Тръгна подписка: Бебето до майката в болницата!

"Не може да се чака следващата разстроена акушерка"
27 апр 2015 11:28,
99
Тръгна подписка: Бебето до майката в болницата!
Снимка: архив Ройтерс

Подписка за забрана на отделянето на бебетата от майките в болниците набира скорост в интернет. Под петицията вече има почти 2600 подписа.

„Не можем да предвидим коя ще е следващата акушерка, която ще получи психологическо разстройство, затова нека използваме модела на европейските държави и забраним отделянето на бебетата от майките им в болниците“, е призивът на петицията.

Още по темата
Инициативата беше подета след скандалния случай, в който акушерка беше обвинена в насилие над новородено. Емилия Ковачева е в ареста с обвинение в опит за убийство, а малката Никол се възстановява след тежките травми.

„Бебетата имат право да са с майките си още от самото си раждане“, обяви пред БНР зам.-шефката на Сдружение „Родилница“ Нели Мутафова. Тя обясни, че майките имат право да не бъдат разделяни от детето си според закона за здравето и по конвенция на ООН.

Много малко от майките и болниците обаче знаели това.

Мутафова разказа, че този емоционален контакт е много важен за психологическото развитие на детето „Отделно и болничния персонал няма да се натоварва с нетипична дейност“, каза Мутафова.

„В повечето западноевропейски страни има протоколи за раждане и послеродовия период и бебетата не се отделят от майките. Ако трябва нещо да се случи, то се случва в непосредствена близост до майката – претегляне, някакви изследвания“, разказа още Мтафова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: майкабебеакушерка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изобщо не е гаранция че бебетата ще са добре ,дори и да са при майките и неотлъчно.Когато един човек е работил на две или три смени ,той автоматично става неадекватен и непълноценен на работното си място.Ако не е побоя над бебето ,ще бъде грешно поставена диагноза или пък объркано лекарство.И защо само тая жена да поема цялата вина...къде е директора на болницата ,който разрешава такива смени,къде са управниците които изгониха всички кадърни служители да работят в чужбина!?
62
5
 
12
 
! Отговори
майка на две деца преди 8 години
Родих и двете си деца в Окръжна болница в София. Първото дете го родих през 2001 г. по естествен начин, донесоха ми го часове след раждането. Спала съм чак след като се прибрах вкъщи. За второто се наложи секцио по спешност, искаха да ми го донесат веднага след като ме изведоха от реанимация. Ако искате ме оплюйте, но казах, че не съм в състояние да де грижа за него. Аз НЕ МОЖЕХ ДА СТАНА. По-скоро трябва да защитаваме идеята за по-достойни условия и труд за персонала.
61
4
 
9
 
! Отговори
men преди 8 години
И двете си деца съм раждала със секцио , едното в България, другото в Италия. Още от първия ден бяха при мен и съм се управяла естествено с подкрепата на таткото. Аз съм ЗА това бебетата да са до своите майки.
60
14
 
12
 
! Отговори
До Анна от Елза преди 8 години
Естествено, че има значение как си раждала. Секциото си е коремна операция, боли, промиваш шев. Кого да гледаш по-напред? Много жени вдигат висока температура от кърмата-как се обгрижва тридневно бебе с такова нещо? И досега не съм чула някой да е забранил на мъж да присъства, ама на секцио да ти гледа карантиите--айде няма нужда. Подписката е първосигнална, не бих я подкрепила.
59
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз родих децата си в Щатите, избираш дали детето да е при теб или с акушерките. Ако го водеха за изследвания, ваксини и къпане, мъжът ми беше с тях. Честно ви казвам, така ми се радваха на децата, все едно са им внучета! Обичат си работата хората. Донякъде е до пари, ама най-вече - до сърце! А тая българска акушерка май няма такова...
58
0
 
31
 
! Отговори
Трябва! преди 8 години
Подписката трябва да е за спазване на трудовото законодателство и спазване на медицинските стандарти! Трябва да се забрани на лекарите и медицинските лица да работят на три места - в държавната болница, в частната и в частния кабинет! Няма как да очакваме помощ и човещина от преуморени, да не кажа зомбирани хора. Нормални условия на труд и достойно заплащане на труда - това ни трябва на всички българи, за да се очовечим. И да оцелеем физически, че както сме я подкарали, сме обречени...
57
5
 
14
 
! Отговори
Анна преди 8 години
До vivianКакво общо има начина, по който си раждала с това бебето да бъде постоянно до майката от самото раждане. Колкото и да е тежко състоянието на майката, тя винаги може да повика сестрата,за да смени примерно бебето. А, най-добре би било, официално да позволят на бащите да присъстват на самото раждане и да останат в болницата до изписването на бебето и майката
56
7
 
11
 
! Отговори
Горките майчици. преди 8 години
Поредната глупост. Емоциите са лош съветник, от които и този път ще спечели друг. Не е вярно, че жените не знаят правата си. Те сами правят избор дали бебето да е при тях.Както и сами избират болницата, в която ще родят.Внимавайте, какво си пожелавате...
55
1
 
11
 
! Отговори
Румяна Радушева преди 8 години
До НадяАз съм ЗА , че бебето трябва да е неотлъчно до майка си както е в човешките държави. Такива проблеми Сие имало и ще има АКО не се променят обстоятелствата ще си я карат велковата дебелогъзестите санитарки . Болниците ни са под всякаква критика.
54
10
 
10
 
! Отговори
vivian преди 8 години
Категорично смятам, че "пошляпването" на новородени е повсевместна практика. За съжаление няма как бебетата да са неотлъчно при мама още от първия миг, особено при секцио или друг здравословен проблем на майката.В крайна сметка, нали това им е работата на акушерките, да се погрижат за бебето, когато майката няма възможност за това???
53
3
 
2
 
! Отговори
Надя преди 8 години
Ето линк към петицията: peticiq/114636
52
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Раждала съм секцио, знам как се къпе и преоблича бебе когато едва ставаш от болка. Бебето беше неотлъчно при мен от 6-я час след раждането и изцяло моя грижа. Заспах на 6-я ден, вкъщи. Мисълта ми е, че на теория нещата изглеждат идилични, но в реалността е другояче.
51
8
 
19
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Абе е да си гледате работата! Как бебето при майката, като майката през първите няколко дни е ни жива ни умряла след наример едно секцио. Липсата на етика в общуването, дефицитът на професионализм и борбата за пари в болниците е друго нещо.
50
3
 
7
 
! Отговори
ANONIMEN преди 8 години
W Polsha bebeto e s majkata ot momenta kogato se rodi, taka e ot pone 15 godini i tova e naj-normalno za vsichki, zashto w BG v XXI vek triabva podpiska za takyv standard????
49
2
 
15
 
! Отговори
Ан преди 8 години
До АнонименНе е вярно, аз родих в държавна и бебетата не беше позволено да са при нас. Нощем не ни ги даваха за хранене и пищяха по цяла нощ.
48
1
 
1
 
! Отговори
Вероника преди 8 години
Къде е тази подписка?
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не слагам всеки под общ знаменател.. Говоря за повемето жени..
46
6
 
12
 
! Отговори
jv преди 8 години
Раждах през 2005 г. в частна клиника в България и детето беше до мен през целия престой.Получих много съвети и адекватни грижи. Не слагайте всички болници и клиники под общ знаменател.
45
3
 
21
 
! Отговори
ГГ преди 8 години
Абсолютно съм съгласен ,че :-Секцио трябва да се прави САМО при нужда!-Майката трябва да е с детето от самото раждане.Разбира се при нужда(а дори и без!!!) трябва да получава помощ от песонала на болницата-При недобро отношение на персонала трябва да се вземат незабавни ответни мерки и да бъде потърсен законът,както и медиите,да бъде търсена лична отговорност и наказания.-Който дава подкуп на лекар да бъде по-строго наказан от получаващия!
44
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разделят майките и бебетата защото майките си плащат за това. В държавна болница няма кой да ти вземе детето.