Тръгна подписка: Бебето до майката в болницата!

"Не може да се чака следващата разстроена акушерка"
27 апр 2015 11:28,
99
Тръгна подписка: Бебето до майката в болницата!
Снимка: архив Ройтерс

Подписка за забрана на отделянето на бебетата от майките в болниците набира скорост в интернет. Под петицията вече има почти 2600 подписа.

„Не можем да предвидим коя ще е следващата акушерка, която ще получи психологическо разстройство, затова нека използваме модела на европейските държави и забраним отделянето на бебетата от майките им в болниците“, е призивът на петицията.

Още по темата
Инициативата беше подета след скандалния случай, в който акушерка беше обвинена в насилие над новородено. Емилия Ковачева е в ареста с обвинение в опит за убийство, а малката Никол се възстановява след тежките травми.

„Бебетата имат право да са с майките си още от самото си раждане“, обяви пред БНР зам.-шефката на Сдружение „Родилница“ Нели Мутафова. Тя обясни, че майките имат право да не бъдат разделяни от детето си според закона за здравето и по конвенция на ООН.

Много малко от майките и болниците обаче знаели това.

Мутафова разказа, че този емоционален контакт е много важен за психологическото развитие на детето „Отделно и болничния персонал няма да се натоварва с нетипична дейност“, каза Мутафова.

„В повечето западноевропейски страни има протоколи за раждане и послеродовия период и бебетата не се отделят от майките. Ако трябва нещо да се случи, то се случва в непосредствена близост до майката – претегляне, някакви изследвания“, разказа още Мтафова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: майкабебеакушерка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
13
 
! Отговори
bel преди 9 години
V Belgia deteto si ostava s maikata sled rajdaneto,ako e zdravo. Chudiat se na nashite pravila.
22
2
 
43
 
! Отговори
аз_23 преди 9 години
До Историкпрепоръчваш да раждаме вкъщи ли? между другото, баба Тонка не е имала компютър и интернет, щом даваш нейния начин за живот за пример- не използвай и-нет и компютър.И няма нужда така да се замита важната тема, че в БГ родилките ги третират ужасно. Аз родих първото си дете в държавна болница и се наслушах на всякакви неща за себе си. Да не говорим за изнервените лекари на сутрешна визитация и т.н. Все едно лично у тях съм отишла да раждам.Подписката трябва да е и за хуманно отношение
21
0
 
37
 
! Отговори
Гери преди 9 години
Родих миналия март със секцио, защото бебето беше завъртяно здравата, тук в шумен и е точно така - вземат ти детето и три дена ни вест, ни кост за него, акушерките ти мрънкат на главата, че трябва да те мият, надигат и общо взето, че трябва да вършат нещо. Докторите идваха колкото да те ПОПИТАТ имаш ли температура,но НИКОЙ не ми помогна, обясни или показа как да го закърмя или държа малкия. Добре, че имам телефон,че да звъня на майка си. Да не говорим,че единственото което ми биха бе аналгин!
20
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Секциото не е оправдание детето да не е при майката. Аз родих със секцио по спешност, операцията приключи в 1.50 часа, в 9 сутринта бях в самостоятелна стая със сина си.
19
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То пък все едно няма откачени майки!
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До номер 28 не е сън,а реалност и всичко е толкова евтино 100евро стигат за детето за храна,памперси,дрехи и играчки.За съжаление в Бг картинката е плашеща просто,нз майките как издържат на този АД. Да са ни живи и здрави мъниците.
17
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Във Варна през 2006 г. когато раждах първата си дъщеря носеха бебетата само когато трябваше да ги храним, но иначе бяха в бокс до стоата на майката, всичко се чуваше и виждаше, имаше прозорец между нашата стая и тази на бебетата така, че можеше да ги наблюдаваме. Но миналата година когато родих второто си дете в същата болница вече децата бяха при нас. Учудвам се че още има болници и то в София, където отделят бебетата от майките и то да има една акушерка само.
16
1
 
4
 
! Отговори
28 преди 9 години
До номер 4 СЪН В ЛЯТНА НОЩ!
15
8
 
26
 
! Отговори
D преди 9 години
Секциото не е орпавдание да не си вземем бебето. Аз родих секцио по медицински причини, на другия ден станах и си го взех. И вечерите беше при мен...
14
2
 
27
 
! Отговори
номер 4 преди 9 години
Пари за бременни дрехи 300евро+1200евро еднократна помощ за бебето(дрехи,количка и всичко неоходимо).Майчинство 300евро(за майки които никога не са работили) до годинката на детето,а след това ако си го гледа вкъщи до 3годинка по 150 евро всеки месец.Детски надбавки 184 евро,безплатни лекарства за децата.При ниски доходи 140 евро допълнителни към детските 184+140=324евро.С това помагат когато родиш дете в Германия,без да си работил някога.
13
2
 
28
 
! Отговори
пълна простотия преди 9 години
Срещу парите си трябва да получаваме услуга ! НИЕ СИ ПЛАЩАМЕ !трябва 4-5 акушерки на смяна , дежурен лекар и ежедневни проверки на персонала. , какво размазвате нещата ? някой раждал ли е секцио или долен шев 10см та да знае как ще гледа веднага бебето си ?
12
0
 
28
 
! Отговори
? преди 9 години
Родих сина си в Бургас-окръжна болница през 2010 и нямаше вариант бебето да НЕ е при майка си...говоря за нормално раждане,не знам при секциото как е ...изобщо даже не бях се замисляла ,че има болници ,където бебето се отделя от майка си....явно има!
11
1
 
37
 
! Отговори
майка преди 9 години
Защо да е смехотворно, когато раждах сина ми, а само да вметна, че това не беше толкова отдавна, бебетата стояха при майките, имаше специално пригодени кошчета, прикрепени към леглото. Поне в това родилно беше така. В стаята имаше маса за повиване и акушерките идваха и правеха всичко в наше присъствие - събличаха, къпеха, обличаха, взимаха кръв за изследвания, всичко. Освен всичко по този начин те ни учеха как се държи бебето, как се кърми, как се облича, не мислете че е толкоз просто.
10
1
 
39
 
! Отговори
номер 4 преди 9 години
До номер 10,наистина е така децата не ги ваксинират в болницата,а който иска може да ги ваксинира след 4 месец.Имах шевове и докато ме шиеха бебето лежеше въху мен 2 часа.Раждаш на легло или във джакузи всеки си избира не се заплаща отделно,няма магарета и простотии.Накрая акушерката ме целуваше по ръцете и по челото заради геройството да родиш дете.Докато ме шиеха стоеше ,с едната ръка ме държеше за ръката с другата ме милваше по челото.АКУШЕРСТВОТО Е ПРИЗВАНИЕ.
9
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Идеята може да е добра, но точно в този момент и след този случай е смехотворно, не може да живеем под стъклен похлупак и след всеки подобен случай или лекарска грешка да се изолираме все повече.
8
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До пълна простотия!Напълно съм съгласен, но държавата трябва да осигори детски ясли за всички работещи майки, а при невъзможност детегледачка.
7
8
 
18
 
! Отговори
До №4 преди 9 години
Германците са напред във всяко отношение, от АГ помощта до обучението на пилоти за гражданската авиация! Всички са за пример.
6
28
 
11
 
! Отговори
Майчица преди 9 години
Да се изтребят акушерките, да се закрият АГ отделенията и всяка да ражда, както й дойде!
5
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами, като са започнали защо не направят подписка, за да се ражда вкъщи, то каквито са акушерките, такива са и лекарите ;) тъкмо ще се спестят доста пари
4
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Родих в Германия преди година, тук бебетата не се отделят от майките.Настаняват те в стаята носят ти креватчето за бебето и сама се оправяш.Има деноноещно педиатри които при нужда се отзовават да ти помогнат как да суче бебето,как се сменя памперс(те не го правят,а ти помагат със съвети за да се научат майките).НЯМА ОТДЕЛЕНИЯ ЗА БЕБЕТА.Всеки сам си гледа бебето,изморена недоспала не ги интересува.Бързо влизаш в ритъм.Дори докато се къпех,wc,миене на зъби бебето с креватчето при мен в банята.