки. Когато дойдохме тук, се гонеха хартии и найлонови пликове по полето, как изглежда в момента само за 7 години", спомни си още той и допълни, че от партията му са „спасили София от спасителите й“ тогава.

Борисов разясни, че приходите в хазната са с над милиард лева повече от миналата година заради добрата работа на приходните агенции и на службите за сигурност. Това позволявало и ремонти на най-критичните отсечки по АМ „Тракия“ и „Хемус“, за които стана ясно, че са необходими 100 млн. лева. „ Ние от ГЕРБ строим, думите отлитат, направеното остава“, отсече премиерът.

"Асфалт не се яло, но като няма асфалт, загиват хора", обобщи Борисов.

Той възложи на кмета Йорданка Фандъкова да се помисли с какво да бъдат наградени ръководителите на проекта и строителите.

Фандъкова заяви, че придобивката е за цяла България, „защото сме на вратата към България“. Столичният кмет честити новата отсечка специално на Пловдив и Бургас, и на всички, които ще ходят на море през лятото.

Транспортният министър Ивайло Московски подчерта, че се създава модерен мултимодален транспортен център. Тази и следващата година ще бъде довършена пътната връзка между Терминал 2 и бул. „Брюксел“, а платформата за железница ще позволи в рамките на 2-3 години на летище София да има метро, железопътен и модерен пътен транспорт, изтъкна Московски.

Екоминистърът Ивелина Василева подчерта, че метрото е сред проектите, които в най-голяма степен водят до екологични ползи, намалявайки замърсяването на въздуха.

След традиционното рязане на лента, премиерът и официалните гости се качиха на метрото. Борисов обаче си тръгна от официалната церемония с автомобил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още по темата: Бойко Борисовметро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
8
 
! Отговори
ЙЕС преди 9 години
Хак да им е сега на бакшишите, дето дерат кожи за един курс от летището!
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проект обслужващ на плевела биснеспарка платен с парите на хората и източване на над 200 милиона от пране на пари
34
2
 
5
 
! Отговори
Петърчо преди 9 години
Метрото е от Младост 1 до летището, и не е изградено да покрива кварталите Дружба 1 и 2, а да свързва голяма част от София с летището. Да не говорим, че и тези които живеят в близост до метро станциите, са хора и заслужават да имат удобен транспорт. Винаги ще има такива, дето живеят далеч от станциите, и това няма как да се промени, само защото на някой му се искало. Както казват, такъв е живота, не може на всички да се угоди, *** това не значи пък че трябва да се мрънка.
33
1
 
10
 
! Отговори
а преди 9 години
Лидера каза откривам и стадото каза вярваме ти
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 35Тунела под Шипка ще струва над 90 милиона.
31
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво боко , ти откри Софийския Районен Съд където пред съдията има голям монитор да се чете какво се записва в протокола. Това го има в малко страни и на ЕС т.е. да спрат да приказват глупости и се жалят неграмотните българи
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До смяна на столицаКой е смотан бе мижитурко ? Като имаш проблем със инвестициите в София *** го кажи на кмета или на премиера. Защо псуваш нормалните хора които живеят в София ? Те с какво са по-различни от тебе ? И какво да се чувстваме виновни че ни правят метро ли ? Айде ходи да се прегледаш. София се напълни с народ от цяла България а вие от провинцията мразите софианци... какви софиянци кви пет лева. Нали цялата рода ти е тука...
29
10
 
10
 
! Отговори
AcOrP преди 9 години
Мръсният комунист Б.Б. бил пуснал метрото, еййй алоо с лични средстав ли го пусна а? И защо не работеше от сутринта а всички трябваше да ти чакаме дебелия мутренски *** *** да реже ленти. Хващай си самолетчето и отивай при колегите ти Галеви,Малкия Маргин и т.н.
28
3
 
15
 
! Отговори
Месията преди 9 години
Борисов, благодарение на него сложих тази вечер храна на масата за децата си. Поклон пред вас господин Борисов, всичко се върти около вас, без вас не можем и да дишаме дори.
27
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Граждани" в метрото трудно ще се возят. Те цял живот са се придвижвали с каручката и така са си свикнали. После продали нивата и си купили кола. Няма как да ги накараш да се качат при "селяците" в метрото.
26
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Азнаете ли защо днес е безплатно? Защото ще се напълни с безплатни манекени за изпитание. Както слагат в колите за проба за безопасност. А ако някой пътник пострада, няма билет и няма обезщетение.
25
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БОРИСОВ, тои лично го пусна. Ако не беше БОРИСОВ, метрото нямаше да тръгне. Каквито са пътищата такава и държавата, цялата в дупки, разбита и само се кърпи!
24
10
 
11
 
! Отговори
Todor Jivkov преди 9 години
Boiko Borisov e edno nedonostce
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
отказвам се от колата от днеска и скачам на мотора е са го реших
22
2
 
13
 
! Отговори
Петър Хитрия преди 9 години
Сега като имаме метро да видим колко "граждани" ще се откажат от колите си.И ще се радвам по-често да виждаме политици и депутати, които отиват на работа с метрото - а не само днес, когато са със 200 човека охрана.
21
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тунелът под връх Шипка 20 млн лева, тая отсечка два пъти повече( нещо такова споменаха). Първото- от национално значение, второто- 2 млн избираели!!!!Бг политиците от др не се интересуват!
20
5
 
5
 
! Отговори
маке преди 9 години
ЖалбаБат Бойко на софиянци направи метро а на нас и магистралка нема и у наше село сакаме метро с железница а не магарешка каручка Веднага ако обичаш
19
15
 
13
 
! Отговори
браво преди 9 години
браво боко мачкай червените *** защото те не прощават
18
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БРАВО!
17
0
 
21
 
! Отговори
eeha преди 9 години
Много си е хубаво метрото - направо бижу! Както го свързаха сега от гарата до летището особено! Да сме живи и здрави да си го ползваме!